Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

zpět


RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ Narodil se ve Dvoře Králové 24. března 1899 jako Rudolf Antonín. (Příjmení Dvorský - podle rodného města - úředně stvrdil až roku 1925.) Po obchodní škole strávil krátký čas v textilních a módních závodech. Tady hledejme počátky jeho elegantního vzezření. Tři roky dělal účetního v místním pivovaře, pak se rozhodl definitivně pro hudbu. Miloval ji totiž odjakživa a příliš. První skladatelské pokusy učinil v šestnácti, soukromě se hudebně vzdělával. Když vznikla Československá republika, vyrazil za štěstím do Prahy.
 
Zpočátku pracoval ve Springerově hudebním nakladatelství. Později přešel do slavných kabaretů Lucerna a Červená sedma. Zpíval, dirigoval, komponoval. S Františkem Cinkem účinkoval několik let v souboru Melody Makers, měl svůj pořad v začínajícím rozhlasovém vysílání. Roku 1929 založil orchestr R. A. Dvorský a jeho Melody Boys. Sestavil třicetičlenný band ze skvělých muzikantů. Dalšími interprety byli Inka Zemánková, Jiřina Salačová, Allanovy sestry, Arnošt Kavka aj. Popularitu získaly hity z pera pana kapelníka - Jen se s písničkou smát, Jedu nocí, Sám s děvčetem v dešti, Hm, hm, Plaménky v očích tvých...Měkký témbr a jemné melodie z něj udělaly ve 30. a 40. letech naši největší pěveckou hvězdu. Kromě nahrávání stovek gramofonových desek vlastnil R. A. Dvorský hudební nakladatelství s notovou edicí. Brzy si ho také všiml film, nejen jako skladatele. Na plátně se objevil skoro sedmdesátkrát v drobných úlohách, obvykle představoval dirigenta nebo zpěváka (Muži v offsidu, Pan otec Karafiát, Kristián). Hlavní roli ztvárnil jen ve Špelinově kýčovité romanci Krb bez ohně (1938).
 
To už se nad Evropou stahovaly mraky. Dvorského orchestr mohl větší část okupace vystupovat, ale omezeně. Koncem války frontman onemocněl těžkým zápalem plic. Jeho život visel na vlásku, ale uzdravil se. Melody Boys však byli roku 1945 rozpuštěni. Dvorský netušil, že nejhorší chvíle ho teprve čekají. 1. listopadu 1947 náhle zemřeljediný syn Miroslav, mimořádně nadaný hudebník. Dvorského nakladatelství komunisté zanedlouho znárodnili. Byl nucen pracovat ve státních hudebních organizacích za ponižujících lidských i finančních podmínek. Počátkem padesátých let si přivydělával na "estrádách" s Orchestrem Karla Vlacha, někdy i s Janem Werichem. V horších dobách musel vzít zavděk třeba účinkováním v cirkuse...
 
16. září 1953 byl zatčen. Po komunistickém převratu 1948 totiž koketoval s útěkem za hranice. Nikdy k němu sice fyzicky nedošlo, ale za pouhý úmysl dostal tři a půl roku nepodmíněně. Ze zdravotních důvodů si odseděl "jen" polovinu. Znovu ho čekala nedůstojná zaměstnání. Po nějakém čase se opět prosadil jako autor populárních šlágrů. Liberálnější šestá dekáda mu přinesla satisfakci v podobě úspěchů v různých soutěžích. Skladby Ráno a večer nebo Jipi jou získaly mimořádnou posluchačskou oblibu. Pohádka o konvalinkách se v roce 1967 stala celostátně nejprodávanější deskou. Obnovil koncertní činnost se starými přáteli (Eman Fiala, Jaroslav Vojta, Hana Vítová, Ota Čermák, Kučerovci). Objevil se ve vzpomínkových rozhlasových a TV pořadech. Na dotaz, který zpěvák se mu líbí, jmenoval Binga Crosbyho, ale kupodivu i Pata Boona a Beatles. Naposledy nahrával ve studiu  21. června 1966. 2. srpna téhož roku v Praze zemřel. Jeho hrob naleznete ve Dvoře Králové. Město mu udělilo čestné občanství, pojmenovalo po něm základní uměleckou školu. Originální poctu dostal od pivovaru Tambor.  Jeho nefiltrované světlé pivo pojmenované R. A. Dvorskýhodnotí jeden konzument: "Příjemný, lehčí, osvěžující ležák s výborným projevem hořkosti." Jak příznačné!
 
VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

APA se rozrůstá na téměř 150 členů, pozici předsedy obhájil producent Vratislav Šlajer

APA se rozrůstá na téměř 150 členů, pozici předsedy obhájil producent Vratislav Šlajer

Lídři tuzemské audiovize přijali mezi sebe kromě začínajících producentů
i renomovaná postprodukční studia

Krajská postupová přehlídka České vize Červený Kostelec 2024 zná vítěze

Krajská postupová přehlídka České vize Červený Kostelec 2024 zná vítěze

V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskutečnilo 71. krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Filmová soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Přihlášeno bylo 19 snímků. Nejlépe z nich uspěly filmy studentů filmových škol, dařilo se i hraným filmům. Porota také rozdala čestná uznání.

DEN PRO RODINU

DEN PRO RODINU

Oblíbená akce pro malé i velké plná sportovních, výtvarných a dalších aktivit obohacená pestrým doprovodným programem. Takový bude hradecký Den pro rodinu 19. května 2024 od 10 do 17 hodin v Žižkových sadech. Přijďte si s námi užít zábavou nadupaný den!

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist