Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Klicperovo divadlo uvede dokumentárně fikční drama Tomáše Dianišky o Haně Krupkové
22.05.2023

zpět


Klicperovo divadlo uvede dokumentárně fikční drama Tomáše Dianišky o Haně Krupkové
Divadelní sezónu 2022/2023 na Hlavní scéně zakončí v Klicperově divadle premiéra autorské hry režiséra Tomáše Dianišky Tělo tajné agentky. Dokumentárně fikční drama o ženě českého odboje Haně Krupkové slibuje netradiční náhled na české dějiny. Premiéra proběhne 27. května 2023 od 19:00. 
 
Tělo tajné agentky je dokumentárně fikční drama, které vzniklo na základě reálného osudu Hany Krupkové. Její skutečný příběh by se dal stručně popsat následovně. Hana Krupková byla rodačka z východočeské Chotěboře a společně se svým manželem Václavem se zapojili do pomoci parašutistům z operace Silver A. V roce 1942 se přes své přátele Hladěnovy dostali k odboji a ubytovali u sebe parašutistu Alfréda Bartoše, který se s Václavem znal z vojenské služby. Po atentátu na Heydricha se Hana a Václav rozhodli, že odjedou pryč z Pardubic na krátkou dovolenou do Police nad Metují. Již druhého dne ráno je však v tamějším hotelu Pejskar zatklo gestapo a byli převezeni do Petschkova paláce, sídla pražského gestapa. Tam Hanu vyslýchal Wilhelm Schultze, s nímž navázala intimní vztah, aby zachránila svého manžela. Později byla propuštěna a dostala zaměstnání v jinonické Waltrovce, kde měla pracovat právě pro gestapo. Václav Krupka byl umístěn do koncentračního tábora. Společně se znovu setkali až v roce 1946. V lednu 1947 dostala Hana Krupková obsílku k Mimořádnému lidovému soudu. Byla odsouzena  k „tříletému těžkému žaláři“ za to, že byla konfidentkou gestapa v továrně Walter. Trest si odpykávala na statku v Běchovicích. Manžel jí vozil jídlo a cigarety, úplatná dozorkyně je ponechávala o samotě. Při třetí návštěvě Hana otěhotněla. Když to manželovi sdělila, považoval to za komplikaci ve svém úsilí dosáhnout rozvodu, který by mu umožnil pokračovat ve vojenské kariéře. Hana byla následně nucena spolupracovat s STB, bála se, že by jí jinak hrozilo doživotí. Po roce 1968 mohla Hana Krupková konečně legálně emigrovat do Německa, kde zemřela v roce 1997. Václav Krupka zůstal v Československu a zemřel v roce 1994. 
 
Tomáš Dianiška patří mezi nejúspěšnější současné dramatiky a režiséry. Získal řadu prestižních ocenění. Je nositelem Ceny divadelních kritiků 2017 v kategorii Talent roku. V roce 2019 získal ve stejné anketě dokonce ceny dvě. Jednu v kategorii Poprvé uvedené české hry jako autor inscenace Transky, body, vteřiny o atletce Zdeně Koubkové, která našla odvahu ke změně pohlaví. Druhou jako režisér této hry uvedené v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, a to v kategorii Inscenace roku 2019. Velký úspěch zaznamenala také jeho inscenace Špinarka, opět v ostravském Divadle Petra Bezruče. Dianiška za ni získal cenu za Nejlepší poprvé uvedenou českou hru a hlavní představitelka Markéta Matulová byla vyhlášena Herečkou roku i Talentem roku 2021. Dianiškova hra Burian v divadle F.X. Šaldy v Liberci se zase blýskla Cenou Thálie pro herečku Veroniku Korytářovou, jež v jeho režii ztvárnila krále komiků Vlastu Buriana. Spolupracuje i s Českým rozhlasem, v prosinci 2023 by měl jít do kin jeho první celovečerní režijní debut – film dle vlastního scénáře. 
 
Dramaturgyně Lenka Smrčková k nové premiéře říká: „Tomáš Dianiška má neskutečný dar vyprávět velmi drsné příběhy s velikým nadhledem, až humorem. Postavy naší hry se často ocitají v mezních a krajních situacích, volí mezi životem a smrtí. Rozhodují se, zda se mají zaprodat, nebo raději zůstat čestní a zachránit sebe a své blízké. Nikoho nesoudíme ani nemoralizujeme, protože sami nevíme, jak bychom se v takové situaci zachovali. Neříkáme, co je špatně a co dobře, ale předkládáme obraz velmi vyhrocené doby. Baví mě, že herci střídají několik hereckých poloh ve velmi krátkém čase, a také že si pohráváme s žánrem. Diváci se mohou těšit na prvky grotesky, akčního thrilleru, přitom ale vyprávíme reálný příběh skutečných odbojářů.“ Tomáš Dianiška spolupracuje s Klicperovým divadlem poprvé. Výpravu vytvořila Lenka Hollá, hudbu Matěj Štesko. Dramaturgii měla na starosti Lenka Smrčková, která k práci s oceňovaným režisérem dodává: „Bylo to pro nás všechny inspirativní setkání a pozorovat Tomáše při práci je vyloženě radost, věříme, že nálada, která během zkoušení panovala, se projeví i v samotné inscenaci.“ 
 
Klicperovo divadlo čekají do konce sezóny ještě dvě přidané premiéry, obě proběhnou v červnu a obě jsou v režii Pavla Kheka. Tou první bude one woman show Lenky Loubalové s názvem Nemůžu uvěřit a bude se konat v Podkroví 10. června. Poslední premiérou pak bude ve Studiu Beseda hra Neil LaButa Podoba věcí, jež proběhne o týden později, 17. června. 
 
 
 
Tomáš Dianiška
TĚLO TAJNÉ AGENTKY
 
Scénář a režie: Tomáš Dianiška
Hudba: Matej Štesko
Výprava: Lenka Hollá
Dramaturgie: Lenka Smrčková
 
 
 
Obsazení:
 
Hana Krupková --- Natálie Holíková
Václav Krupka --- Michal Lurie
Josef Richter, pohraničník, esesák, Karel Čurda, voják --- Vojtěch Říha
Wilhelm Schultze --- Jiří Zapletal
Alfréd Bartoš --- Martin Klapil
Taťána Hladěnová --- Maria Leherová
paní Jandlová --- Kamila Sedlárová    
převaděč, František Hladěna, odbojář, četník, úředník, hotelový poslíček --- Josef Čepelka 
 
Světová premiéra 27. května 2023 na hlavní scéně
 

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist