Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

ALBRECHT Z VALDŠTEJNA

zpět


ALBRECHT Z VALDŠTEJNA Otcem nejslavnější českého vojevůdce po Janu Žižkovi byl nemajetný šlechtic Vilém z Valdštejna, matkou Markéta Smiřická. Narodil se 14. 9. 1583 v Heřmanicích na okrese Náchod. Vychován ve víře Jednoty bratrské ve 12 letech osiřel. Ujec Jindřich Slavata z Košumberka mu zajistil vzdělání na latinském gymnáziu v Goldbergu a evangelické univerzitě v Altdorfu. Roku 1600 však z ní po incidentu musel odejít. Dvě léta se toulal Evropou. Kromě znalostí matematiky a astrologie ovládl několik jazyků.  
 
Roku 1604 zahájil vojenskou kariéru. Od píky, v hodnosti praporčíka proti Turkům. Je povýšen na hejtmana. Osobní horoskop mu sestavuje věhlasný Jan Kepler. A Valdštejn mu věří. S pragmatismem sobě vlastním se stává katolíkem. Bere si vdovu Lukrécii Nekšovnu z Landeka. Kromě manželských požitků získává olbřímí moravské statky, po její smrti (1614) je výhradním dědicem. Nabídka místa komořího u budoucího císaře Matyáše, bratra Rudolfa II., znamená počátek jeho vzestupu. Hodnost plukovníka moravských stavů mu nebrání, aby po protihabsburském povstání nepřešel - i s ukradenou pokladnou - k rivalovi. Situace po bitvě na Bílé hoře je pro něj kromobyčejně příznivá. Jako velitel zajišťuje kapitulaci severočeských měst a ohniska rebelií. Díky členství v mincovním konsorciu dostal právo razit mince - a císař se stal jeho dlužníkem. Za směšné peníze skupuje pozemky, z nichž později vzniká stát ve státě, tzv. Frýdlantské vévodství. Hlavním městem je Jičín. Nutno přiznat, že Valdšten jej za pomoci italských architektů výrazně zvelebil.   
 
Mimořádně důležitý byl pro Albrechta rok 1623. Bere si o 18 let mladší Isabelu Kateřinu z Harrachu, jejíž otec je císařským tajným radou. Získává knížecí titul a přímý přístup k vládci. Jako vojevůdce porazil sedmihradského vévodu Gábora Bethlena. Poté císaři nabídl, že mu postaví a vycvičí armádu - za vlastní peníze. Ferdinand II. souhlasil a povýšil Albrechta na velitele císařských vojsk. Naverbováno bylo neuvěřitelných 100 000 mužů! Zatímco morálně-volní vlastnosti měl velitel na úrovni většiny politiků - kam vítr, tam plášť, vojenskou zručností oplýval. Před Valdštejnem musel kapitulovat Mansfeld, Fuchs i Dánové. Generalissimus se dostal až k oceánu. Vysloužil si kuriózní tituly admirál Oceánského a Baltského moře, Řád zlatého rouna, přísun dalších titulů a panství.
 
Během Třicetileté války se stal jedním z nejmocnějších mužů Evropy. To se však zajídalo zejména německým kurfiřtům. Na jejich naléhání ho Ferdinand II. roku 1630 zbavuje všech vojenských funkcí. Ponížený velmož žije v nově postaveném Valdštejnském paláci (dnes sídlo Parlamentu ČR). Zabývá se pivovarským, mlýnským, textilním a zbrojním průmyslem a čeká na svou chvíli. Ta přichází nečekaně brzy, už v prosinci 1631. Po několika vojenských porážkách jej císař jmenuje podruhé generalissimem. Albrecht si nadiktuje tvrdé podmínky, avšak v bojích se situace mění. Se 60 000 vojáky znovu obsadil Čechy. V bitvě se Švédy u Lützenu sice nevyhrál, ovšem ani neprohrál. Navíc v ní našel švédský král smrt. Nepřátelé se ho snaží podplatit nabídkou koruny českého krále. Než se vévoda stačil rozhodnout, císař mu znovu odňal titul generalissima. Na útěku do Saska, v Chebu, ho 25. února 1634 vlastní důstojníci zavraždili. Poslední slova, která slyšel, než byl proboden, údajně zněla: "Ty bezcharakterní, věrolomný starý rebelantský ničemo!" Ironií osudu Albrechtovi stejně mnoho života nezbývalo. Muž, který dosáhl nejvyšších společenských a vojenských poct, umíral na nemoc tak plebskou jako je syfilis. Albrecht z Valdštejna byl pohřben ve Stříbře, posléze v klášteře ve Valdicích a nakonec v Mnichově Hradišti.
 
VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

Přípravy Středoevropského jazzového mostu vrcholí. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, připravuje již XXIII. Ročník přehlídky jazzové hudby, která se uskuteční 1. května na Masarykově náměstí. Letošní program slibuje setkání skvělých talentů, pozvání přijali Dan Bárta a Robert Balzar Trio /CZ/, Peter Lipa Band /SK/, New Market Jazz Band z Nowego Targu /PL/, Elin & Le Devleskeri Phurd /CZ/, Prima Jazz Band /CZ/ a další.

ADALBERTINUM –  květen 2024

ADALBERTINUM – květen 2024

Adalbertinum, Československé armády 300, 500 03 Hradec Králové
PÁNOVÉ, ZADEJTE SE !
Přijímáme chlapce do kurzů tance a společenské výchovy mládeže 2024.
Nabízíme páteční, vkusné a zábavné lekce pod vedením tanečního mistra TOMÁŠE CHMELA, hudební doprovod tanečního orchestru, příznivé kurzovné. Zahájení v září 2024. Přihláška
k on-line vyplnění na www.adalbertinum.cz/kurzy.

Nadační fond Magdaleny Kožené připravuje nabitý program 8. ročníku celostátního festivalu ZUŠ Open

Nadační fond Magdaleny Kožené připravuje nabitý program 8. ročníku celostátního festivalu ZUŠ Open

ZUŠlechťujeme uměním – pod tímto heslem opět od 23. května do 9. června ožijí v rámci celostátního festivalu ZUŠ Open stovky míst po celé republice hudebními koncerty, divadelními a tanečními představeními, výstavami i dalšími nejrůznějšími akcemi.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist