Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

BOJ S DRAKEM KORONA NEBO KLÁRANTÉNA. UČITELÉ ZE STŘEZINY CHTĚJÍ SVÉ ŽÁKY SPÍŠE ZABAVIT NEŽ ZAVALIT
23.03.2020

zpět


BOJ S DRAKEM KORONA NEBO KLÁRANTÉNA. UČITELÉ ZE STŘEZINY CHTĚJÍ SVÉ ŽÁKY SPÍŠE ZABAVIT NEŽ ZAVALIT

Hodiny přes skype, posílání odkazů na youtube, nahrávání skladeb, domácí tvoření, vznik videoklipů, koncerty on-line. Nápadů, jak učit své děti, aniž by je měli u sebe, mají učitelé z hradecké základní umělecké školy Střezina spoustu. Nicméně se musejí trochu krotit a vyjít vstříc především rodičům, kteří začínají být zavaleni výukou proudící ze základních škol. Přesto nechtějí se svými žáky ztratit kontakt, a tak se budoucí distanční studium ponese v tom duchu, aby se děti především bavily a nepotřebovaly k tomu větší asistenci rodičů.

Střezinský orchestr Safari už do světa vypustil svoji nahrávku Kláranténu. Té si dokonce na svém facebooku všimla i kapela Chinaski a propracovali se až do celostátních zpráv. Podobné projekty chystají se svými většími žáky i další učitelé, plánují se on-line koncerty, tvorby klipů. Fungovat se dá i s menšími dětmi. „Děti mi pošlou nahrávky zadané látky, já jim k tomu napíšu zpětnou vazbu, svoje vlastní videa, když chci, aby si poslechly, jak to má být. Nebo posílám nahrávky z youtube s dalšími otázkami - na jaký typ saxofonu hraje ten a ten, kolik nástrojů slyší na nahrávce a které," líčí svůj způsob výuky Anežka Smotlachová, učitelka hry na saxofon.

"Učím přes aplikaci Whats App, a zatím to funguje perfektně," pochvaluje si Pavel Linha, učitel hry na klarinet.

Podobným způsobem pracují i divadelníci. Žákům posílají odkazy na videa, která je pobaví, ale zároveň i něco naučí. "Pro literárně zdatné jedince jsem vymyslela téma pohádky o tom, jak princ přemohl zlého draka Korona a také posílám odkazy na youtube hlasové rozcvičky," přibližuje svou práci v současné době Jolana Brannyová, učitelka literárně-dramatického oboru.

V klidu nezůstávají ani výtvarníci. "Snažím se pokračovat v započatém tématu ZEMĚ, píšu dětem návrhy na tvorbu, vše mi pak mohou vyfotit a posílat. S pozitivními ohlasy se ozývají děti i rodiče, tak myslím, že to má smysl," říká Radka Šůstková, učitelka výtvarného oboru. Podobnou zkušenost má i její kolegyně Jana Kvasničáková, které rodiče posílají fotografie svých malých dětí, jak kreslí a co nakonec vznikne.

Svůj způsob, jak zůstat s dětmi v kontaktu, našly i tanečnice. Ať už jsou to odkazy, kde mohou žáci shlédnout představení, zajímavý záznam a podobně. Eva Hysková, která vede folklorní soubor Peciválek vytvořila texty, které se váží k lidovým zvykům a svátkům jara. „Chci dětem umožnit nahlédnout do světa našich předků a aby se dozvěděly i něco o původním významu obyčejů, které ze setrvačnosti dodržujeme dodnes, nicméně jejich původní smysl nám již uniká," říká. Kromě poučení tam děti najdou i praktické rady, jak si třeba uplést pomlázku, vyrobit píšťalku, panenku nebo kraslici.

Tato situace je naprosto mimořádná a nová pro učitele, rodiče i žáky a tak se způsob komunikace vlastně stále hledá. Po prvním týdnu, kdy své úkoly a zadání začali posílat učitelé základních škol, se začaly ozývat hlasy rodičů, kteří stále chodí do práce, že zkrátka nestíhají s dětmi úkoly plnit. Proto budou učitelé hradecké Střeziny ve svých zadáních zvolňovat. "Bude mi milejší, když si během úkolů ze školy s chutí odskotačí k nástroji a s radostí si zahrají cokoli, než aby s nechutí odškrtávali splněné položky," říká Alice Chococvá, učitelka hudebního oboru.

"Budeme pracovat na tom, abychom vymysleli způsob, jak zůstat s dětmi v kontaktu. Chtěli bychom je smysluplně zabavit a přitom co nejméně zatížit rodiče. V ideálním případě vymyslet součinnost tak, aby si rodič naopak odpočinul a dítě zvládlo činnost samo. Tady samozřejmě záleží hodně na věku žáka," dodává Karel Šust, ředitel ZUŠ Střezina.

 

Odkaz na Kláranténu: https://www.youtube.com/watch?v=4XKEezrw94Y&fbclid=IwAR1Pe5z-OlR4lly-0kLie16gWkuwfazZtRsitMyU7Guh842J6JqNUyfa6mA

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist