Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

FLAMENGO REUNION SESSION

FLAMENGO REUNION SESSION

Legendární kapela Flamengo je zpět!
16. DUBNA 2024 V 19.00 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

Hudební lahůdky pro celou rodinu s divadelním zákuskem
13. DUBNA 2024 V 16.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

Vzpomínkový koncert na známého hradeckého kapelníka
10. DUBNA 2024 V 18.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Doporučujeme #kulturní akce

JOSEF KAREL ŠLEJHAR

zpět


JOSEF KAREL ŠLEJHAR

„Soudím, že spisovatel nezná duše jiných, nýbrž jen svou."

 „Byla vždy temnost ve mně, neštěstí a hrůza.“

 

Zapomenutý literát světové extratřídy. Ekvivalent Kosinského Nabarveného ptáčete. Jenže Josef Karel Šlejhar přišel se svými možná ještě hůře stravitelnými příběhy o dobrého půlstoletí dřív. Jeho osud je úžasný materiál pro psychology, snad i psychiatry. (Mimochodem, Šlejharův bratr několikrát dlel v ústavu pro choromyslné.) Začal... nevíme přesně kdy. Nejseriózněji vypadá datum 17. 10. 1864 ve Staré Pace.

 

První ze čtyř potomků celkem zámožné rodiny často churavěl. Kvůli napjatým vztahům mezi rodiči hoch prožíval šťastné chvíle jen u babičky. Novopackou měšťanku i pardubickou reálku zvládl bez problémů. Po třech letech studií chemie v Praze, kde znamenitě prospíval, se opět ozvala nemoc. Vzdělávání musel zanechat. Působil v bance Slavia, v rodinném textilním obchodě, jako chemik v cukrovaru v Kopidlně a rafinerii v Pečkách, jako správce keramické továrny. Předem domluvený sňatek s Johannou Nepomuckou (1892) poznamenala smrt několika dětí, ale zejména spory obou manželů. Nepomohl krátký návrat z Prahy do rodného hnízda k rodičům. Hospodaření na zděděném statku v Dolní Kalné skončilo finančním krachem. Rozvod trval několik let. Od r. 1901 až do smrti učil na obchodních školách v Hradci Králové, Kolíně a v Praze. Spořivý a obvykle nepřístupný pedagog se dle svědectví zastával chudých a fyzicky slabých studentů. Za ženu pojal svoji hospodyní - velmi nekonformně, neboť bez požehnání úřadů. "Zlý samotář" Šlejhar hledal často podněty v zapadlých pražských putykách mezi alkoholiky, postiženými či nezaměstnanými. Zemřel 3. září 1914 v Praze, odpočívá na Vinohradském hřbitově.

 

Josef Karel Šlejhar vstoupil do českého písemnictví v polovině osmdesátých let. Inspirován Dostojevským, Tolstým, Kiplingem nebo Vrchlickým přišel s neskutečně krutými příběhy s vlivem lidového podkrkonošského náboženství. Morbidní, leč uhrančivý autor od počátku tvrdě válčil s cenzurou. Povídky mu tiskly významné časopisy Lumír, Světozor, Rozhledy, Ruch, Národní listy. Velký zájem vzbudila r. 1889 novela Kuře melancholik (zfilmována 1999), líčící osud týraného nemocného chlapce a zmrzačeného kuřete. Části kritiky se ale zmocňovala panika. Bohumil Svozil psal o „zděšené zprávě o povaze života“. Přidal se i J. S. Machar: „To je Šlejhar, mučitel všech, kteří knihy jeho berou do ruky. Inkvisitor duší, kat nervů. Není hroznějšího spisovatele v celé naší literatuře.“ 

 

Šlejhar nepovolil. Kladné recenze za soubory povídek Dojmy z přírody a společnosti a Co život opomíjí či finanční prémie za knížky V zášeří krbu a román Temno nic nezměnily na faktu, že okruh čtenářů se rapidně zmenšoval. Neprorazil ani jako divadelní dramatik. Ač byl autor plodný (mj. Povídky z výčepu, Z krajského města, Peklo, Lípa, Vraždění, Cvrček mého krbu), během času se na něj víceméně zapomnělo. Nová vydání jeho děl oceňují zejména fajnšmekři. Proklestíte-li se poněkud archaickým jazykem, dostane se vám zážitku "jako když kus masa pleskne o zem". Mistrné popisy přírody se snoubí s obrazy stupňovaného ukrutenství. Oběťmi bývají ti nejslabší - děti, staří, nemocní. Křesťanská naděje jen poblikává, vykoupením je smrt. Syrové, bezútěšné příběhy, proti nimž jsou naše soukromá trable zanedbatelná.

 

Nechte se zlákat. Spisovatelů Šlejharovy úrovně moc nemáme... Neboť později konstatoval i zmiňovaný Machar: „Jeden z největších prozaiků naší literatury jest u nás vůbec neznámým cizincem. A bude patrně ještě dlouho, poněvadž jeho čas není – až přijde ta lepší budoucnost, bude Šlejharovo dílo jedním z těch, jimiž se budeme chlubit před Evropou.“

 

VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

Narodil se ve Dvoře Králové 24. března 1899 jako Rudolf Antonín. (Příjmení Dvorský - podle rodného města - úředně stvrdil až roku 1925.)

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

Dnešním výročím potěšíme či možná inspirujeme k víkendovému výletu zejména něžné pohlaví.

OTAKAR ČÍLA

OTAKAR ČÍLA

Dva bratři = dva hrdinové všech tří (sic!) odbojů. Mimořádné

Tiskové zprávy

Rock for People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka

Rock for People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka

Rock for People, který od 12. do 15. června otevírá v hradeckém Parku 360 festivalové léto, představuje československou scénu, která doplní již oznámené J.A.R., Vypsanou fiXu nebo The Ecstasy Of Saint Theresa.

AUDIMAFOR 2024

AUDIMAFOR 2024

22.– 24. 3. 2024

Postupové kolo celostátní přehlídky experimentujícího divadla Šrámkův Písek, přehlídky studentských divadelních souborů Mladá scéna a divadel poezie Wolkrův Prostějov.

Divadlo Drak, Hradec Králové

Kuchařská show na prknech Klicperova divadla

Kuchařská show na prknech Klicperova divadla

V šesté premiéře sezóny uvede Klicperovo divadlo jako první v České republice hru S Caroline v kuchyni od britského dramatika Torbena Bettse. V režii Jana Holce se v hlavní roli představí Kamila Sedlárová a premiéra proběhne 23. 3. 2024 na Hlavní scéně.

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist