Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Přísně střežený objekt, rap na nádraží i vzpomínky - My Street Films zná vítězné filmy
24.10.2016

zpět


Přísně střežený objekt, rap na nádraží i vzpomínky - My Street Films zná vítězné filmy Každá ulice má svůj příběh, ne každá má svůj film. Po letošním ročníku My Street Films se počet takových míst opět o něco snížil. Amatérští i profesionální filmaři z celé České republiky doplnili v průběhu uplynulých měsíců filmovou mapu o celou řadu zajímavých a originálních příběhů. Nyní odborná porota ve složení Hana Kulhánková, ředitelka festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, Ondřej Hudeček, režisér oceňovaného filmu Furiant, a Diana Tabakov, vedoucí projektu My Street Films, vybrala vítěze.
 
První místo si odnesl snímek „Co dělat, když vlaky projíždí“ Karla Friise Forchhammera. Film byl mimo jiné nominován na Cenu Pavla Kouteckého a jako vítězný snímek letošního ročníku My Street Films bude v září 2017 promítán také na londýnském festivalu Open City Documentary Festival. Druhé místo získal krátký film Lenky Kerdové „Messestraße Elf“. Třetí místo obsadil krátký snímek „Lítalo se tam vzducholodí“ od Viktorie Lörinczové. Poslední dva jmenované snímky budou promítány na MFDF Ji.hlava 2016. Všechny nominované a vítězné filmy budou k vidění na závěrečném večeru My Street Films 8. listopadu od 20:00 v brněnském Kabinetu MÚZ.
 
My Street Films se během tří let své existence v České republice etabloval jako zásadní vzdělávací projekt inspirující zájemce z řad nejširší veřejnosti k tomu, aby natočili krátký film a podíleli se tak na vytváření unikátní paměti českých měst. Nyní zve na další ze svých workshopů – tentokrát se bude konat na Klinice. Od 12. listopadu bude probíhat čtyřdílný filmový workshop pod vedením dokumentaristů Vladimíra Turnera, Apoleny Rychlíkové a Terezy Reichové.
 
Více informací na www.mystreetfilms.cz.
 
Vítězné snímky My Street Films 2016:
 
1. místo
Co dělat, když vlaky projíždí, režie: Karl Friis Forchhammer
http://mystreetfilms.cz/cs/video/co-delat-kdyz-vlaky-projizdi
Pětice kluků školou povinných tráví svůj volný čas před stěnou pomalovanou graffiti. V surovém prostředí blízko železničních kolejí sledujeme rap v procesu vzniku. Svobodný projev školáků a bezprostřední texty doprovázené hudebním podkresem z mobilu naznačují mnohé o tom, jak vnímají svět.
 
Snímek podle poroty jednoduchým observačním přístupem nechává vyniknout hlavní hrdiny jakožto samostatné osobnosti, které však spojuje silné přátelství. Film je natočen bez sentimentu, s odstupem — a přesto empaticky. Jde o koherentní obraz několika charakterů, místa i doby.
 
 
 
2. místo
Messestraße Elf, režie: Lenka Kerdová
http://mystreetfilms.cz/cs/video/messestrasse-elf
Asociativní film o prolínání osobního s obecným, o vztahu paměti místa a vzpomínek jednotlivce, o procesech smíření a vyrovnávání se.
 
Porota oceňuje film za autorský přístup k historicky důležitému tématu. Dokument je portrétem místa, který spojil dvě ženy z různých dob. Dávné vzpomínky jako by stále přežívaly někde v koutě bytu malého Berlína v Praze.
 
3. místo
Lítalo se tam vzducholodí, režie: Viktorie Lörinczová
http://mystreetfilms.cz/cs/video/litalo-se-tam-vzducholodi
 
Ve Smržově u Hradce Králové žije poklidně okolo 300 obyvatel. Vesnice se nachází na okraji největšího lesa v blízkém okolí. Je protkán lesními cestami, plný divoké zvěře a rybníků. Uprostřed lesa se cesty proměňují v asfaltové silnice, které člověka dovedou k několika zabezpečeným vratům. Když přijdete blíž, zjistíte, že stojíte před obrovským, ostře hlídaným, plně funkčním objektem, který vás ve své blízkosti sleduje namířenými kamerami. Co je za tou zdí? Ani starosta nebyl obeznámen s tím, co by se mohlo v daném prostoru nacházet. Obyvatelé vesnice tam žijí s tímto zřízením za zády, s nezájmem o jeho provoz a účel dodnes. Neví, co mají za humny a co jim může ovlivnit v budoucnu život. Autorka vyprovokovala debatu, která vedla k novým informacím, pověrám a fantaziím, které se za roky fungování objektu nastřádaly.
 
Porota snímku přidělila třetí místopro jeho formální nápaditost, která podporuje lokálně důležité téma a vytváří napětí mezi subjektivním a objektivním, mezi mýtem a realitou.
 
 
 
My Street Films zve na workshop - Natoč film na Klinice!
 
Filmový workshop pod vedením dokumentaristů Vladimíra Turnera, Apoleny Rychlíkové a Terezy Reichové. Workshop je rozdělen na 4 části:
sobota 12. listopadu, 13-19 hodin: úvod do dokumentárního filmu, námět a scénář
čtvrtek 17. listopadu, 13-19 hodin: natáčení
sobota 26. listopadu, 13-19 hodin: práce s natočeným materiálem, střih
sobota 10. prosince, 19-22 hodin: projekce, uvedení filmu z programu 20. MFDF Ji.hlava
 
 
Přihlásit se může kdokoli se zájmem o film a změnu ve svém okolí na info@mystreetfilms.cz- do
7. listopadu.

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

FLAMENGO REUNION SESSION – JEN TAK DÁL!

FLAMENGO REUNION SESSION – JEN TAK DÁL!

Jen málokdo pamatuje živá vystoupení Flamenga v době vydání alba Kuře v hodinkách.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY: Chvění. Tekutost. Rovnováha.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY: Chvění. Tekutost. Rovnováha.

Od 21. do 28. června 2024 se Hradec Králové znovu promění v srdce českého divadla. Tradičně se totiž tento poslední červnový týden otevřou dveře Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. 29. ročník opět přináší unikátní spojení divadla, hudby a uměleckých performancí, které oslavují dynamiku života a umělecké tvorby. Festivalem každoročně ožívá celé město a bývá proto přirovnáván k divadelnímu festivalu v Avignonu nebo filmovým Karlovým Varům.

Dny dobrovolnictví v Královéhradeckém kraji

Dny dobrovolnictví v Královéhradeckém kraji

Kreativní workshopy, burzu neziskovek, charitativní běh a také rozmanité aktivity pro rodiče a děti, to vše nabídnou letošní Dny dobrovolnictví od 25. do 28. dubna 2024 v Královéhradeckém kraji. V Hradci Králové je odstartuje akce DOBROTYL ve čtvrtek 25. dubna od 9:00 do 17:30 hodin na Tylově nábřeží. Již od rána ožije nábřeží burzou neziskovek, které si pro návštěvníky připravily i zábavné workshopy. Odpoledne se mohou děti i dospělí zapojit do charitativního běhu, zahrát si různé hry, odekorovat si plátěnou tašku nebo vyrobit smysluplné přání. Akci pořádá Dobrovolnické centrum Diecézní charity Hradec Králové a Gymnázium J. K. Tyla.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Oblastní charita Hradec Králové
Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist