Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Již po sedmnácté se ponese podzim v Klicperově divadle v duchu Čekání na Václava
21.08.2020

zpět


 Již po sedmnácté se ponese podzim v Klicperově divadle v duchu Čekání na Václava Divadelní sezónu Klicperova divadla tradičně otevírá festival Čekání na Václava. Nejinak tomu bude i v letošním roce, kdy se v termínu lemovaném dvěma státními svátky 28. 9. a 28. 10. uskuteční již 17. ročník. Diváci se mohou těšit na hvězdná herecká jména, jako jsou Miroslav Donutil, Zuzana Kronerová, Jiřina Bohdalová, či Milan Kňažko, na své si ale přijdou i milovníci hudby.

O zahájení se v pondělí 28. 9. postará brněnské Divadlo Husa na provázku, které zazářilo i na červnové mini verzi festivalu Divadlo evropských regionů. Tentokrát včele s Dušanem Hřebíčkem a Ivanou Hloužkovou přiveze na hlavní scénu inscenaci DON QUIJOTE. Tento dozajista jeden z největších románů světové literatury převedli tvůrci do neskutečné diskuzní show o skutečnosti.

O týden později v pondělí 5. 10. zavítá do Studia Beseda pražské Švandovo divadlo. Hra HADRY, KOSTI, KŮŽE nahlíží na soužití “černého anděla poezie” Vladimíra Holana a “národního klauna” Jana Wericha ve vile na Kampě. Zažijete bujaré večírky i nejniternější modlitby. V roli Jiřího Voskovce se představí hradeckému publiku známý Matěj Anděl.

Dílo klasické ruské literatury ZLOČIN A TREST v dramatizaci předního světového divadelního a filmového režiséra Andrzeje Wajdy uvede ve čtvrtek 8. října ve Studiu Beseda pražské Divadlo D21. A jak je pro toto divadlo a režiséra Jakuba Šmída specifické, jedná se o velmi svébytné uchopení předlohy, ve kterém tvůrci nechávají divákům dostatek místa pro svobodnou imaginaci.

Oblíbeným hostem hradeckých festivalů je ostravské Divadlo Petra Bezruče. V pátek 9. 10. uvede na hlavní scéně autorskou parafrázi slavného dramatu Henrika Ibsena HEDA GABLEROVÁ: TEORIE DOSPĚLOSTI s podtitulem Telenovela říznutá absurdním humorem. Magdaléna Tkačíková získala za svůj mimořádný jevištní výkon v roli Hedy širší nominaci na Cenu Thálie 2018.

Herečku Zuzanu Onufrákovou obsadil režisér Michal Hába do hlavní role milostpaní v aristokratické komedii ZÁMEK NA LOIŘE. Divadlo, ve kterém létají pokrmy vzduchem, zažijete v úterý 13. 10. ve Studiu Beseda.

Rakouský román DOBRÝ PROTI SEVERÁKU se v roce 2006 stal bestsellerem, neméně úspěšná pak byla i jeho divadelní verze. Adaptaci milostného románu v e-mailech uvede v pátek 16. 10. ve Studiu Beseda Jihočeské divadlo, České Budějovice. Helena Dvořáková byla za svou roli Emmi oceněna za nejlepší ženský herecký výkon roku 2019 v prestižní anketě i-divadlo.cz

Inscenace ANTIEVA v nastudování Divadelní společnosti Masopust je inspirovaná osudem a tvorbou nedoceněné filosofky a feministky Anny Pammrové. Dramatizaci, která se opírá o její svérázný, archaický jazyk, diváci uvidí ve Studiu Beseda v neděli 18. 10. v hlavních rolích s Petrou Špalkovou, Terezou Dočekalovou a Terezou Marečkovou. 

Spojení dvou hereckých legend Jiřiny Bohdalové a Milana Kňažka přináší inscenace GIN GAME v podání pražského Divadla Na Jezerce. Na tuto tragikomedii o vášni hráče a štěstí začátečníka se diváci mohou těšit na hlavní scéně v pondělí 19. 10. 

Na své si přijdou i milovníci poezie. Působivou a křehkou jevištní koláž z dopisů a textů katolického básníka Jana Zahradníčka s názvem ZAHRADNÍČEK / VŠE MÉ JE TVÉ přiveze v pondělí 19. 10. do Studia Beseda Divadelní spolek Jedl. V režii Jana Nebeského se přestavení Lucie Trmíková spolu se Sašou Rašilovem.

Jevištní zpracování známého rakouského filmu FUNNY GAMES připravilo v režii mladého režiséra Tomáše Loužného Činoherní studio Ústí nad Labem. Představení, ze kterého budete odcházet s mrazením v zádech, se odehraje v úterý 20. 10. ve Studiu Beseda.

Nejslavnější drama Arthura Millera, oceněné Pulitzerovou cenou, navíc s hvězdným hereckým obsazením, přivezou Městská divadla pražská. SMRT OBCHODNÍHO CESTUJÍCÍHO s Miroslavem Donutilem a Zuzanou Kronerovou v hlavních rolích uvádíme na hlavní scéně ve středu 21. 10.

Tradičním podzimním hostem v Klicperově divadle je Divadlo Járy Cimrmana. V sobotu 24. 10. se mohou diváci těšit na ČESKÉ NEBE, aneb zasedání české nebeské komise v době první světové války. V hlavních rolích se představí Zdeněk Svěrák a Miroslav Táborský.

Jevištní adaptace milostného románu UTRPENÍ MLADÉHO WERTHERA, jenž formou dopisů zasahuje čtenáře už od svého vydání v roce 1774 naléhavostí mládí, láskou, osaměním, posedlostí či hledáním svobody, připravilo Horácké divadlo Jihlava. V rámci Čekání na Václava ji odehraje ve Studiu Beseda v úterý 27. 10.

I závěrečné festivalové představení ve středu 28. 10. bude s hvězdným obsazením. Herec a zpěvák Jan Cina se představí v titulní a jediné roli inscenace MALÝ PRINC pražského Studia Dva. Hudební projekt vychází z jednoho z nejznámějších příběhů moderní světové literatury. Kouzelné představení je pastvou pro oči, uši i duši.

Jako každý rok je pro diváky připraven i hudební program. Ve středu 14. 10. vystoupí ve Studiu Beseda mladá zpěvačka a osobitá písničkářka, vycházející hvězda české hudební scény Anežka Malá alias NESSIE se svojí kapelou, jejímiž členy jsou mj. herci Klicperova divadla Jakub Tvrdík a William Valerián. Druhým hudebním dárkem bude MR. STANYOL, který vystoupí ve Studiu Beseda ve čtvrtek 22. 10.

A jako každý rok, i letos bude přehlídka českých divadel a muzikantů prošpikována domácí produkcí Klicperova divadla, které se představí hned s několika stávajícími inscenacemi, ale chybět nebudou ani dvě říjnové premiéry. Hra LIDÉ, MÍSTA, VĚCI současného britského autora má za sebou uvedení v londýnském Národním divadle, po kterém byla pro velký úspěch přenesena na West End. Ve Studiu Beseda bude prvním režisérským počinem uměleckého šéfa Pavla Kheka v Klicperově divadle.

Druhou premiérou bude na hlavní scéně slavná hra německého romantického dramatika a básníka  Friedricha Schillera ÚKLADY A LÁSKA, kterou do nové podoby převede režisér Ivan Krejčí.

Volný prodej vstupenek na festival Čekání na Václava bude zahájen v pondělí 24. 8. v 10:00 v předprodeji Klicperova divadla na Gočárově třídě, zároveň i on-line na webových stránkách www.klicperovodivadlo.cz. Předplatitelé divadla budou mít přednostní možnost výměny festivalových kuponů a dokoupení jedné vstupenky na jakékoliv festivalové představení přednostně, a to již od pátku 21. 8. od 10:00 a mimořádně také v sobotu 22. 8. od 9:00 do 12:00. Pro výměnu předplatitelé využijí kupon z minulé sezóny původně určený pro festival Divadlo evropských regionů.

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

XXXVIII. ročník soutěže ve zpěvu národních písní
„Praví se, že píseň národní jest kvítko na luzích vlasteneckých vyrostlé, ježto příroda sama vychovala.“ K. J. Erben

Kuntari, Julek Ploski

Kuntari, Julek Ploski

datum: 26.4. 2024, 20h
místo: Divadlo 29, Svaté Anežky České 29, Pardubice
info: https://www.divadlo29.cz
pořádá: Divadlo 29 a MENU

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

Přípravy Středoevropského jazzového mostu vrcholí. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, připravuje již XXIII. Ročník přehlídky jazzové hudby, která se uskuteční 1. května na Masarykově náměstí. Letošní program slibuje setkání skvělých talentů, pozvání přijali Dan Bárta a Robert Balzar Trio /CZ/, Peter Lipa Band /SK/, New Market Jazz Band z Nowego Targu /PL/, Elin & Le Devleskeri Phurd /CZ/, Prima Jazz Band /CZ/ a další.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist