Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

V Labyrintu Divadla Drak se na Den dětí otevře nová výstava určená dětem a hravým dospělým: Téměř neviditelná výstava o důležitých věcech
27.05.2016

zpět


V Labyrintu Divadla Drak se na Den dětí otevře nová výstava určená dětem  a hravým dospělým:  Téměř neviditelná výstava o důležitých věcech 1. června 2016v 17.00 v Labyrintu Divadla Drak proběhne vernisáž nové výstavy 
s názvem Téměř neviditelná výstava o důležitých věcech, kterou připravili Martina a Jan Svobodovi jako poctu nejen dětem, imaginaci a humoru, ale také jako dárek všem příznivcům hnutí DADA, které letos slaví stoleté narozeniny.
 
Pro tuto výstavu si její autoři upravili citát Antoine de Saint-Exupéryho: „Co je důležité, je očím neviditelné“, uším neslyšitelné, rukám nehmatatelné, chuti nepopsatelné, čichu nezachytitelné, ale pro paměť nezapomenutelné.
 
„Dadaistický posun hranice, jakým způsobem dnes nahlížíme na umění, si troufale dovolíme přirovnat k našemu autorskému posunu vnímání „doprovodných programů“ od animace v galerii k svébytným programům,  které účastníky prostřednictvím vlastního zážitku (pomocí akce, cílené hry, nadsázky...) zasvětí do obsahu, který je představen na „oficiální výstavě“ a vede k prolomení distance formalit i vážných forem.
Chceme přivést děti a hravé dospělé k různé míře pochopení důležitých souvislostí, umožnit jim otevírat cestu vnímání a poznávání, která proměňuje laiky na milovníky. Chceme, aby se stali součástí výstavy a nikoli jejím doprovodem,“vysvětlují Martina a Jan Svobodovi.
 
Výstava je o důležitých „věcech“: slovech, předmětech, myšlenkách, okamžicích, událostech..., které není třeba pojmenovávat. Měla by otevřít osobní „rozhovor“  
s návštěvníky tak, aby odcházeli s vědomím, jaké „věci“ jsou pro ně samé důležité. Autoři chtějí, aby si rodiče povídali o „důležitých věcech“ se svými dětmi při vysvětlování zadání a řešení úkolů. Chtějí, aby děti ve školních třídách srovnávali  
a porovnávali své „důležité věci“ mezi sebou.
 
Proto je výstava skoupá na „exponáty“, zato překypuje možnostmi, jak může být každý návštěvník hravý i přemýšlivý, akční i aktivní. A zároveň všichni spolu oslavíme 100. výročí vzniku jednoho z nejzajímavějších a nejzvláštnějších uměleckých směrů dadaismu.
 
Co je důležité, je jenom očím neviditelné.
 
Co je důležité, je jenom rukám nehmatatelné.
 
Co je důležité, je jenom uším neslyšitelné.
 
Co je důležité, je jenom chutí nepopsatelné.
 
Co je důležité, je jenom čichem nezachytitelné.
 
Co je důležité, si musí najít každý sám.
 
Co je důležité, si pamatujeme.
 
 
PaedDr. Jan a Mgr. Martina Svobodovi jsou pedagogové, kteří působí na základní umělecké škole v Bechyni. Jan Svoboda jako ředitel a pedagog výtvarného oboru, Martina Svobodová jako pedagog literárně-dramatického oboru. Vedle toho se zabývají tvorbou vzdělávacích programů, projektů a publikací pro děti a hravé dospělé.
 
Od roku 1996 spolupracovali s programem Brána muzea otevřená fungujícím pod nadací Open Society Found jako lektoři. V roce 1998 byli iniciátory vzniku a členy realizačního týmu, který získal Cenu za nejkrásnější dětskou knihu roku za edici knížkohraček o současném výtvarném umění TAKITAK, která vznikla právě s podporou této nadace. V roce 1999 připravili pro Pražské Quadriennale první vzdělávací program pro děti. S PQ na dětských programech spolupracují dodnes. Následovaly práce pro Správu Pražského hradu. Realizovali tam např. doprovodný program pro děti k výstavě Deset století architektury. Dosud tam běží program ke stálé expozici Příběh Pražského hradu, kterého jsou Martina a Jan Svobodovi autory. Dál několik let spolupracovali s Národním zemědělským muzeem, kde stále ještě funguje program ke stálé expozici Jede traktor. Vedle toho realizovali velkou spoustu menších programů k nejrůznějším výstavám, ke kulturním či společenským událostem, ke vzdělávacím projektům apod. Jejich posledním počinem, který stojí za pozornost, je uvedení do provozu rozsáhlého projektu pro děti s názvem Litomyšlení, realizovaném pro zámecké návrší v Litomyšli.
 
 

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist