Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ NA PRAHU 40. SEZÓNY
10.06.2017

zpět


FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ NA PRAHU 40. SEZÓNY Filharmonie Hradec Králové letos vstupuje do své 40. koncertní sezóny 2017/2018. Ke svým „kulatinám“ chystá novinky v podobě mistrovských varhan, rozšíření abonentních řad či redesignovaného loga. Jubilea si všímá i dramaturgie, a to hned v několika rovinách. Posluchače zavede k východočeským kořenům orchestru i do rozmanitých koutů světa, připomene stoleté výročí státnosti, nabídne příležitosti k zamyšlení i uvolnění a přivede slavné i dosud méně známé osobnosti, které se tak stanou symbolickými gratulanty. Zůstane zachováno přehledné rozdělení programu sezóny do abonentních řad označených barvami podle jednotlivých žánrů.
 
Milníkem sezóny i novodobé historie Filharmonie se stane křest mistrovských varhan. Ředitel Filharmonie Václav Derner: „Varhany rozšíří repertoárové možnosti Filharmonie a zhodnotí vybavenost sálu pro mnoho dalších generací návštěvníků.“ Bezmála tři a půl tisíce píšťal po obou stranách jevištního portálu vytvoří unikátní hudební prostor. Jak upřesňuje ředitel, „díky promyšlené dispozici zůstane zachována možnost uvádění oper, muzikálů a opusů v širokém orchestrálním a sborovém obsazení“. Naplno se varhany rozezní v březnu ve Varhanní symfonii Saint-Saënse. Další příležitostí k jejich plnému využití bude v květnu Janáčkova Glagolská mše. Její vznik je spojen s desátým výročím mladého československého státu a uvedení připomene oslavy stého výročí státnosti 1918 – 2018. Toto dílo není myslitelné bez varhan. Janáček měl v Brně k dispozici nástroj s padesáti rejstříky, ten hradecký jich poskytne ještě o čtyři více.
 
Orchestrální těleso dnešní Filharmonie vzniklo v Hradci Králové v roce 1978 jako základ tehdy zamýšlené operní scény. Východočeské kořeny připomene dramaturgie uvedením předehry k první české zpěvohře Dráteník od F. Škroupa, rodáka z Osic. Se symfoniemi krajanů, vambereckého skladatele Voříška a poličského Martinů, posluchači překročí hranice. Smetana s Dvořákem definitivně dosvědčí, že je náš hlas slyšet i ve světě. Dramaturgie ale samozřejmě přináší také hudbu ze světa do Hradce Králové. Při zahajovacím koncertu se po bok českých skladatelů postaví Schubert s Beethovenem. Světskou hudbu zastoupí Vivaldiho čtvero houslových koncertů podle ročních dob, niterněji vyzní Rossiniho Stabat Mater. Kromě zmíněných skladatelů z Rakouska, Německa a Itálie navštívíme s Rachmaninovem Rusko, s Mendelssohnem překvapivě Skotsko, s americkým Bernsteinem Anglii, se Sibeliem Finsko, s C. Halffterem Španělsko a mnoho jiných míst s dalšími skladateli a jejich díly.
 
Zvláštní kapitolou bude třináctý ročník festivalu Hudební fórum Hradec Králové na přelomu října a listopadu. Festival přináší do sálu Filharmonie soudobou hudbu ze světových pódií (z velké části v českých premiérách), kterou ve spolupráci s Univerzitou HK a pražskou Akademií múzických umění doplňuje světelným a výtvarným designem, videoprojekcemi a nonverbálními scénickými prvky. Letos vystoupí mimo jiné Gabriela Demeterová, Edita Adlerová, hostovat bude orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava a Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Při zahajovacím koncertu festivalu bude domácí orchestr řídit španělský dirigent José Miguel Rodilla.
 
 
Šéfdirigentem zůstává Andreas Sebastian Weiser. Za dirigentským pultíkem se objeví někdejší šéf Královské liverpoolské filharmonie Petr Altrichter, italský dirigent Enrico Dovico a dále například Petr Vronský, Vojtěch Spurný, Miriam Němcová nebo Václav Luks. Během následující sezóny vystoupí řada sólistů: houslista Ivan Ženatý, klavíristé Ivo Kahánek, Jan Bartoš a hradecký Matyáš Novák, varhaník Aleš Bárta, koncertní mistři České filharmonie houslista Josef Špaček a violoncellista Václav Petr, pěvkyně Pavla Vykopalová, Marina Vyskvorkina, Dagmar Pecková a Jana Sýkorová, se svými sbory sbormistři Českého filharmonického sboru Brno a Pražského filharmonického sboru prof. Petr Fiala a Lukáš Vasilek.
 
Také v příští sezóně dostanou značný prostor žánry jiné než jen klasická hudba. Připraveno je Divadlo F. X. Šaldy s baletem Spící krasavice a operetou Mam'zelle Nitouche, divadlo Husa na provázku s Baladou pro banditu. Děti uvidí o sobotních odpoledních rusalky a trpaslíky, vojáčka i Barbie. Seznámení se starými pány věčného mládí slibuje Felix Slováček ml. s Pražským saxofonovým kvartetem. Setkání s andělem nabídne brněnské folkrockové Svítání, s jarem dívčí kapela Vesna. V rámci Hradeckého memoriálu zavzpomínáme na Karla Kryla, uvedeme koncert Suchého, Hutky, Dědečka i Spirituál kvintetu, ale také po právu oceníme výjimečné lidské osudy. Na začátku jubilejní sezóny uslyší Hradec Králové to nejlepší z Bizetovy Carmen, v listopadu reprízu úspěšného projektu Michael Jackson Symphony s Moondance Orchestra. V předvánočním čase vystoupí slovenští mistři, a capellová skupina Fragile. K  vánočnímu programu už neodmyslitelně patří slavnostní silvestrovské koncerty.
 
I v nové sezóně bude nabídka koncertů a představení rozdělená do abonentních řad podle žánrů. Pro přehled a snazší orientaci jsou řady označené barvami. Vybrat si tak podle svého gusta mohou příznivci symfonické hudby, crossoverových projektů, kde si klasická hudba podává ruku s moderní, i ti, kteří se těší na operetní a muzikálová představení. Do nadcházející sezóny byla opět přidána řada zastupující žánr opery a baletu. Zůstává řada přizpůsobená rodinám s dětmi. V nabídce jsou také mimořádné koncerty. Na pokladně Filharmonie již začal prodej předplatného. Abonentům přináší výhody v podobě výrazně příznivější ceny a stálého místa v hledišti. Předprodej bude probíhat do konce června a potom od 21. srpna do 13. září, poté ho vystřídá prodej vstupenek na jednotlivé koncerty. Kromě žánrově zaměřených abonentních řad je možné také zakoupit předplatné formou kupónů směnitelných za vstupenky na jakýkoliv vybraný koncert či představení z různých abonentních řad. Vstupenky na mimořádné koncerty je možné zakoupit průběžně, prodej probíhá přes portál www.hkpoint.cz.

Všichni dobří rodáci

MIRKO ELIÁŠ

MIRKO ELIÁŠ

Nebudu předstírat neznalost. Choceň ani Chvojenec v Královéhradeckém kraji samozřejmě neleží.

JOSEF VÁCHAL

JOSEF VÁCHAL

Někdy je těžké vybrat z krajanů někoho obecně známějšího, tentokrát však nastal opačný extrém. Od 5. do 11. května jako by se s výročími slavných roztrhl pytel. Vítěz Závodu míru cyklista Jan Moravec, spisovatel a dramatik Jiří Šotola, významný hradecký starosta Josef Václav Bohuslav Pilnáček…

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

Tiskové zprávy

Tuto neděli obsadí Malé náměstí SOUSEDÁNÍ

Tuto neděli obsadí Malé náměstí SOUSEDÁNÍ

Letošní druhé sousedské setkání vychází na tuto neděli 19. května. Od 14 do 18 hodin tu bude probíhat akce zvaná SOUSEDÁNÍ. Jejím cílem je oživit Malé náměstí hudebním programem, výtvarnou dílnou, během historickým centrem i stánky lokálních značek. Tentokrát se návštěvníci mohou těšit i na stánek s filmovou technikou. O dobré naladění se postará kapela The Brownies z Prahy.

Do programu festivalu ZUŠ Open se letos zapojí 444 základních uměleckých škol z celé republiky; benefiční koncert Magdaleny Kožené bude přenášet Česká televize

Do programu festivalu ZUŠ Open se letos zapojí 444 základních uměleckých škol z celé republiky; benefiční koncert Magdaleny Kožené bude přenášet Česká televize

Příští týden naplno vypukne celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open, který pod heslem ZUŠlechťujeme uměním nabídne od 23. května do 9. června 600 akcí. ZUŠ Open je v počtu účinkujících i rozsahem programu bezesporu největší kulturní událostí v České republice.

Hrady CZ nabízejí zažít naposledy koncert Lucie v původní sestavě  a odtajňují program

Hrady CZ nabízejí zažít naposledy koncert Lucie v původní sestavě a odtajňují program

Navíc Landa a Chinaski v létě pouze na Hradech, poslední levné lístky v předprodeji do 31. května

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist