Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

ZDENĚK MATĚJ KUDĚJ

zpět


ZDENĚK MATĚJ KUDĚJ Velmi nadaný, těžko zvládnutelný. Takový byl Magor Jirous počátku dvacátého století, spisovatel Zdeněk Matěj Kuděj. Tedy – spisovatel. Byl také cestovatelem, překladatelem, dělníkem, myčem nádobí, kovbojem, plavčíkem a bůhvíčím ještě. Ale popořádku. Mezi občany města Hořic zavítal novorozenec 24. listopadu 1881.  (Púvodně byl Zdeněk Marian Kuděj.) Otec, inženýr na železnici, měnil s rodinou místo pobytu dle přání nadřízených. Gymnázium Zdeněk nedokončil, živil se jako praktikant v lékárnách. Před farmaceutickou zkouškou si vzpomnělo C. a K. mocnářství a byl povolán na vojnu. Kuděj musel mít i herecký talent. Přesvědčil úřady, že trpí duševní chorobou, a protentokrát unikl. Roku 1903 na lodní lístek, který vyhrál v hamburské špeluňce v kartách (!) odcestoval na šest let do Ameriky. To byla škola života! Dělal, co se dalo. Poznal důvěrně Státy i Kanadu, stal se velmi pravděpodobně naším prvním trampem.  
 
Práce přidavače, kterou dělal po návratu, se mu nezamlouvala. Psal své zážitky do novin (mj. Zlatá Praha, Právo lidu, Světozor, Národní listy). Humorným a neotřelým podáním dosáhl jisté popularity.  Odtud byl jen krok k seznámení s pražskou bohémou (Lada, Sauer, Longen atd.). Do oka si padl zejména s Jaroslavem Haškem. Nepokojná krev ho zahnala roku 1912 do carského Ruska. Tamní policie si ho ale spletla s jakýmsi anarchistou, po půlročním pobytu v kyjevském vězení byl ze země vypovězen. (Viz kniha Hostem u baťušky cara.) S kumpánem z mokré čtvrti Haškem tedy putovali po Čechách. Selekcí vzpomínek jsou tituly Ve dvou se to lépe táhne + Když táhne silná čtyrka. Hašek později ve Švejkovi několikrát zpracoval příhody, které s Kudějem prožil, nebo je od něj slyšel.   
 
Začala první světová válka. Kuděj se dlouho povolávacímu rozkazu vyhýbal. Narukoval až po třech letech. Sloužil jako písař, přesto sehrál zdařilou epileptickou etudu a byl superarbitrován. „Normální“ práce v Klubu českých turistů a Armádním bulletinu pro něj nebyla. Věnoval se jen literární práci. Jeho překlady anglických originálů (např. Burroughsův Tarzan) jsou hodnoceny jako velmi ledabylé. Vtipněji toto téma zparodoval ve své Tarzanově babičce. Pár let na Podkarpatské Rusi zúročil v románu se sociálními prvky Horalská republika. Věčný tulák se usadil v Posázaví, nedlouho před smrtí (8. 8. 1955) pak zamířil do Litomyšle. Zde má i hrob. Po roce 1989 je Z.M. Kuděj znovu v kurzu. Pořádají se pivní maratóny, tzv. Memoriál Matěje Kuděje, v Olomouci najdete hospodu U Kuděje. Bizarní příhoda nakonec. Spisovatel měl tasemnici. V Humpolci z něj sedmimetrového parazita doktor vysoukal, naložil do lihu a věnoval škole. Když do města dorazila Rudá armáda, osvoboditelé všechny exponáty rozbili - a líh vypili…
 
VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist