Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Tříkrálová sbírka vyvrcholí o víkendu, koledu doprovodí i spousta akcí
10.01.2020

zpět


Tříkrálová sbírka vyvrcholí o víkendu, koledu doprovodí i spousta akcí Tento víkend zavítají koledníci s novoročním přáním a tříkrálovým poselstvím ještě do stovek měst a obcí v našich regionech. Budou jich tisíce a lidé jim mohou přispět do kasičky na pomoc nemocným a potřebným, o které Charity pečují. Víkendové koledování doprovodí i řada akcí. Živý betlém s padesáti postavami, zvířátky a průvodem koledníků s králi na koních odstartuje sbírku v Poličce (11. 1. v 9 hod.). Tříkrálové průvody s mudrci na živých velbloudech projdou čtyřmi městy na Orlickoústecku (11. a 12. 1.). V Dobrušce zazpívají koledníci u vánočního stromu (12. 1.) a tříkrálové koncerty zazní ještě v šesti dalších městech. V katedrále Sv. Ducha je také k vidění výstava fotografií Anny a Petra Maclových, které zachycují začátky Tříkrálové sbírky v Hradci Králové.
Průvody s třemi králi, bubeníky a koledníky projdou v sobotu 11. 1. Letohradem a Lanškrounem, v neděli 12. 1. Ústím nad Orlicí a Dolní Dobroučí. Mudrcové pojedou na živých velbloudech. Akci pořádá Spolek Honorata z Letohradu ve spolupráci s farnostmi, Charitou, muzeem a dalšími spolky, hudebními uskupeními a školami. Tříkrálové koncerty se uskuteční o víkendu v České Třebové a Jaroměři (11. 1.), v Ústí nad Orlicí, Dolní Dobrouči, Přelouči a Humpolci (12. 1.).
Podrobný přehled akcí najdete zde.
V Hradci Králové koledovali tři králové v úterý 7. ledna s požehnáním od generálního vikáře Jana Paseky. Koledníky povzbudila také ředitelka hradecké Diecézní charity Anna Maclová. Koledníci navštívili domácnosti i instituce. Popřáli vše dobré v novém roce také seniorům v domovech důchodců. Nechyběli ani hudební skupinky.
V Pardubicích zahájili Tříkrálovou sbírku v pondělí 6. ledna dopoledne na Pernštýnském náměstí. Koledníky vyprovodili svým zpěvem Bonifantes s Adélou Krátkou. Na cestu jim požehnal biskup Josef Kajnek a tři krále přišli pozdravit také vicehejtman Roman Línek, poslanec Marek Výborný, ředitelka hradecké Diecézní charity Anna Maclová a další osobnosti. Před slavnostním zahájením sbírky projely městem tři královny na koních díky spolku Apolenka.
Do tradiční Tříkrálové sbírky na pomoc nemocným a potřebným se zapojí tisíce dobrovolníků - školáci, skauti, farníci a rodiče s dětmi. Koledníky Charity poznají lidé podle toho, že vybírají příspěvky do úředně zapečetěné pokladničky s charitním logem a obdarovávají dárce cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky má u sebe průkaz.
Výtěžek Tříkrálové sbírky pomůže nemocným a potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky bude věnována na humanitární pomoc do zahraničí. Například na Hradecku a Pardubicku z výtěžku sbírky podpoříhospicovou péči o nevyléčitelně nemocné. Ve Dvoře Králové nad Labem a okolí budou lidé přispívat na centrum Klubko, které pomáhá pěstounským rodinám. Oblastní charita Červený Kostelec z vybraných peněz vymění stará okna v Domově sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou sklerózou v Žirči. Na Kutnohorsku z tříkrálových darů podpoří dobrovolnické programy v nemocnicích a sociálních zařízeních. Na Ústeckoorlicku a Chrudimsku použijí vykoledované peníze na podporu charitní pečovatelské služby. Oblastní charita Nové Hrady z výtěžku sbírky rozšíří Dům sv. Josefa v Chotovicích, kde pomáhají handicapovaným, seniorům a rodinám s dětmi. 
Naše Charity věnují část výtěžku ještě na humanitární projekty v Indii, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové - kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení a dětské večerní vzdělávání v Bangalore a také na projekt Univerzita v Belgaum.
Přehled všech záměrů naleznete zde.
Díky štědrosti dárců, pomoci koledníků a dobrovolníků vynesla Tříkrálová sbírka 2019 v hradecké diecézi přes 18,4 mil. korun. Darované peníze pomáhají v desítkách charitních zařízení a službách pro nemocné, seniory, handicapované, rodiny s dětmi a lidi v tísni v našich regionech i v zahraničí. O využití výtěžku sbírky více na webu v menu Kde sbírka pomáhá
Více informací a fotografie naleznete na www.hk.caritas.cz a na facebooku. Každý dobrý skutek pomůže. Děkujeme!

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist