Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Ocenění Grand Prix získal na Febiofestu režisér Rúnar Rúnarsson za islandsko-dánský film Vrabčáci
27.03.2016

zpět


Ocenění Grand Prix získal na Febiofestu režisér Rúnar Rúnarsson  za islandsko-dánský film Vrabčáci Vítězem 23. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest je islandsko-dánské drama Vrabčáci osmatřicetiletého rodáka z Reykjavíku režiséra Rúnara Rúnarssona. Cenu za nejlepší film si odvezl i z MFF v San Sebastiánu a bodoval také na festivalu v Chicagu. Grand Prix Febiofestu je spojena s částkou 5 000 eur pro režiséra a 5 000 eur pro potenciálního českého distributora. Citlivý příběh o chlapeckém dospívání v dechberoucích přírodních kulisách islandského venkova podkresluje hudba klávesisty slavné islandské kapely Sigur Rós. Ceny festival rozdal na čtvrtečním slavnostním ceremoniálu, festivalové projekce pro veřejnost pokračují ještě celý pátek.
 
Porotavčele s ekonomem Janem Švejnarem ocenila na filmu především silný a věrohodný příběh o tématu dospívání, který zbytečně netlačí na city. Vyzdvihla také herecké výkony a nepředvídatelný závěr filmu. Film vypráví příběh šestnáctiletého chlapce Ariho, mj. zpěváka v chlapeckém sboru, na hranici mezi dětstvím a pubertou. Ari je odeslán z islandské metropole za otcem a babičkou na sever ostrova, kde vládne polární den. V prostředí drsného venkova hledá hlavní hrdina vztah ke svým blízkým a kamarádce z dětství.
 
Letošního ročníku Febiofestu se zúčastnilo více než 50 zahraničních hostů, pět z nich převzalo Kristiána za přínos světové kinematografii. Mezi nimi i italská filmová legenda režisér Marco Bellocchio, slovenská herečka Emília Vášáryová, skotský herec a režisér Peter Mullan nebo španělská herecká ikona Carmen Maura, která si svým bezprostředním vystupováním získala srdce festivalových diváků už na slavnostním zahájení festivalu. Pátého Kristiána převzal na zakončovacím ceremoniálu jeden z nejžádanějších scenáristů současnosti, autor Královny nebo Rivalů, Peter Morgan. Na festival přijel i jeden z nejlepších evropských herců mladší generace Daniel Brühl, který zde uvedl i zbrusu nové drama Kolonie.
 
Organizátoři festivalu navázali na své loňské aktivity kolem vězněného ukrajinského filmaře Olega Sentsovaa zcela nově tak byla letos udělena cena Amnesty International Febiofest Award, jejímž prostřednictvím Febiofest vyjádřil podporu diktátorskými režimy nespravedlivě vězněným umělcům a novinářům na celém světě. Tříčlenná porota ve složení herečka Martha Issová, ředitel Amnesty International ČR Mark Martin a dramaturg MFF Rotterdam Gertjan Zuilhof ocenila kolumbijsko-francouzsko-urugayský koprodukční snímek Mlčení řeky o chlapci bez otce žijícím v pralese, jehož dětství skončí nálezem mrtvoly, kterou vyplavila řeka. Dle vyjádření poroty se jedná o nečekaný filmový klenot natočený s použitím minima prostředků a díky mistrné práci kamery z něj lze skoro cítit místo a čas, v nichž se příběh odehrává.
 
Vítězem soutěže „I ty jsi filmařem“, soutěže filmů natočených na tablet nebo mobil a určené pro veřejnost, se stal film Tmavě bílá od Jakuba Janči. Porota ve složení režisérů Marko Škop, Petr Václav a Jordi Niubó film ocenila za autorské, subjektivní a poutavé vytvoření autonomního světa s výrazným obrazem a moderním viděním postavy psance, která prchá před nepřehlédnutelnou mocí systémů a má plán, jak přetvořit současnou společnost. Vítěz soutěže získal Apple iPhone 6s.
 
Letošního ročníku Febiofestu, který se konal především v multikině CineStar Praha - Anděl, se zúčastnilo aktuálně více než 62 tisíc návštěvníků, projekce pro veřejnost budou ještě v pátek pokračovat. Letos podruhé organizátoři pořádali vybrané projekce také v CineStaru na Černém Mostě, o které byl ze strany diváků opět velký zájem. Dílčí projekce proběhly i v kinech Lucerna, Aero a Dlabačov. Slavnostní zahájení včetně úvodního filmu se konalo letos poprvé v Obecním domě, zakončení pak v CineStaru na Andělu a v přilehlém hotelu andel's, kde probíhala po tři večery i filmově-gurmánská sekce Culinary Cinema. Součástí festivalu byl i hudební doprovodný program Febiofest Music Fest.
 
Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest každoročně podporuje charitativně zaměřené společnosti. Letos se jedná o organizaci Život 90, jež pomáhá seniorům v tísni způsobené zanedbáváním či domácím násilím. Festival jí věnuje 17 680 korun, část ze vstupného vybraného na Projekcích charitativního partnerství.
 
Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci zhlédnout hned po Velikonocích v rámci Regionálních ozvěn Febiofestuod 29. března do 21. dubna ve čtrnácti českých městech: Hradec Králové (29. 3. – 31. 3.), Pardubice (30. 3. – 1. 4.), České Budějovice (31. 3. – 2. 4.), Ostrava (4. 4. – 6. 4.), Olomouc (5. 4. – 7. 4.), Plzeň (6. 4. – 8. 4.), Děčín (7. 4. – 9. 4.), Chomutov (11. 4. – 13. 4.), Karlovy Vary (12. 4. – 14. 4.), Jablonec nad Nisou (13. 4. – 15. 4.), Mladá Boleslav (14. 4. – 16. 4.), Mikulov (15. 4. – 17. 4.), Brno (18. 4. – 20. 4.) a Zlín (19. 4. – 21. 4.).
 
Trailer vítězný film Vrabčáci:https://www.youtube.com/watch?v=fAq5uC8SS_M&list=PL-_GuFIUYD0NyEzwIuLL4UgznqM3jkPul&index=86
 
Fotografie v tiskové kvalitě a veškeré materiály k filmu Vrabčáci: https://www.dropbox.com/sh/0rtqrf3acuc7dx3/AAAzWxdHaBbqr6xLeXRgEfGla?dl=0
 
 
Tiskový servis:
Martina Chvojka Reková, martina.rekova@4press.cz, +420 731 573 993
Klára Mixová, klara.mixova@4press.cz, +420 731 514 462
MFF Praha – Febiofest, Růžová 13, Praha 1
www.febiofest.cz
www.facebook.com/febiofest
 

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist