Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Premiéra česko-slovenského koprodukčního projektu Divadla Drak
05.05.2023

zpět


Premiéra česko-slovenského koprodukčního projektu Divadla Drak

Čeští a slovenští loutkoherci opět spolu na jednom jevišti Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek a zbojník

Na Hlavní scéně Divadla Drak se v sobotu 13. 5. od 18.00 hodin odehraje očekávaná česká premiéra inscenace Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek

a zbojník, mezinárodního koprodukčního projektu Draku a Bratislavského bábkového divadla. Impulsem pro vznik inscenace bylo 30. výročí rozpadu Československa, které se stalo základem pro divadelní reflexi společné kulturní a historické minulosti Čechů a Slováku.

Autory textu inscenace jsou Peter Galdík a Tomáš Jarkovský. O režisérskou židli se podělili umělecký šéf Divadla Drak Jakub Vašíček se slovenským režisérem Šimonem Spišákem.

Peripetie soužití dvou bratrských národů a jejich následného rozchodu inscenují autoři ve dvou rovinách. Diváci na scéně sledují proces vzniku originální česko-slovenské loutkové hry, příběhu českého Kašpárka a slovenského Jánošíka, archetypů obou národních loutkářských kultur, kterou čeští a slovenští loutkoherci chtějí připomenout společnou loutkářskou tradici

a zároveň oslavit skutečnost, že je české a slovenské loutkářství od roku 2016 zapsáno na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Pohledy zúčastněných Čechů a Slováků na chystanou inscenaci i na společnou minulost ale nejsou shodné. A tak se při své spolupráci, stejně jako kdysi v rámci společného státu, snaží aktéři na divadelních prknech najít jednak společnou řeč, zároveň ale prosadit svůj pohled na věc.

„Myšlenka na aktuální projekt se začala v souvislosti s blížícím se výročím rozpadu federace rodit někdy v roce 2020 v diskusích uměleckých šéfů Jakuba Vašíčka a Kataríny Aulitisové. Tentokrát bylo cílem vytvořit jednu ucelenou, skutečně „federativní“ inscenaci hranou společně členy obou souborů, která by připomněla 75 let soužití ve společném státě,“ řekl k projektu ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Ikona klasického českého loutkového divadla Kašpárek, upovídaný a prospěchářský filuta, který se snaží ze všeho vymluvit, a ještě z toho i něco bezpracně získat, se v nové koprodukční inscenaci na divadelních prknech setkává se slovenským lidovým romantickým, a zároveň poněkud patetickým hrdinou Jánošíkem. Autorům scénáře, Tomáši Jarkovskému
a Peteru Galdíkovi, se podařilo na typických charakterech obou hrdinů vystavět vtipný
a vypointovaný příběh, který si pohrává s rozdílnostmi našich národních povah a především kultur.

„Velmi rychle jsme narazili na stereotypy, které jsme přenesli do inscenace a které jsou důležitým zdrojem jejího humoru, protože je vnímáme s odstupem a nadhledem," doplňuje Peter Galdík, dramaturg Bratislavského bábkoveho divadla a spoluautor inscenace.

„Pro soužití v jednom útvaru je totiž důležité nejen umět ustoupit, ale také poslouchat

a navzájem se vnímat."

„Inscenační tým byl sestaven tak, aby v něm generačně byli za obě divadla zastoupeni jednak „pamětníci“, kteří v Československu prožili významnou část svých životů, jednak zástupci střední generace, která se do federace narodila, a pak ti nejmladší, kteří se narodili až po jejím rozpadu,“ upřesňuje celkovou koncepci projektu režisér Jakub Vašíček.

Za Divadlo Drak jsou to členové uměleckého souboru Pavla Lustyková, Milan Hajn a Šimon Dohnálek. Batislavské bábkové divadlo v inscenaci zastupují Frederika Kašiarová, Ľubomír Piktor a Ľuboš Janák.

Scénu a loutky navrhl scénograf Karel Czech a vycházel při tom z konceptu klasického kukátkového loutkového divadla. Ten ale pojímá s výraznou výtvarnou nadsázkou, která si dále pohrává s kulturními archetypy a stereotypy, jak jsou zakořeněny na obou březích řeky Moravy. Totéž podtrhují také kostýmy Terezy Vašíčkové, které našly svůj předobraz ve slovenském folklóru a českém lidovém loutkářství. Z lidových melodií a popěvků ve svém základu čerpá i hudba Daniela Čámského, který mezinárodní inscenační tým doplňuje.

Novinka Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek a zbojník je určena divákům od 10 let a lektorské oddělení Divadla Drak k ní již tradičně připravuje metodickou inspiraci pro pedagogy a reflektivní workshopy.

Na Slovensku měla inscenace svou premiéru již v lednu 2023 a dočkala se zde nebývalého ohlasu a vstřícného diváckého přijetí.

„Jsme divadla pro děti a mládež a tuto inscenaci budeme hrát i pro diváky, pro které je rozpad v roce 1993 dávnou historií. Proto je velmi užitečné připomínat si a zkoumat fenomén našeho vztahu. Z pragmatického rozhodnutí, které stálo při vzniku Československa, totiž vzniklo něco, co přežilo původní záměr a žije dodnes. Proto je důležité, aby se to nerozpustilo v samozřejmosti," uzavírá Tomáš Jarkovský.

Tisková zpráva Divadla Drak a Bábkového divadla Bratislava

www.drakthetre.cz  a www.babkovedivadlo.sk

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist