Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

ALOIS JIRÁSEK

zpět


ALOIS JIRÁSEK

"Pomluva - rozlitý inkoust. Utřeš, očistíš, a skvrna přece zůstane." „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“ Když Hronov, tak Jiráskův. Když Jirásek, tak Alois. Slavný nositel tohoto příjmení přišel na svět 23. 8. 1851 jako čtvrtý potomek. Otec byl původně rolník. Pak přesedlal na pekařinu, ale nadělal dluhy. Syn Alois po německém gymnáziu v Broumově přešel na české v Hradci Králové. S maturitním vysvědčením v kapse váhal mezi historií a malířstvím, k němuž měl rovněž vlohy. Nakonec zvolil studium dějin na pražské Filozofické fakultě. Po absolutoriu (1874) získal místo středoškolského profesora v Litomyšli. Čtrnáct let tam předával žákům dějepisné a zeměpisné znalosti. Díky přátelským vztahům k osobnostem národní kultury (Aleš, Sládek, Rais) učinil Litomyšl důležitým střediskem českého obrození. A líbezná okolní krajina mu byla inspirací v literární práci.

Roku 1888 ho povolali na pražské gymnázium v Žitné ulici, učil až do roku 1909. V oněch časech vytvořil svá stěžejní díla. Už byl dávno ženatý, s manželkou Marií měl sedm dětí. V Praze se setkal se starými přáteli a našel nové (Machar, Kvapil, Nejedlý). Nebojácně se angažoval politicky, věren své myšlence: "Kdyby chtěl být člověk s každým vždycky zadobře, musel by často jednat proti svému svědomí a přesvědčení.." Ještě za Rakouska podepsal Manifest českých spisovatelů za samostatnost našich národů. Právě Alois Jirásek přečetl 28. října 1918 u sochy sv. Václava vyhlášení vzniku Republiky československé, on vítal T. G. Masaryka při návratu do vlasti. Stal se poslancem, r. 1920 i senátorem za Československou národně demokratickou stranu. Opakovaně se vracel do Hronova, navštívil Německo, Itálii, Slovensko, Maďarsko, kde čerpal poznatky pro své knihy. Uznání kritiky i čtenářů se mu dostalo velmi brzy. Mistrem byl titulován za svého života, sebrané spisy mu začaly poprvé vycházet roku 1890, v jeho devětatřiceti. Čtyřikrát (!) ho Československo nominovalo na Nobelovu cenu za literaturu.

Jirásek začal kariéru vlasteneckými básněmi. Přešel k povídkám a novelám, ovšem slávu mu přinesly rozsáhlé historické romány, v nichž zmapoval téměř celou českou historií. Tu bájnou zastupují Staré pověsti české, z pobělohorské doby známe Psohlavce nebo Temno, národním obrozením se zabývají knihy F. L. Věk, U nás nebo Filozofská historie. Nejvíc ho zajímalo husitství, viz tituly Mezi proudy, Proti všem, Bratrstvo, Slavný den. Materiály sice studoval velice pečlivě, ale výsledný tvar český národ často přespříliš idealizoval. Alois Jirásek byl také velmi úspěšným dramatikem. První uvedení se obvykle konalo v Národním divadle. Dodnes na repertoáru nalezneme Lucernu nebo Vojnarku, hry Kolébka, Gero, Emigrant, Zkouška znají už jen divadelní odborníci.      

Spisovatel dožíval nemocný jako vdovec ve své hronovské vilce. Zemřel 12. 3. 1930 v Praze. Státního pohřbu se zúčastnil prezident T. G. Masaryk, spisovatelovy ostatky spočívají v Hronově. Jirásek se dočkal poct i po smrti. Snad v každém městě má školu, náměstí, sady nebo aspoň ulici, naše nejstarší amatérská divadelní přehlídka (založena 1931!) se nazývá Jiráskův Hronov. Jeho knihy si mohou přečíst zájemci ve slovenštině, polštině, maďarštině, ruštině i němčině. Vyjde ještě někdy jeho dílo kompletní? Těžko. Vždyť kdo dnes louská Zolu nebo Turgeněva? Ale byla vyšlechtěna i odrůda velkokvěté růže nazvaná Alois Jirásek. Což by se velkému vlastenci jistě líbilo.

VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

FLAMENGO REUNION SESSION – JEN TAK DÁL!

FLAMENGO REUNION SESSION – JEN TAK DÁL!

Jen málokdo pamatuje živá vystoupení Flamenga v době vydání alba Kuře v hodinkách.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY: Chvění. Tekutost. Rovnováha.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY: Chvění. Tekutost. Rovnováha.

Od 21. do 28. června 2024 se Hradec Králové znovu promění v srdce českého divadla. Tradičně se totiž tento poslední červnový týden otevřou dveře Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. 29. ročník opět přináší unikátní spojení divadla, hudby a uměleckých performancí, které oslavují dynamiku života a umělecké tvorby. Festivalem každoročně ožívá celé město a bývá proto přirovnáván k divadelnímu festivalu v Avignonu nebo filmovým Karlovým Varům.

Dny dobrovolnictví v Královéhradeckém kraji

Dny dobrovolnictví v Královéhradeckém kraji

Kreativní workshopy, burzu neziskovek, charitativní běh a také rozmanité aktivity pro rodiče a děti, to vše nabídnou letošní Dny dobrovolnictví od 25. do 28. dubna 2024 v Královéhradeckém kraji. V Hradci Králové je odstartuje akce DOBROTYL ve čtvrtek 25. dubna od 9:00 do 17:30 hodin na Tylově nábřeží. Již od rána ožije nábřeží burzou neziskovek, které si pro návštěvníky připravily i zábavné workshopy. Odpoledne se mohou děti i dospělí zapojit do charitativního běhu, zahrát si různé hry, odekorovat si plátěnou tašku nebo vyrobit smysluplné přání. Akci pořádá Dobrovolnické centrum Diecézní charity Hradec Králové a Gymnázium J. K. Tyla.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Oblastní charita Hradec Králové
Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist