Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Kulturní jádra oživí další tři města
02.07.2016

zpět


Kulturní jádra oživí další tři města Veřejná sauna a kulturní osvěžovna v Hradci Králové, sdílená kola s fólklórními motivy v Uherském Hradišti a oživení opuštěné budovy v centru Olomouce. To jsou tři nové projekty neformální nadace Kulturní jádra BU2R - společné iniciativy městských projektů BU2R a spolku Piána na ulici pražského kavárníka Ondřeje Kobzy a kulturní producentky Michaely Hečkové. Již v loňském roce ve spolupráci s místními organizátory se podařilo otevřít nový multifunkční prostor BOX na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem, historickou budovu Vodárny v Kolíně a industriální klub SFINX v Českých Budějovicích. Nyní představují své aktivity pro letošní léto. Více informací najdete na www.kulturnijadra.cz.
 
Kulturní jádra BU2R jsou projekt, který se dlouhodobě zaměřuje na podporu začínajících kulturních organizátorů v českých regionech. Na konci loňského roku se na základě veřejné výzvy přihlásilo celkem 53 projektů zaměřených na oživení kulturního života regionálních měst, ze kterých vybraly Piána na ulici a BU2R  tři nejzajímavější projekty, kterým letos pomohou s jejich realizací. „V prvním roce se nám podařilo oživit náplavku v Ústí nad Labem dočasným barem BOX, otevřít průmyslovou památku Vodárnu v Kolíně a zpřístupnit bývalou továrnu na smaltované hrnce SFINX v Českých Budějovicích pro sérii kulturních akcí. Velmi nás potěšil velký zájem ze strany organizátorů a nadšenců v regionech, kteří nám poslali své nápadyna oživení kultury ve svém městě. Pro letošní rok jsme vybrali tři projekty- kavárnu a bistro s veřejnou saunou na břehu řeky Orlice v Hradci Králové, oživení a proměnu opuštěného domu v samotném srdci Olomouce v Riergově ulici a veřejná sdílená kola s původními slováckými foklórními motivy v Uherském Hradišti, která posouvají městský folklór do jednadvacátého století,“ vysvětluje Michaela Hečkováze spolku Piána na ulici, která je manažerkou projektu Kulturní jádra.
 
 
NUUK je přírodní sauna, sdílený veřejný prostor s přesahem do volnočasových i kulturích aktivit a osvěžovna v Hradci Králové situovaná do místa bývalé Slezské plovárny. "Hradec Králové je sice městem obklopeným přírodou a protnutým dvěma proudy silných řek, jeho potenciál ale nebyl zdaleka využitý. Iniciátorky projektu Natálie Barcalová a Aneta Kohoutová se pustily do velkolepého plánu jak tohle vzít do vlastních rukou a přinést do svého města místo, které by samy rády navštěvovaly," popisuje Michaela Hečková. NUUK se snaží vytvořit příjemné a inspirativní prostředí, něco mezi kavárnou a klidnou loukou s možností seberealizace. "Prostě a jednoduše - představa, že si člověk dá saunu s výhledem do přírody a seskokem do řeky v dojezdu městského centra, potom se zaboří do křesla s šálkem kávy mezi břízami a třeba si k tomu všemu dopřeje i kulturní program,  se nám zalíbila na tolik, že jsme se ji rozhodli podpořit. Řeka ve městě je základ, a je skvělé, když se dá aktivně využívat," vysvětluje kavárník Ondřej Kobza.
Kromě finanční podpory z neformální nadace Kulturní jádra se organizátoři snaží získat další finance také pomocí veřejné sbírky na crowdfundingovém portálu hithit.cz.
Sauna by měla být otevřená od podzimu, během léta jsou však naplánovány první táboráky a skvělé odměny, které najdete na hit hitu, třeba koncert kapely DVA u ohně, koncert kapely Zrní nebo opocený výlet se zpěvačkou Johanou Švarcovou,“ vysvětluje iniciátorka projektu Natálie Barcalová.
 
Otevření dalších projektů Kulturních jader bude následovat už za pár týdnů. Od 1. července bude možné znovu zavítat do dočasného baru BOX, který oživuje Střekovské nábřeží v Ústí nad Labem v okolí Benešova mostu. Během léta se tak promění v kulturní prostor, která přináší promítání v letním kině nebo hudební stage s koncerty. Chybět nebudou ani skateboardingové závody, divadlo, brunche, výstavy fotografií, den s knihovnou nebo blešáky.
 
Více informací o projektu na www.kulturnijadra.cz a www.piananaulici.cz.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist