Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

SLNOVRAT - Nikdy tak nebolo

zpět


SLNOVRAT - Nikdy tak nebolo Slnovrat, legenda slovenského folku, má první oficiální album. V čase, kdy si připomíná třicet roků od svého vzniku. Takže debut třicátníka? Ano i ne. Debut to je, jen pokud jde o první společné album, ale nezanedbatelná část ze stovek písní už dávno koluje na různých nosičích a dvou svépomocně vydaných CD. Ani s jubileem to není úplně košer. Je tak trochu "nedožité", vždyť oficiálně Slnovrat fungoval jen osm let. Ale i proti tomu je argument - občasná, byť většinou sporadická společná vystoupení nejsou důkazem jeho životnosti? Navíc jeho členové dál píší nové písničky a vystupují. Nejaktivnější zůstalo Jednofázové kvasenie, trio posledních mohykánů, kteří "nesou odkaz" Slnovratu a pro mnohé jsou podvědomě dodnes jeho synonymem.
 
U té třicítky můžeme přece jen chvíli zůstat. Právě když se kolem ní pohyboval věk těchto interpretačně rozmanitých folkařů, kteří se sdružovali výlučně na názorové bázi, prožíval Slnovrat hvězdné chvíle. Úspěch u publika šel ruku v ruce s uznáním odborné kritiky. Dokonce i té tak trochu obávané pražské, s laťkou náročnosti až nepříjemně vysokou, nastavenou legendami českého folku, které se časem z pozice idolů přesunuly do kategorie kolegů nebo kamarádů. Čas jako stvořený k vydání alba (tedy abychom byli doboví, vinylového elpíčka), zdálo se. Čas ano, ale doba ne. Doba, která nepotřebovala nenalinkované kulturní aktivity, navíc s podezřele pozitivní diváckou a posluchačskou odezvou. Měkčí slovenská normalizační varianta sice neposílala nepohodlné muzikanty do vězení nebo exilu, jako se to dělo v Čechách, ale ani občasné policejní výslechy či zákazy koncertů nebyly právě nejvhodnějším argumentem pro motivaci státních (a jiná neexistovala) vydavatelství. Přitom Slnovrat, přes svou podzemní domovskou scénu v bratislavském sklepě Divadla u Rolanda (s rozměry 7 x 7 metrů, kde se do hlediště téměř symbolicky muselo projít přes pódium) nebyl žádným programovým undergroundem. Ani si na něj nehrál. O to víc si jeho členové hráli s texty, které jsou těžištěm folkové výpovědi, což publikum, lačné po inteligentním a vtipném zpívaném i průvodním slovu, na koncertech vnímalo jako malý zázrak. Jak to už v totalitní době bývá, hledalo a "nacházelo" skryté významy a narážky i tam, kde nebyly, ale především si v symbióze s účinkujícími vychutnávalo vzácný závan svobodného vnímání svobodné tvorby. Pakliže se na Slovensku vžil v 80. letech termín „ostrovy pozitivní deviace“, tak folk, a Slnovrat zvlášť, k nim neodmyslitelně patřil. Pravda, se šancí na vydání alba tehdy tento fakt neměl moc společného. Jestliže ano, tak v tom, že ji ještě víc minimalizoval.
 
A když se absenci alba nepodařilo napravit (též z mnoha jiných důvodů) ani v polistopadové euforii, bylo velmi pravděpodobné, že důstojný hudební dokument o Slnovratu na Slovensku prostě nevznikne. Další téměř dvě desetiletí to potvrdila. A na tom, že daný stav spolehlivě trvá dál, nic nemění ani toto album. Vyšlo totiž v Česku. Potěšitelný čin vydavatelství Indies přitom lze vnímat též jako symbolické uzavření oblouku, na jehož začátku byla inspirace (i) pražským folkovým sdružením Šafrán.
 
Deska s podtitulem Pesničky z rokov 1979 - 1984, která se s dlouholetým zpožděním dostává do rukou pamětníků, ale i těch, kteří atmosféru koncertů nezažili, má dvě části. První CD je sestřihem ze zachovalých nahrávek koncertů, které si většinou amatérsky nahrávali diváci na kazeťáky a pak dál přetáčeli na další pásky, čemuž odpovídá i jejich kvalita. Přesto je v nahrávkách zachycená úžasná atmosféra, reakce publika a tak trochu i kousek doby, v níž vznikaly. Druhé CD je výběr ze studiových nahrávek, které vznikly rovněž typicky pro toto období. Do nahrávacích studií Čs. rozhlasu nebo televize se totiž členové sdružení dostávali načerno, tak, že je tam složitě propašovali přátelé, kteří v nich pracovali. Několik nahrávek vzniklo také ve studiu internátu na Mladej garde. Původní pásy se však většinou nezachovaly, takže některé studiové nahrávky byly jednou nebo i víckrát přetočeny.
 
Kdyby Slnovrat dostal příležitost natočit desku tehdy, kdy vznikaly tyto nahrávky, šlo by pravděpodobně o úplně jiné album. Podstatné však je, že dvojalbum zachycuje všechny členy Slnovratu v jejich typické poloze, s jejich vlastním výrazem a vlastní podobou interpretace. A příjemné je, že máme konečně příležitost zažít ještě jednou jejich koncert a aspoň na chvíli se vrátit do Divadla u Rolanda.
 
 
VÁCLAV HRUŠKA – VH GRAMO
Čelakovského 609, 500 02 Hradec Králové 2
Tel. 603 780 476, 495 513 866
 

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist