Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

SMRŠŤ DOKUMENTŮ NA FESTIVALU JEDEN SVĚT LETOS POOSMÉ V BIO CENTRAL
03.03.2020

zpět


SMRŠŤ DOKUMENTŮ NA FESTIVALU JEDEN SVĚT LETOS POOSMÉ V BIO CENTRAL V Biu Central právě vrcholí přípravy na další festival. Přehlídku dokumentárních filmů o lidských právech hostí poslední kamenné kino v Hradci už osmým rokem. Od 17. do 20. března přinese pro diváky mimořádnou podívanou z mnoha zemí světa i od nás. Téma tohoto ročníku je „Až naprší a uschne“ a slibuje tedy zajímavé snímky s tématem klimatické změny.
„I letos festival přináší mnoho různorodých témat. Je to ale životní prostředí, ve kterém žijeme a které se nás bezprostředně týká. I proto je téma letošního ročníku právě o tom, jak se kolem nás vše rychle mění a co s tím můžeme nebo nemůžeme dělat,“ vysvětluje koordinátorka festivalu Ilona Machová a dodává, že na festivalu bude k vidění například nejnovější dokument Apoleny Rychlíkové Češi jsou výborní houbaři, který toto téma reflektuje.
Zahajovacím filmem hradeckého festivalu bude působivý snímek Země medu. Divoká makedonská příroda a včely. Skvostný příběh místní včelařky, která se snaží žít v souladu se zemí, ve které se narodila, byl letos nominován na Oscara v kategorii dokumentární film.
Další tituly, na které Bio Central láká diváky Jednoho světa, jsou například situace na Ukrajině ve filmu Země je modrá jako pomeranč, Válka umění v Severní Koreji, osobní zpověď syrské matky Pro Samu nebo medailon české kapely Tap Tap Postiženi muzikou. Sympatičtí hrdinové slovenského filmu Ztracený domov nechají nahlédnout diváky do každodenního života lékařů v Iráku. Poměrně novým tématem v rámci festivalu jsou poruchy příjmu potravy ve vizuálně působivém snímku Autoportrét.
„Vybrané festivalové tituly budou i tento rok provázet pofilmové diskuze. Proto jsme jako každý rok oslovili osobnosti z různých oborů. Diváci tedy dostanou příležitost nejen zhlédnout filmy, ale i ptát se na to, co je zajímá. Těšit se mnohou třeba na setkání s chovateli včel, odborníky na umění, sociální sítě nebo na otázky Blízkého východu. Už zmíněný dokument Češi jsou výborní houbaři doprovodí diskuze se studenty z organizace FFF, která se dlouhodobě zabývá tématem klimatické změny,“ zvou do kina organizátoři.
Festivalu pro veřejnost předchází dopolední projekce pro školy, které se konají už od 9. března. Ty jsou určeny školním skupinám ze ZŠ a SŠ a jsou vždy doprovázeny debatami. Tato promítání jsou vítanou součástí výuky a jsou vybírány s přihlédnutím k věku žáků a studentů a k tématům, která je zajímají.
Mimo filmů tým Jednoho světa zve i na výstavu. V rámci festivalu budou k vidění příběhy lidí, kteří se stali obětmi sexuálního násilí. „Projekt Nemlčíme“, jak se výstava jmenuje, poukazuje na fakt, že oběti násilí, o kterých víme, jsou jen vrcholem ledovce. Počet těch, kteří se rozhodnou o své zkušenosti mluvit, je minimum. Cílem výstavy je seznámit veřejnost s podobou sexuálního násilí a to za pomoci rozhovorů s oběťmi, pachateli i odborníky.
Kompletní program pro veřejnost: https://www.biocentral.cz/cz/festival/jeden-svet-522
 
Krátce o festivalu v ČR:
Festival Jeden svět letos probíhá v Praze a 35 městech v celé České republice, poté se stěhuje dokonce do Bruselu. Celkem má za sebou festival 21 úspěšných ročníků, tento 22. ročník začne v Praze už za pár dní – 5. března.
Festival i tento rok přichází s myšlenkou Jednoho světa pro všechny – dveře otevírá i divákům s tělesným nebo duševním postižením, s vadami zraku a sluchu. Pro tyto diváky jsou vybrané tituly opatřeny speciálními titulky nebo audiopopisem. Většina promítacích míst se snaží být dostupná i vozíčkářům (v případě Hradce je bezbariérový přístup pouze do velkého sálu kina, Studio Garsonka zatím nemá.
V rámci možností se organizátoři festivalu snaží o to, aby byli co nejvstřícnější k životnímu prostředí – např. tím, že se snaží omezit používání jednorázového nádobí, třídí odpad, využívají lokální zdroje, atd.

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

Přípravy Středoevropského jazzového mostu vrcholí. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, připravuje již XXIII. Ročník přehlídky jazzové hudby, která se uskuteční 1. května na Masarykově náměstí. Letošní program slibuje setkání skvělých talentů, pozvání přijali Dan Bárta a Robert Balzar Trio /CZ/, Peter Lipa Band /SK/, New Market Jazz Band z Nowego Targu /PL/, Elin & Le Devleskeri Phurd /CZ/, Prima Jazz Band /CZ/ a další.

ADALBERTINUM –  květen 2024

ADALBERTINUM – květen 2024

Adalbertinum, Československé armády 300, 500 03 Hradec Králové
PÁNOVÉ, ZADEJTE SE !
Přijímáme chlapce do kurzů tance a společenské výchovy mládeže 2024.
Nabízíme páteční, vkusné a zábavné lekce pod vedením tanečního mistra TOMÁŠE CHMELA, hudební doprovod tanečního orchestru, příznivé kurzovné. Zahájení v září 2024. Přihláška
k on-line vyplnění na www.adalbertinum.cz/kurzy.

Nadační fond Magdaleny Kožené připravuje nabitý program 8. ročníku celostátního festivalu ZUŠ Open

Nadační fond Magdaleny Kožené připravuje nabitý program 8. ročníku celostátního festivalu ZUŠ Open

ZUŠlechťujeme uměním – pod tímto heslem opět od 23. května do 9. června ožijí v rámci celostátního festivalu ZUŠ Open stovky míst po celé republice hudebními koncerty, divadelními a tanečními představeními, výstavami i dalšími nejrůznějšími akcemi.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist