Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

NA JEVIŠTI DIVADLA DRAK SE SEJDOU LEGENDY VLADIMÍR MERTA A JAN HRUBÝ
10.04.2018

zpět


NA JEVIŠTI DIVADLA DRAK SE SEJDOU LEGENDY VLADIMÍR MERTA A JAN HRUBÝ Ve čtvrtek 12. 4. 2018 od 19 hodin proběhne na jevišti divadla Drak setkání dvou legend - písničkářského barda Vladimíra Merty, čerstvého obyvatele Síně slávy cen Anděl, a houslového mága Jana Hrubého. Výjimečné hudební události věnované Hrubého letošním sedmdesátinám bude sekundovat generačně mladší Ondřej Fencl s kapelou Hromosvod.
 
Vladimír Merta se s Janem Hrubým potkává už několik desítek let. Ani po této době však jejich společné koncerty neztrácejí energii a radost ze společného hraní, naopak srší hudebními nápady, geniálními sóly, ale i historkami, které během svých životních cest obě legendy nasbíraly.
 
Hlavní postavu seskupení je bezesporu veterán českého písničkářství Vladimír Merta. Minulý měsíc byl  oceněn za celoživotní dílo, když vstoupil do Síně slávy hudebních cen Anděl. Ve dvaasedmdesáti letech nepřestává pracovat a tvořit. Kromě bohaté koncertní činnosti mu začátkem roku vyšla kniha Slyšet neviděné / vidět neslyšené, postupně jsou vydávány jeho archivní koncertní snímky – tzv. Šumáky. Pozadu nezůstává ani s vlastní hudební tvorbou, jak potvrdil alby Domilováno a Imagena. Nezanevřel však ani na své kultovní songy ze 70. a 80. let, které jsou v případě tria hlavním základem playlistu za doprovodu klavíru a houslového kouzlení jednoho z nejosobitějších českých smyčcových mágů. Kombinace pracovně nazývaná Mertohrubosvod triumfovala m.j. na festivalech Trutnoff, Colours nebo na Folkových prázdninách v Náměšti. Letošní specialitou je okénko věnované Hrubého sedmdesátinám.
 
Jan Hrubý, renesanční postava českého rocku a nadžánrový houslista par excellence, se narodil 3. prosince 1948 v Praze. Po studiu na Pražské konzervatoři se v sedmdesátých letech stal stěžejním členem kapely Etc…, bez jeho houslí si lze těžko představit první dvě (nejslavnější) desky Vladimíra Mišíka. Hrál v různých uskupeních např. s Lubošem Andrštem, Michalem Prokopem, Hanou Hegerovou či právě s Vladimírem Mertou (např. Čundrgrunt), jeho housle lze slyšet na nahrávkách skupin Jazz Q, Marsyas nebo C&K Vocal. Jeho vlastním projektem byla od začátku 90. let působící kapela Kukulín, ve které se inspiroval keltským rockem a knihami J. R. R. Tolkiena. V rámci koncertu bude Hrubého sedmdesátinám věnováno speciální okénko, možná tak dojde nejen na kapelní úpravy Mertových klasik (Madonna Decibela, K pětadvaceti, Sjezd upírů…), ale i na stěžejní songy, které proslavily Hrubého v dalších hudebních formacích (Funebráci, Večernice…).
 
O generace mladší klavírista, kytarista, zpěvák a hudební publicista Ondřej Fencl je přes dvacet let frontmanem folk-rockového Hromosvodu. Od roku 2007 kapelník, klávesista a manažer 5P Luboše Pospíšila a také kytarista Schodiště aneb dřívějšího Nahoru po schodišti dolů bandu. S Vladimírem Mertou spolupracuje od jara 2011. Jako hudebník participoval také na nedávném comebacku Marsyas.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist