Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

FLAMENGO REUNION SESSION

FLAMENGO REUNION SESSION

Legendární kapela Flamengo je zpět!
16. DUBNA 2024 V 19.00 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

Hudební lahůdky pro celou rodinu s divadelním zákuskem
13. DUBNA 2024 V 16.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

Vzpomínkový koncert na známého hradeckého kapelníka
10. DUBNA 2024 V 18.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Doporučujeme #kulturní akce

VIKTOR FISCHL

zpět


VIKTOR FISCHL „Politika je duchovní záležitost a pro politiky platí totéž, co pro spisovatele – je to věc svědomí. Jsme ale bohužel svědky devalvace osobností jak v literatuře, tak v politice. Nevím, z jakého důvodu, a pochybuji, že někdo na světě to ví.“Jasnozřivá a čím dál pravdivější slova, že? Jejich autor Viktor Fischl se narodil v česko-židovské rodině 30. 6. 1912 v Hradci Králové. Měl o deset let mladšího bratra Pavla, který se později též zabýval literaturou. Zkoušku dospělosti Viktor složil na hradeckém gymnáziu roku 1930. Absolvoval právnická a sociologická studia na UK v Praze, získal titul doktora práv. Víc ho však lákalo psaní. Přispíval do časopisu Židovské zprávy, do rozhlasu. Ovlivněn Halasem a Březinou vydal několik sbírek básní (Jaro, Kniha nocí, Hebrejské melodie). Před válkou uprchl do emigrace, zapojil se do odboje. Získal anglická víza pro dvě stovky Čechů, kterým tak zachránil život. Ano, i my máme svého sira Nicholase Wintona. Jan Masaryk si ho vybral jako spolupracovníka na exilovém Ministerstvu zahraničních věcí. Fischl vedl oddělení propagandy, anglický politický referát, byl tajemníkem čs. PEN klubu. Do jeho bibliografie přibyly tituly Evropské žalmy nebo Mrtvá ves. V Anglii na velvyslanectví zůstal i po válce. Roku 1947 se vrací do Prahy k Masarykovi do informačního odboru Ministerstva zahraničních věcí. (Ze vzájemného povídání vytěžil později knížku Hovory s Janem Masarykem.)
 
Další nedobrovolné stěhování mu připravil komunistický puč. Jeho první próza Píseň o lítosti sice vyhrála soutěž Evropského literárního klubu, ale československou cenzurou neprošla. Fischlovi bylo jasné, jak se věci budou vyvíjet. Po dlouhém dohadování mohl v září 1949 odjet do Izraele. Naučil se hebrejsky a nastoupil do diplomatických služeb. Změnil si jméno na Avigdor Dagan. Tak i podepisoval svá hebrejská díla, ta česky psaná stále signoval Viktor Fischl. Izrael dvaadvacet let zastupoval jako velvyslanec např. v Japonsku, Barmě, Polsku, Norsku či Rakousku. Po roce 1977 se věnoval jen literatuře. Hlavní tématem jeho próz byl holocaust, vztah k Bohu, láska. Mezi jeho nejvýznamnější práce patří Hrací hodiny, Jeruzalémské povídky, Obžalovací spis, Kafka v Jeruzalému, Rodný dům. Několik knížek věnoval dětem (Strýček Bosko, Říkali mu Sefi), překládal z němčiny, angličtiny a polštiny. Škoda, že Miloš Forman nenatočil adaptaci pozoruhodného románu Dvorní šašci, na který zakoupil práva.
 
Po Listopadu 1989 se Viktor Fischl pravidelně do Čech vracel. Stal se čestným občanem Hradce Králové, dostal mnohá ocenění, např. Cenu Egona Hostovského,Cenu Jaroslava Seiferta, Řád T. G. MasarykaIII. třídy. Hlavně ale získal spoustu nadšených čtenářů. Beseda v Klicperově divadle s ním někdy v 90. letech byla zážitkem, na který dodnes vzpomínám. Byť ho ke konci života trápily nemalé zdravotní obtíže (kvůli ztrátě zraku své poslední práce diktoval), tahle jeho myšlenka by měla být krédem pro každého: „Jednou jsem naslouchal dvěma starším ženám v čekárně. Vyprávěly si o nemocech a všelijakých trampotách, až najednou slyším, jak jedna druhé říká: „Co bych vám povídala. Starý člověk se vůbec neměl narodit.”… Kdykoliv si na to vzpomenu, všechno ve mně ještě vře. Myslím, že vždycky stálo a bude stát za to žít. Vychutnat si život do dna. Do posledního dechu. Měl jsem dost času si to vyzkoušet a ničím si nejsem tak jist.“ Vrchovatě naplněný osud Viktora Fischla skončil v Jeruzalémě 28. května 2006.
 
VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

JOSEF KAPUCIÁN + JOSEF PROBOŠT

JOSEF KAPUCIÁN + JOSEF PROBOŠT

Hříčkou osudu se do rozmezí pouhých osmačtyřiceti hodin vešla důležitá životní data tvůrců slavného Třebechovického betlému.

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

Narodil se ve Dvoře Králové 24. března 1899 jako Rudolf Antonín. (Příjmení Dvorský - podle rodného města - úředně stvrdil až roku 1925.)

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

Dnešním výročím potěšíme či možná inspirujeme k víkendovému výletu zejména něžné pohlaví.

Tiskové zprávy

Východočeské kolo soutěže Porta se stěhuje do Hradce Králové

Východočeské kolo soutěže Porta se stěhuje do Hradce Králové

Východočeské kolo Porty se stěhuje do východočeské metropole a krajského města Hradce Králové, kde se soutěži dostalo vlídného přijetí u Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti v Adalbertinu.

AUDIMAFOR v Draku zná vítěze

AUDIMAFOR v Draku zná vítěze

O víkendu 22. - 24. března patřilo Divadlo Drak souborům mladého, poetického a experimentujícího divadla. Postupová přehlídka AUDIMAFOR i v letošním ročníku vydala to nejzajímavější, co se urodilo mezi divadelními soubory napříč Královéhradeckým krajem, ale i kousek za jeho hranicemi. Kvalitu zúčastněných inscenací potvrdila odborná porota – doporučení k postupu si odneslo hned několik souborů ve třech kategoriích, rozdávaly se ale i další ocenění.

Degustace rosé a frizzante po celé ČR. Navíc soutěžíme o frizzante rosé Vinařství VAJBAR.

Degustace rosé a frizzante po celé ČR. Navíc soutěžíme o frizzante rosé Vinařství VAJBAR.

Vážení milovníci vína,
JAROVÍN a Dny v růžovém se blíží. Vína si můžete ochutnat napříč celou ČR.

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Připravované akce

Kulturní akce - Oblastní charita Hradec Králové
Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist