Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Zájem o Helicopter a Rally Show předčil očekávání
18.05.2016

zpět


Zájem o Helicopter a Rally Show předčil očekávání Hradec Králové - Jubilejní patnáctý ročník vrtulníkové akce Helicopter Show a druhý ve spojení s motoristickou Rally Show je za námi. I přes původní nepříznivé předpovědi se počasí vydařilo a na královéhradecké letiště dorazilo třicet tisíc lidí.
Organizátoři připravili na pátek 13. května zajímavá témata pro odborníky z řad záchranných služeb, hasičských sborů, policie a mnoha dalších. „V letošním roce jsme připravili témata Radiokomunikace v LZS, Postupů pro pozemní složky IZS při přistání vrtulníku do terénu nebo Výcvik a vzdělávání posádek HEMS. Navíc seminář obohatil prezentací vrtulníku přímo zástupce výrobce Airbus Helicopters, který představil výhody modernější verze záchranářského vrtulníku EC135 T3,“ vysvětluje jeden z organizátorů Helicopter Show Daniel Tuček. Po seminářích následoval výcvik leteckých záchranářů ve spolupráci s hasičskými jednotkami na Labi pod Hučákem. Ten byl věnován záchraně tonoucího na divoké vodě a to nejen pomocí konvenčních metod jako jsou záchranáři ve vodě či pomocí člunů, ale i za použití vrtulníku. Na výcvik z hlediska bezpečnosti i organizace dohlíželi zástupci Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje i liberecké Jednotky sboru dobrovolných hasičů. Páteční den patřil také dětem z mateřských, základních a středních škol, kdy pro ně organizátoři připravili branné dopoledne. Pro žáky si zajímavý program připravili zástupci Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, Sbor dobrovolných hasičů města Hradec Králové a Liberec, asociace Záchranný kruh nebo projektu Bezpečné dětství – u vody bez nehody. Nechyběly ani letové ukázky jako hašení požáru nebo slaňování záchranářů pro pacienta.
Návštěvnost sobotního dne předčila očekávání Během sobotního dopoledního doprovodného programu se v prostoru Helicopter Show představili se svým uměním letečtí modeláři, zástupci Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru i sboru dobrovolných hasičů, Zdravotnické záchranné služby, asociace Záchranný
kruh, záchranné brigády kynologů a mnoho dalších. „Cílem ukázek bylo posílit povědomí veřejnosti o prevenci, dodržování bezpečnosti a záchraně lidských životů v různých situacích běžného života včetně samotné resuscitace pod dozorem zdravotnického personálu. Nechyběla ani spousta techniky a soutěže pro nejmenší, takže zejména rodiny s dětmi si přišly na své,“ říká Daniel Tuček. Průlet Gripenů připravil diváky na zahájení letového programu, kdy se do vzduchu vznesla skupina třinácti vrtulníků, která zahájila průletem hlavní program. Následovala je skupina letounů Cessna Grand Caravan, které svou kategorií lze přirovnat k létajícím SUV. Kromě mnoha typů vrtulníků, které předvedly své umění parádními ukázkami, nechyběla v programu ani exhibice letounů MIG 15 nebo civilního L-39. K již tradičním ukázkám patří bezesporu hromadná nehoda, při níž zasahovalo kromě pozemních jednotek hasičů, záchranářů a policie také pět vrtulníků, včetně armádního W3A Sokol.
I přes slunečné počasí nad královéhradeckým letištěm došlo v programu ke změnám. Počasí totiž potrápilo posádky, které měly přiletět ze zahraničí. Největší lákadlo letošního ročníku akrobatický vrtulník BÖ105 nedorazil. Organizátory akce to opravdu mrzelo, a mrzelo to i vystupující. „Red Bull s BÖ105 zavřelo od pátečního rána počasí v Salzburku a v sobotu ve 12 hodin padlo finální rozhodnutí, že nepřiletí z důvodu špatných povětrnostních podmínek na letišti vzletu i po trati. Ze Slovenska nám nedoletěl vrtulník MD 530F, protože počasí nebylo bezpečné ani od východu. Do hlavního programu byla místo akrobatického vrtulníku BÖ105 nasazena jeho civilní verze od společnosti Helitom,“ objasňuje změny v programu Daniel Tuček.
Program Rally Show bavil malé i velké
„Jezdci startující na Rally Show ocenili úžasnou kulisu nadšených diváků, kteří svým potleskem a povzbuzováním doslova vyhecovali nejednoho závodníka k fantastickým výkonům. Jako příklady lze uvést rally show Petra Šimurdy, kterého přiletěl podpořit Daniel Tuček s vrtulníkem, nebo jízdy dveřmi napřed driftařů a duální závod v rally,“ doplňuje zajímavosti z programu Rally Show organizátor Karel Pohner.
Avizované zážitky na vlastní kůži zafungovaly a mnoho fanoušků využilo unikátní příležitost zažít pocity navigátora při rally jízdě se skokem přes most, nebo se svést v závodních Tatrách, které znají z Dakarské rally a závodů truck trial. „Depo bylo do posledního místa obsazeno legendami světového motorsportu a tatínkové i děti měli unikátní příležitost si z blízka prohlédnout technické a konstrukční detaily ostrých závodních speciálů. Kromě rally vozů nechyběly ani okruhové speciály, formule a budginy různých kategorii a tříd. Malé dvousedadlové buginky o objemu 125 cm3 řídily dokonce samy děti, stejně tak jako vznášedlo, opravdový mini bagr, RC modely nebo profesionální hydraulický trenažér,“ říká Karel Pohner. Doplňkové programy a soutěže pro děti byly převážně zdarma, stejně tak jako testovací jízdy pro řidiče s nejnovějšími modely automobilů. V rámci zážitků byly také hojně využívány lety helikoptérami a Cessnou.
Propojení programů Rally Show a Helicopter Show zajišťoval nejenom vláček, ale také společný závod mezi helikoptérou a třemi závodními speciály.
O spojení programu ve vzduchu i na zemi roste zájem
Návštěvnost druhého společného ročníku obou akcí překvapil i samotné pořadatele. Nejdůležitější zprávou však zůstává, že diváci odjížděli z Rally a Helicopter Show spokojeni. Organizátoři nabídli návštěvníkům podívanou a zážitky, které není možné v tomto rozsahu zažít na žádné jiné akci. Na doslova nabitý program obou akcí by návštěvník potřeboval několik dní a jeho rozsah by naplnil mnoho průměrných akcí. Lidí bylo opravdu hodně, protože nám přálo počasí. I když předpovědi na sobotu byly hrozivé, počasí snad ani nemohlo být lepší,“ shodují se organizátoři obou akcí.
Více informací na webu akcí: www.helicoptershow.cz a www.rallyshow.cz

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

APA se rozrůstá na téměř 150 členů, pozici předsedy obhájil producent Vratislav Šlajer

APA se rozrůstá na téměř 150 členů, pozici předsedy obhájil producent Vratislav Šlajer

Lídři tuzemské audiovize přijali mezi sebe kromě začínajících producentů
i renomovaná postprodukční studia

Krajská postupová přehlídka České vize Červený Kostelec 2024 zná vítěze

Krajská postupová přehlídka České vize Červený Kostelec 2024 zná vítěze

V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskutečnilo 71. krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Filmová soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Přihlášeno bylo 19 snímků. Nejlépe z nich uspěly filmy studentů filmových škol, dařilo se i hraným filmům. Porota také rozdala čestná uznání.

DEN PRO RODINU

DEN PRO RODINU

Oblíbená akce pro malé i velké plná sportovních, výtvarných a dalších aktivit obohacená pestrým doprovodným programem. Takový bude hradecký Den pro rodinu 19. května 2024 od 10 do 17 hodin v Žižkových sadech. Přijďte si s námi užít zábavou nadupaný den!

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist