Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Dvaadvacátý ročník Divadla evropských regionů v Draku bude ve znamení tematických dnů, veřejných diskusí a otevřenosti.
02.06.2016

zpět


Dvaadvacátý ročník Divadla evropských regionů v Draku bude ve znamení tematických dnů, veřejných diskusí a otevřenosti. Ve dnech 17.- 26. června 2016 proběhne v Hradci Králové již po dvaadvacáté mezinárodní festival Divadlo evropských regionů, jehož je Divadlo Drak spolu s Klicperovým divadlem a sdružením Kontrapunkt spolupořadatelem.
Divadlo Drak se ve své letošní dramaturgii vrací k původnímu významu festivalu, kterým je oslava neboli radostné dny či velká hostina,“ říká ředitelka Divadla Drak Eliška Finková.
TÉMATICKÉ DNY A HYDEPARK
Hlavní novinkou festivalové části v Divadle Drak je tematické rozdělení jednotlivých dnů festivalu. „Každý den zastupuje jedno samostatné téma a dohromady vytvářejí obraz, který vyjevuje náš názor nejen na současné divadlo pro děti, dospívající, ale i divadlo obecně“, uvádí dramaturgyně festivalu Dominika Špalková a upřesňuje zmiňovaný návrat k původnímu smyslu festivalů:
Festivaly v minulosti úzce souvisely s rituály a setkáváním komunit s uměním. Část festivalových témat je tedy věnována i pravidelným cyklům a svátkům jako je Slunovrat a Svatojánská noc, které v době festivalu slavíme, a zveme návštěvníky ke společně strávenému času nejen v divadle ale i mimo něj. Každý den v 17h (víkendy v 16h) je otevřen náš divadelní Hydepark pro rozpravu o právě aktuálním tématu, polemiky a umělecké intervence. Před divadlem bude stát po celou dobu festivalu tzv. Glób – nafukovací stan s autobusem, který vytvořil výtvarník Petr Nikl, nový pojízdný bar Divadla Drak a řada atrakcí pro rodiny s dětmi.
MARK DOWN A GAUDEAMUS THEATRUM
Ještě než se ale rozběhne samotný festival, uskuteční se v Draku již popáté Mezinárodní setkání studentů divadelních škol Gaudeamus Theatrum, tentokrát pod vedením britského režiséra a herce Marka Downa, uměleckého šéfa Blind Summit Theatre, který v roce 2012 oživil osmnáctimetrové loutky na zahájení olympijských her v Londýně. Návštěvníci festivalu mohli v loňském roce v Draku vidět jeho inscenaci The Table, která zde sklidila nebývalý úspěch. Výstup ze čtyřdenního workshopu pak bude možné shlédnout v rámci programu prvního festivalového dne. Ten bude zasvěcen právě studentům a figurativnosti v jejích různých podobách.
DESET DNŮ, DESET TÉMAT
Své zastřešující téma pak budou mít i všechny další festivalové dny:
Autorský přístup v divadle pro děti a dospívající v instituci i mimo nije téma věnované aktuální tvorbě Divadla Drak a tvorbě nezávislé produkční jednotky Studiu DAMÚZA .
Divadlo jako polis a politikumpřinese ruskou bylinu z budoucnosti, která nebezpečně připomíná současnost – Den Opričníka souboru Tygr v tísni. Inscenace Slepice není pták, Ukrajina není cizina pak vypráví o životech přímo i nepřímo narušených válkou. Následovat bude představení inscenace KAR Fekete Seretlek – divadlo objektů a koncert na motivy Anny Kareniny.
V rámci tématu Astronomie a astrologie přivítáme progresivní pražskou scénu Studio Hrdinů s česko-islandským projektem Skugga Baldur. Na ten pak naváže komponovaný autorský pořad spisovatelky a dramatičky Daniely Fischerové uvedený v jedinečných prostorách hradeckého planetária, kam diváky od Draku odvezeme autobusem.
Den věnovaný performance nám představí a osvětlí význam a druhy performerství nejen v rámci Hydeparku, ale také prostřednictvím významných zahraničních hostů – sólové inscenace ruského performera Maxima Isaeva a vystoupením polské skupiny Karbido s inscenací Stolik, která zazářila na festivalu Edinburg Fringe.
Svatojánská noc a DADAboří hranice a otevírají brány mezi světy a nám mimo jiné dovolí také představit hradeckému publiku nové mladé pražské scény. Vilu Štvanice, kde působí soubor Tygr v tísni (inscenace Ostrov, kde rostou housle), a Venuši ve Švehlovce, domovskou scénu Chemického divadla, které na festivalu zahraje inscenaci Na slepičím zámku.
Osmý den bude věnován Vypravěčství. Vedle Naivního divadla Liberec (inscenace Čechy leží u moře) přivítáme také Spitfire company s taneční inscenací Vypravěč, v níž se osobní zpověď tanečnice Cecile da Costa se zrcadlí v příběhu známé novely Atiqa Rahimi Kouzelný kámen.
Rozličné Formy a formáty představí Katedra alternativního a loutkového divadla DAMU a její klauzurní a absolventské projekty. Hostem Hydeparku bude vedoucí katedry režisér Jiří Havelka.
Poslední festivalový den se pak ponese v duchu animace. Divadlo b zahraje divadelní verzi původně filmového příběhu Malý pán. Nedělání, pravidelné odpoledne pro rodiny s dětmi v Labyrintu Divadla Drak, bude mít tentokrát podtitul Pohyblivé obrázky. Cirk La Putyka vystoupí s představením své nové inscenace Biograf s Jiřím Kohoutem v hlavní roli. A festival bude slavnostně zakončen sólovým koncertem Lenky Dusilové.
 
OJEDINĚLÉ ZÁŽITKY V DRAKU ANEB VZNIKLO SPECIÁLNĚ PRO FESTIVAL
Mezinárodní uskupení NIE původem z Norska vytvořilo speciálně pro festival částečně improvizovanou inscenaci Kabaret Evropa, která zkoumá změnu evropského politického klimatu po nástupu uprchlické krize. Inscenace vznikla na základě skutečných příběhů a rozhovorů s uprchlíky.
Druhým jedinečným projektem festivalové části v Divadle Drak bude vystoupení člena ruské divadelní skupiny AKHE Maxima Isaeva. AKHE jsou ikonou moskevské a petrohradské nezávislé scény a jejich tvorba je označována jako „unikátní snové divadlo chaosu“.
Ve specifické podobě představíme také taneční inscenace Profiart&Studio Matejka&NoD - BOI a Spitfire company - Vypravěč.  Obě inscenace budou uvedeny s režisérskými vstupy Matěje Matejky (BOI) a Petra Boháče (Vypravěč), které divákům odhalí nejen zákulisí vzniku inscenací, ale také nabídnou jedinečnou možnost osobního setkání s těmito významnými režisérskými osobnostmi.
 
DIVADLO DRAK PŘEDSTAVÍ NOVINKY UPLYNULÉ SEZÓNY
Součástí festivalového programu budou samozřejmě jako již tradičně i představení nejnovějších inscenací z repertoáru Divadla Drak. O prvním festivalovém víkendu uvedeme inscenaci hostujícího režiséra Jiřího Jelínka Čert a Bára, sólovou inscenaci herečky Ivany Bílkové O dvanácti měsíčkách a hudební inscenaci Jakuba Vašíčka, Tomáše Jarkovského a Jiřího Vyšohlída O bílé lani. A v rámci drakovského Hydeparku bude představen dramaturgický plán divadla a programové směřování Mezinárodního institutu figurálního divadla v příští sezóně.
„Svatojánskou noc oslavíme speciálním vydáním Fenoménu Drak – cyklu vzpomínkových večerů věnovanému významných momentům, tématům a osobnostem historie divadla. Pod názvem Kabaret Drak vystoupí soubor divadla a jeho přátelé a představí průřez historií písňové tvorby z inscenací legendárních i těch úplně nových,“ zve k posezení pod širým nebem ředitelka Eliška Finková.
DRAČÍ POUŤ ANEB VÍKENDY PRO CELOU RODINU
Oba festivalové víkendy budou věnovány rodinám s dětmi. Před Divadlem Drak a v jeho okolí čeká po celý den malé i velké návštěvníky bohatý program – loutkové pohádky Studia DAMÚZA a Divadla u staré herečky, výtvarné dílny, nové dračí atrakce k inscenacím O dvanácti měsíčkách a O bílé lani. O druhém víkendu před Drakem vyroste Putovní dětské hřiště festivalu VyšeHrátky a v neděli ožije drakovský Labyrint festivalovým Neděláním.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist