Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

FLAMENGO REUNION SESSION

FLAMENGO REUNION SESSION

Legendární kapela Flamengo je zpět!
16. DUBNA 2024 V 19.00 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

Hudební lahůdky pro celou rodinu s divadelním zákuskem
13. DUBNA 2024 V 16.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

Vzpomínkový koncert na známého hradeckého kapelníka
10. DUBNA 2024 V 18.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Doporučujeme #kulturní akce

V DIVADLE DRAK SKONČIL 22. ROČNÍK FESTIVALU DIVADLO EVROPSKÝCH REGIONŮ
01.07.2016

zpět


V DIVADLE DRAK SKONČIL 22. ROČNÍK FESTIVALU  DIVADLO EVROPSKÝCH REGIONŮ Sezóna v Divadle Drak vyvrcholila dvaadvacátým ročníkem mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. „V deseti dnech se v Draku odehrálo celkem 58 představení, přivítali jsme zahraniční hosty z 5 zemí (Slovinsko, Polsko, Rusko, Norsko, Velká Británie). Návštěvnost na dvou divadelních scénách byla přes 2 500 diváků, venkovní program navštívilo přes 2 000 diváků,“ uvedla ředitelka divadla Drak Eliška Finková.
„Na festival jsme letos pozvali inscenace z ČR a zahraničí, které za normálních okolností nemají návštěvníci možnost vidět. Několik jich vzniklo speciálně pro festival - Mezinárodní uskupení NIE původem z Norska vytvořilo částečně improvizovanou inscenaci Kabaret Evropa, v rámci dne Performance vystoupil člen ruské divadelní skupiny AKHE Maxim Isaev, v exkluzivní podobě s režisérskými vstupy Matěje Matejky a Petra Boháče byly uvedeny taneční inscenace Vypravěč (Spitfire company) a BOI (Profitart a Studio Matejka a NoD)“, představila program dramaturgyně festivalu a umělecká ředitelka Divadla Drak Dominika Špalková. 
Novinkou letošního ročníku bylo tematické rozdělení jednotlivých dnů festivalu. Dramaturgie představila v průřezu co nejširší záběr figurativního divadla, tedy divadla s loutkami, objekty, přes performance a představení autorské tvorby pro děti. Kromě toho jsme v Draku oslavili Svatojánskou noc a Letní slunovrat. Program byl opět otevřen všem generacím. Všední dopoledne jsme věnovali dětem a mládeži, víkendy patřily celým rodinám a večerní program pak dospělým. Kromě divadelních představení byly na programu tzv. Hydeparky, tedy odpolední setkání nad tématem dne, a večerní koncerty.
 
„I když byla dispozice jednotlivých dramaturgických dní náročnou výzvou,
snažili jsme se tím o naplnění smyslu festivalu a sledování i zachycení vývoje současného divadelního jazyka, v duchu současných evropských uměleckých trendů. Byla to náročná výzva, ale bez výzev bychom nedosáhli toho, co letos na festivalu podařilo - skvělá tvůrčí a umělecká atmosféra a opravdové setkávání umělců i diváků napříč generacemi  v prostorách Divadla Drak,“ uvedla Špalková.
 
Již tradičně samotnému festivalu předcházela tvůrčí rezidence Gaudeamus Theatrum (Mezinárodní setkání uměleckých škol), tentokrát pod vedením britského režiséra Marka Downa, jejíž výstup byl uveden pro veřejnost první festivalový večer.
 
Divadlo Drak představilo divákům tři nové inscenace poslední sezóny O bílé lani, O dvanácti měsíčkách a Čert a Bára. Speciálním dárkem pro festivalové publikum byl unikátní večer písní z inscenací Draku pod názvem Kabaret Drak. Účinkoval celý soubor Draku a večera se zúčastnili i bývalí členové souboru jako Pavla Tomicová, Boris Šlechta či Dušan Hřebíček. V rámci festivalu byla také slavnostně pokřtěna kniha věnovaná inscenaci Divadla Drak a Mezinárodního institutu figurálního divadla Labyrint světa a ráj srdce, která byla realizovaná na jaře 2015 a na 5 týdnů zcela proměnila obě budovy divadla v Komenského Labyrint. Na křtu se setkala většina spolutvůrců projektu.
 
Jedním z vrcholných momentů festivalu bylo vystoupení slovinského režiséra, hudebníka a herce Matiji Solceho, který s sebou přivezl i dva hosty navíc – divadlo svého otce Brana Solceho Papelito s inscenací Strigalica, inscenaci, kterou vytvořil se studenty KALD DAMU The Bottles a nejnovější inscenaci Fekete Seretlek KAR. Vše bylo zakončeno několikahodinovým koncertem Fekete Seretlek v otevřených vratech Studia Labyrint, kterým roztančili celou ulici před divadlem.
 
Velkým dramaturgickým přínosem letos bylo tematické rozdělení jednotlivých dnů, které nabídlo veřejnosti i divadelním profesionálům zajímavý vhled na jednotlivé divadelní disciplíny. Den performance například nabídl dopoledne s reperformancemi pro středoškoláky, odpolední Hydepark s významnými českými performery a večer vyvrcholil program performací ruského umělce Maxima Isaeva, který vytvořil své představení speciálně pro festival, a vystoupením polských Karbido s představením-koncertem Stolik. 
 
Víkendy před Drakem pro rodiny s dětmi proběhly ve spolupráci se Studiem DAMÚZA, jeho pohádkami, dílnami a atrakcemi. Na druhou festivalovou neděli připravilo Divadlo Drak speciální Nedělání v Labyrintu.
 
Poslední festivalový den na téma Pohyblivé obrázky se nesl v duchu animace. Po stejnojmenné inscenaci Hany Voříškové přivezlo Divadlo b divadelní verzi původně filmového příběhu Malý pán, Cirk La Putyka zahrál svou novou inscenací Biograf s Jiřím Kohoutem v hlavní roli. Festival byl slavnostně zakončen sólovým koncertem Lenky Dusilové.
 
Celý festivalový týden Divadlo Drak hostilo žáky ZŠ Hučák, rodinné školy z Hradce Králové, jejíž výuka probíhá na základě Jenského plánu. Děti zdaleka nebyly jen diváky.  Divadlo zkoumaly nejrůznějšími metodami z nejrůznějších úhlů pohledu a využívaly přitom znalosti z mnoha předmětů.

Všichni dobří rodáci

JOSEF KAPUCIÁN + JOSEF PROBOŠT

JOSEF KAPUCIÁN + JOSEF PROBOŠT

Hříčkou osudu se do rozmezí pouhých osmačtyřiceti hodin vešla důležitá životní data tvůrců slavného Třebechovického betlému.

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

Narodil se ve Dvoře Králové 24. března 1899 jako Rudolf Antonín. (Příjmení Dvorský - podle rodného města - úředně stvrdil až roku 1925.)

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

Dnešním výročím potěšíme či možná inspirujeme k víkendovému výletu zejména něžné pohlaví.

Tiskové zprávy

Východočeské kolo soutěže Porta se stěhuje do Hradce Králové

Východočeské kolo soutěže Porta se stěhuje do Hradce Králové

Východočeské kolo Porty se stěhuje do východočeské metropole a krajského města Hradce Králové, kde se soutěži dostalo vlídného přijetí u Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti v Adalbertinu.

AUDIMAFOR v Draku zná vítěze

AUDIMAFOR v Draku zná vítěze

O víkendu 22. - 24. března patřilo Divadlo Drak souborům mladého, poetického a experimentujícího divadla. Postupová přehlídka AUDIMAFOR i v letošním ročníku vydala to nejzajímavější, co se urodilo mezi divadelními soubory napříč Královéhradeckým krajem, ale i kousek za jeho hranicemi. Kvalitu zúčastněných inscenací potvrdila odborná porota – doporučení k postupu si odneslo hned několik souborů ve třech kategoriích, rozdávaly se ale i další ocenění.

Degustace rosé a frizzante po celé ČR. Navíc soutěžíme o frizzante rosé Vinařství VAJBAR.

Degustace rosé a frizzante po celé ČR. Navíc soutěžíme o frizzante rosé Vinařství VAJBAR.

Vážení milovníci vína,
JAROVÍN a Dny v růžovém se blíží. Vína si můžete ochutnat napříč celou ČR.

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Připravované akce

Kulturní akce - Oblastní charita Hradec Králové
Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist