Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Od července se změnami ve vydávání pasů, občanských a řidičských průkazů
19.04.2018

zpět


Od července se změnami ve vydávání pasů, občanských a řidičských průkazů

Výměnu nebo vydání nového řidičského průkazu bude možné od letošních prázdnin vyřídit na kterémkoli úřadě v republice, který tuto agendu zajišťuje. Nebude tedy nutné žádost podávat na příslušném úřadě podle svého trvalého bydliště. K žádosti o řidičský průkaz zároveň nebude potřeba vlastní fotografie. Další změny budou od července platit i pro vydávání občanských průkazů a pasů.

Občanské průkazy a cestovní doklady si lidé mohli zařídit v kterémkoli větším městě, které je obcí s rozšířenou působností, již několik let. Nově tato výhoda bude platit i pro řidičské průkazy. „Žadatelé už také nebudou potřebovat svoji fotografii. Na nový řidičský průkaz použijeme buď tu, kterou již úřad má v databázi z doby, kdy klient žádal u nás na úřadě o pas nebo občanku. Pokud fotka již nebude vyhovovat nebo nebude v archivu, přepážky na našem oddělení budou vybavené fotoaparáty a fotka se pořídí přímo na místě,“ řekl Jaromír Hudec z oddělení registru řidičů a vozidel hradeckého magistrátu.

Za výměnu řidičského průkazu ve standardní lhůtě nebude třeba platit správní poplatek, pokud jeho platnost končí. Při žádosti o vydání ve zkrácené lhůtě do pěti dnů je poplatek sedm set korun. Pokud žadatel potřebuje nový řidičský průkaz z důvodu jeho ztráty, poškození nebo přestěhování, zaplatí správní poplatek dvě stě korun. „Na vydání řidičského průkazu máme standardní lhůtu dvacet dní od podání žádosti, zpravidla je ale tato doba o několik dní kratší. Uvidíme, jak moc se uvedené změny projeví v nárůstu počtu klientů, to znamená i v prodloužení čekací doby. V Hradci Králové žije poměrně hodně obyvatel nebo studentů, kteří mají trvalé bydliště jinde a nyní si průkaz budou moci zařídit i u nás,“ dodává Hudec. Vydávání řidičských průkazů v Hradci Králové zajišťuje odbor dopravy magistrátu, který sídlí v Gayerových kasárnách. Další nejbližší úřady, které tuto agendu zajišťují, jsou v Novém Bydžově, Hořicích, Jaroměři, Dobrušce, Holicích nebo v Pardubicích.

Od července budou platit změny i v souvislosti s vydáváním občanských průkazů a cestovních pasů. „Již se budou vydávat pouze občanské průkazy se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem. Takzvané rychlé občanky bez strojově čitelných údajů se budou vydávat pouze během voleb s platností jeden měsíc,“ vysvětluje vedoucí správního odboru magistrátu Terézie Vitáková. O vydání občanského průkazu a cestovního pasu bude možné žádat v expresních lhůtách do pěti pracovních dnů, nebo dokonce do 24 hodin. „V tomto případě jsou správní poplatky pět set a tisíc korun za občanský průkaz, u pasu pak tři, respektive šest tisíc korun. U varianty do jednoho dne si pak žadatel pro pas nebo občanku musí zajet přímo na ministerstvo vnitra,“ dodává Vitáková. Standardní lhůty pro vyhotovení těchto osobních dokladů jsou třicet dní. Výměna občanského průkazu ze zákonných důvodů, například konec platnosti, přestěhování nebo změna jména po svatbě, je zdarma, poplatek za vydání cestovního pasu je 600 korun. U dětí jsou tyto sazby nižší.

S blížícím se obdobím dovolených magistrát očekává tradiční zvýšený zájem o výměnu osobních dokladů, především pasů. „Je dobré to nenechávat na poslední chvíli, žadatelé si pak zbytečně musí vystát frontu. Zároveň doporučujeme využít pohodlné on-line rezervace, kdy klient přijde na smluvený čas a vše trvá pár minut. Lidé se také často zbytečně upínají na tradiční pondělky a středy, přitom přepážky jsou má oddělení osobních dokladů otevřené každý den, na odboru dopravy od pondělí do čtvrtka,“ dodává Vitáková.

Všichni dobří rodáci

JOSEF VÁCHAL

JOSEF VÁCHAL

Někdy je těžké vybrat z krajanů někoho obecně známějšího, tentokrát však nastal opačný extrém. Od 5. do 11. května jako by se s výročími slavných roztrhl pytel. Vítěz Závodu míru cyklista Jan Moravec, spisovatel a dramatik Jiří Šotola, významný hradecký starosta Josef Václav Bohuslav Pilnáček…

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

Tiskové zprávy

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

V neděli 1. prosince se v Klicperově divadle uskuteční koncert Barbory Polákové v rámci jejího připravovaného turné Něhy.

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist