Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

FLAMENGO REUNION SESSION

FLAMENGO REUNION SESSION

Legendární kapela Flamengo je zpět!
16. DUBNA 2024 V 19.00 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

Hudební lahůdky pro celou rodinu s divadelním zákuskem
13. DUBNA 2024 V 16.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

Vzpomínkový koncert na známého hradeckého kapelníka
10. DUBNA 2024 V 18.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Doporučujeme #kulturní akce

Od července se změnami ve vydávání pasů, občanských a řidičských průkazů
19.04.2018

zpět


Od července se změnami ve vydávání pasů, občanských a řidičských průkazů

Výměnu nebo vydání nového řidičského průkazu bude možné od letošních prázdnin vyřídit na kterémkoli úřadě v republice, který tuto agendu zajišťuje. Nebude tedy nutné žádost podávat na příslušném úřadě podle svého trvalého bydliště. K žádosti o řidičský průkaz zároveň nebude potřeba vlastní fotografie. Další změny budou od července platit i pro vydávání občanských průkazů a pasů.

Občanské průkazy a cestovní doklady si lidé mohli zařídit v kterémkoli větším městě, které je obcí s rozšířenou působností, již několik let. Nově tato výhoda bude platit i pro řidičské průkazy. „Žadatelé už také nebudou potřebovat svoji fotografii. Na nový řidičský průkaz použijeme buď tu, kterou již úřad má v databázi z doby, kdy klient žádal u nás na úřadě o pas nebo občanku. Pokud fotka již nebude vyhovovat nebo nebude v archivu, přepážky na našem oddělení budou vybavené fotoaparáty a fotka se pořídí přímo na místě,“ řekl Jaromír Hudec z oddělení registru řidičů a vozidel hradeckého magistrátu.

Za výměnu řidičského průkazu ve standardní lhůtě nebude třeba platit správní poplatek, pokud jeho platnost končí. Při žádosti o vydání ve zkrácené lhůtě do pěti dnů je poplatek sedm set korun. Pokud žadatel potřebuje nový řidičský průkaz z důvodu jeho ztráty, poškození nebo přestěhování, zaplatí správní poplatek dvě stě korun. „Na vydání řidičského průkazu máme standardní lhůtu dvacet dní od podání žádosti, zpravidla je ale tato doba o několik dní kratší. Uvidíme, jak moc se uvedené změny projeví v nárůstu počtu klientů, to znamená i v prodloužení čekací doby. V Hradci Králové žije poměrně hodně obyvatel nebo studentů, kteří mají trvalé bydliště jinde a nyní si průkaz budou moci zařídit i u nás,“ dodává Hudec. Vydávání řidičských průkazů v Hradci Králové zajišťuje odbor dopravy magistrátu, který sídlí v Gayerových kasárnách. Další nejbližší úřady, které tuto agendu zajišťují, jsou v Novém Bydžově, Hořicích, Jaroměři, Dobrušce, Holicích nebo v Pardubicích.

Od července budou platit změny i v souvislosti s vydáváním občanských průkazů a cestovních pasů. „Již se budou vydávat pouze občanské průkazy se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem. Takzvané rychlé občanky bez strojově čitelných údajů se budou vydávat pouze během voleb s platností jeden měsíc,“ vysvětluje vedoucí správního odboru magistrátu Terézie Vitáková. O vydání občanského průkazu a cestovního pasu bude možné žádat v expresních lhůtách do pěti pracovních dnů, nebo dokonce do 24 hodin. „V tomto případě jsou správní poplatky pět set a tisíc korun za občanský průkaz, u pasu pak tři, respektive šest tisíc korun. U varianty do jednoho dne si pak žadatel pro pas nebo občanku musí zajet přímo na ministerstvo vnitra,“ dodává Vitáková. Standardní lhůty pro vyhotovení těchto osobních dokladů jsou třicet dní. Výměna občanského průkazu ze zákonných důvodů, například konec platnosti, přestěhování nebo změna jména po svatbě, je zdarma, poplatek za vydání cestovního pasu je 600 korun. U dětí jsou tyto sazby nižší.

S blížícím se obdobím dovolených magistrát očekává tradiční zvýšený zájem o výměnu osobních dokladů, především pasů. „Je dobré to nenechávat na poslední chvíli, žadatelé si pak zbytečně musí vystát frontu. Zároveň doporučujeme využít pohodlné on-line rezervace, kdy klient přijde na smluvený čas a vše trvá pár minut. Lidé se také často zbytečně upínají na tradiční pondělky a středy, přitom přepážky jsou má oddělení osobních dokladů otevřené každý den, na odboru dopravy od pondělí do čtvrtka,“ dodává Vitáková.

Všichni dobří rodáci

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

Narodil se ve Dvoře Králové 24. března 1899 jako Rudolf Antonín. (Příjmení Dvorský - podle rodného města - úředně stvrdil až roku 1925.)

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

Dnešním výročím potěšíme či možná inspirujeme k víkendovému výletu zejména něžné pohlaví.

OTAKAR ČÍLA

OTAKAR ČÍLA

Dva bratři = dva hrdinové všech tří (sic!) odbojů. Mimořádné

Tiskové zprávy

Rock for People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka

Rock for People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka

Rock for People, který od 12. do 15. června otevírá v hradeckém Parku 360 festivalové léto, představuje československou scénu, která doplní již oznámené J.A.R., Vypsanou fiXu nebo The Ecstasy Of Saint Theresa.

AUDIMAFOR 2024

AUDIMAFOR 2024

22.– 24. 3. 2024

Postupové kolo celostátní přehlídky experimentujícího divadla Šrámkův Písek, přehlídky studentských divadelních souborů Mladá scéna a divadel poezie Wolkrův Prostějov.

Divadlo Drak, Hradec Králové

Kuchařská show na prknech Klicperova divadla

Kuchařská show na prknech Klicperova divadla

V šesté premiéře sezóny uvede Klicperovo divadlo jako první v České republice hru S Caroline v kuchyni od britského dramatika Torbena Bettse. V režii Jana Holce se v hlavní roli představí Kamila Sedlárová a premiéra proběhne 23. 3. 2024 na Hlavní scéně.

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist