Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Filharmonie Hradec Králové představuje svou 41. sezónu 2018/2019
12.09.2018

zpět


Filharmonie Hradec Králové představuje svou 41. sezónu 2018/2019 Nástup nového šéfdirigenta, připomínky stého výročí české státnosti, plné využití nových mistrovských varhan. To jsou některé ze stavebních kamenů příští 41. sezóny Filharmonie Hradec Králové. Pro stávající i nové návštěvníky koncertů je opět přichystán barevný vějíř abonentních řad, stejně pestrý, jako nabídka připravovaných koncertů a představení.




Kaspar Zehnder šéfdirigentem FHK


Největší a zásadní změna, která se promítne v příští sezóně Filharmonie Hradec Králové do jejího uměleckého směřování, je již známá: šéfdirigentské taktovky se ujímá švýcarský dirigent Kaspar Zehnder. „Jsme přesvědčeni, že se nám podařilo angažovat výjimečnou dirigentskou osobnost,“ sděluje na adresu nového šéfa orchestru ředitel FHK Václav Derner a dodává: „Zehnder je jak zkušeným dirigentem, tak také virtuózním sólovým i komorním hráčem, věříme, že oba tyto pohledy přispějí k otevřené spolupráci a další motivaci pro hráče našeho orchestru“. V Hradci Králové se také jistě hodí Zehnderův cit pro vedení regionálního tělesa s přesahem na národní a mezinárodní scénu, což je víceméně shodný profil jako má jeho domovský Symfonický orchestr Biel Solothurn. S FHK Zehnder spolupracuje již deset let jako dirigent i sólista v rámci abonmá, na festivalu Hudební fórum a na koncertech v Česku i Švýcarsku. Společná vystoupení dirigenta a orchestru vysílal opakovaně Český rozhlas a nechyběla u nich ani Česká televize.
S novým šéfdirigentem přicházejí též nové repertoárové impulzy. Směry příští sezóny naznačuje dramaturg FHK, Marek Hrubecký: „Ve své první královéhradecké sezóně rozehraje Zehnder všechny barvy velkého symfonického orchestru: díla pozdních romantiků Richarda Strausse a Rachmaninova i impresionistů Debussyho, Respighiho a Fally. Pozadu nezůstanou klasici 20. století Stravinskij a Bernstein. Druhým pilířem pomyslného mostu k posluchači se stane slovanská romantická hudba: Čajkovskij a v rámci oslav 100. výročí československé státnosti Smetana“. Nevšední posluchačské bonbonky bude švýcarský umělec dále rozdávat na Silvestra a na svátek sv. Valentýna, zaštítí rovněž závěrečný koncert festivalu Hudební fórum Hradec Králové.


Díla a osobnosti klasické hudby


Na jaká díla a osobnosti se mohou návštěvníci Filharmonie v příští sezóně těšit? Tance z Prodané nevěsty a Má vlast Smetany, Česká suita a Houslový koncert Dvořáka nebo Sukova Praga a Janáčkova Sinfonietta se stanou – poeticky řečeno – perlovým náhrdelníkem k ozdobě české státnosti. Čestné místo mezi hosty budou mít v nové sezóně dirigenti Andreas Sebastian Weiser, Petr Altrichter, Stanislav Vavřínek, Vojtěch Spurný, klavíristka Elizabeth Leonskaja, barytonista Roman Janál, houslista Jiří Vodička, varhaník Jaroslav Tůma ad. „Filharmonie naslouchá svým abonentům, kteří chtějí žít naplno, vidět dirigenta, jak řídí orchestr a zároveň koncertuje na klavír, kteří v příchodu jara slyší vyzvání k tanci, nebojí se prožít mahlerovskou trýzeň lásky, chtějí se Schumannem i Smetanou vyhrát nárok na nevěstu i nechat zazářit vítězství pravdy a lásky,“ poodhaluje Marek Hrubecký spíše v náznacích některé z dalších významnějších dramaturgických momentů. Oproti minulosti je nyní již v celé sezóně i napříč abonentními řadami počítáno s plným využitím repertoárových možností nových varhan v sále FHK. Dramaturgie se tak konečně mohla rozvinout a obsáhnout i taková díla, jejichž zařazení umožňuje až tento mistrovský nástroj.


Hudební fórum Hradec Králové


Konec listopadu bude v královéhradecké Filharmonii patřit čtrnáctému ročníku festivalu Hudební fórum Hradec Králové, tedy soudobé hudbě ze světových pódií (uváděných zde z velké části v českých premiérách). Ke spolupráci přizvala FHK opět Univerzitu Hradec Králové a pražskou Akademii múzických umění, koncerty tak budou opět vizuálně oživeny světelným a výtvarným designem, videoprojekcemi a nonverbálními scénickými prvky. Na tomto ročníku festivalu vystoupí mimo jiné slovenský houslový virtuóz Milan Paľa, varhanice Katta, hostovat zde bude orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava, Moravské filharmonie Olomouc, ale také Královéhradecký dětský pěvecký sbor Jitro. V programu úvodního a závěrečného koncertu festivalu dostanou značný prostor varhany.


41. sezóna v barvách


Také v příští sezóně dostanou širší prostor i jiné žánry, než klasická hudba. V Modré řadě s podtitulem Mezi proudy vystoupí samostatně kapela Cigánski diabli, a s doprovodem zdejšího orchestru čtveřice cellistů, která si říká Prague Cello Quartet a přináší ve svých originálních nástrojových úpravách jak klasické a filmové skladby, tak i jazzové, rockové a popové hity. Kdo pamatuje Chaplina z předminulé sezóny, jistě se bude tentokrát těšit na Zorra mstitele, opět s dirigentem Robertem Israelem. Připomeňme, že jde o koncert, kdy je černobílý němý film (tentokrát z roku 1920 s Douglasem Fairbanksem) promítán na plátno a doprovázen živě symfonickým orchestrem. V koncertu Broadway Lights zazpívá Yvetta Blanarovičová známé písně z muzikálů My Fair Lady, West Side Story, Chicago a dalších.
V rámci Červené abonentní řady je v provedení hostujících divadelních souborů připraven Čajkovského balet Labutí jezero, Verdiho opera La Traviata, tentokrát v modernizovaném inscenačním pojetí, či Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky. Chystáno je také uvedení baletu Joshua Tree Symphony, k němuž složil hudbu český skladatel Zbyněk Matějů a to na objednávku komorního baletu a filharmonie v Los Angeles. Dílo se od svého prvního uvedení v USA v srpnu 2017 setkává s velkým úspěchem. Při uvedení v královéhradecké Filharmonii, kde vznikla i pracovní nahrávka, přislíbil osobní účast i autor choreografie Raiford Rogers. Zároveň půjde o premiéru nejen v České republice, ale o premiéru evropskou.
Zelená řada divákům představuje muzikály a operety. V příští sezóně přinese legendární představení Kdyby tisíc klarinetů, odehrané na prknech hradeckého sálu neméně legendárním divadlem Semafor. Dále to bude opereta Noc v Benátkách, populární český muzikál Zvonokosy a veselohra Holka nebo kluk. Různé generace a dokonce celé rodiny mohou společně sdílet čas při sobotních odpoledních koncertech Oranžové řady předplatného a nechat se tak očkovat proti závislosti na výkonu a nezdravému životnímu stylu. Děti se seznámí s hudebními vynálezy, budou pozvané do pohádkového lesa a vykoupají se v moři (hudby).
Druhým ročníkem pokračuje ve Filharmonii Hradecký memoriál. Kromě již zmíněného koncertu Má vlast a muzikálu Kdyby tisíc klarinetů je do jeho programu zařazen dvojkoncert Peter Lipa Bandu a Vladimíra Mišíka & ETC a též monumentální Requiem „Oratio spei“ (Modlitba naděje) od současného slovenského, v Praze žijícího skladatele Juraje Filase. Requiem zazní jako připomínka 100. výročí ukončení 1. světové války.
Kromě koncertů a představení abonentních řad jsou v sezóně zařazeny a průběžně přidávány koncerty mimořádné. Dojde tak mimo jiné na reprízu úspěšného hudebního projektu Michael Jackson Symphony, do Filharmonie opět zavítá Hradišťan, o vánocích zazpívá nejslavnější hity Štefan Margita a zazní tradiční Rybova Česká mše vánoční. K  vánočnímu programu už neodmyslitelně patří slavnostní silvestrovské koncerty.


Abonmá do Filharmonie


Nabídka koncertů a představení Filharmonie Hradec Králové je rozdělená podle žánrů do abonentních řad označených pro snadnou orientaci podle barev. Vybrat si právě svou řadu tak mohou posluchači klasické symfonické hudby – Bílá a Žlutá řada – i příznivci tzv. crossoverových projektů, kde se spojuje hudba klasická s populárními žánry – Modrá řada. Kdo se těší na operetní a muzikálová představení, tomu je určena řada Zelená, zatímco žánr opery a baletu představuje řada Červená. Stále hojněji navštěvovaná Oranžová řada je časově i tematicky přizpůsobená rodinám s dětmi. Nabídku abonentních řad rozšiřují mimořádné koncerty. Na pokladně FHK již začal prodej předplatného, které abonentům přináší výhody mimo jiné v podobě výrazně příznivější ceny a stálého místa v hledišti. Předprodej abonmá probíhá do 4. července a potom od 27. srpna do 11. září. Vstupenky na jednotlivé koncerty budou uvolněny do prodeje 13. září. Kromě žánrově zaměřených abonentních řad je možné zakoupit předplatné i formou kupónů směnitelných za vstupenky na jakýkoliv vybraný koncert či představení z různých abonentních řad. Vstupenky na mimořádné koncerty je možné zakoupit průběžně, jak jsou do předprodeje zařazeny, prodej probíhá přes portál www.hkpoint.cz.
 
Kontakt pro média: Alois Neruda, tel.: 702 178 610, e-mail: neruda@fhk.cz

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

FLAMENGO REUNION SESSION – JEN TAK DÁL!

FLAMENGO REUNION SESSION – JEN TAK DÁL!

Jen málokdo pamatuje živá vystoupení Flamenga v době vydání alba Kuře v hodinkách.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY: Chvění. Tekutost. Rovnováha.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY: Chvění. Tekutost. Rovnováha.

Od 21. do 28. června 2024 se Hradec Králové znovu promění v srdce českého divadla. Tradičně se totiž tento poslední červnový týden otevřou dveře Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. 29. ročník opět přináší unikátní spojení divadla, hudby a uměleckých performancí, které oslavují dynamiku života a umělecké tvorby. Festivalem každoročně ožívá celé město a bývá proto přirovnáván k divadelnímu festivalu v Avignonu nebo filmovým Karlovým Varům.

Dny dobrovolnictví v Královéhradeckém kraji

Dny dobrovolnictví v Královéhradeckém kraji

Kreativní workshopy, burzu neziskovek, charitativní běh a také rozmanité aktivity pro rodiče a děti, to vše nabídnou letošní Dny dobrovolnictví od 25. do 28. dubna 2024 v Královéhradeckém kraji. V Hradci Králové je odstartuje akce DOBROTYL ve čtvrtek 25. dubna od 9:00 do 17:30 hodin na Tylově nábřeží. Již od rána ožije nábřeží burzou neziskovek, které si pro návštěvníky připravily i zábavné workshopy. Odpoledne se mohou děti i dospělí zapojit do charitativního běhu, zahrát si různé hry, odekorovat si plátěnou tašku nebo vyrobit smysluplné přání. Akci pořádá Dobrovolnické centrum Diecézní charity Hradec Králové a Gymnázium J. K. Tyla.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Oblastní charita Hradec Králové
Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist