Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Divadlo evropských regionů & Open Air Program – Letos jinak!
03.06.2020

zpět


Divadlo evropských regionů & Open Air Program – Letos jinak! Tradiční královéhradecký festival Divadlo evropských regionů, který oslavil v loňském roce 25. narozeniny a současně jeho Open Air Program 20. narozeniny, se letos neuskuteční v tradiční podobě, na jakou jsou divadelníci i jejich diváci zvyklí. Přesto se tři hlavní organizátoři celé akce, a to Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a kulturní neziskovka kontrapunkt rozhodli připravit alternativní, a přesto atraktivní program, který připomene oslavu divadla.
 
„Hledali jsme způsob, jak i v současných nepředvídatelných a proměnlivých podmínkách alespoň malou oslavu kultury a rozloučení se s divadelní sezónou zorganizovat. Současná omezení nám nedovolí otevřít sady, postavit stany, hrát každý den v divadlech i na ulicích. Nemůžeme přivézt kohokoli ze zahraničí. Záměrně proto připravujeme projekt, který je jiný,” uvádí ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková.
 
Drive-in divadlo
 
V Hradci Králové se tak uskuteční v termínu 26.–28. 6. mimořádný ročník divadelního festivalu s podtitulem LETOS JINAK, který se odehraje na parkovišti Flošna a v letním kině Širák a který bude dominantně realizován formou drive-in divadla. Tento formát, který respektuje veškerá vládní a hygienická opatření a který umožňuje pružnou regulaci počtu diváků, je inspirovaný projektem Artparking společnosti Art Prometheus, která jej pořádá v‌ pražských Holešovicích a na Nákladovém nádraží Žižkov.
 
„Chceme využít toho, že máme termín, na který jsou lidé zvyklí, a nabídnout ho nejenom sobě samým, ale také dalším kulturním organizacím v Hradci Králové, regionu i celé ČR. Chceme podpořit nezávislou scénu, která není v současné době finančně soběstačná,” doplňuje ředitelka kulturní neziskovky kontrapunkt Barbora Hodonická. Do projektu se proto zapojí i další královéhradecké kulturní subjekty jako je Filharmonie Hradec Králové a kino Bio Centrál.
 
S ohledem na předpokládané teplé červnové počasí bude hlavní program na Flošně po všechny tři dny rozdělen do tří večerních programových bloků se začátky v 18.00, ve 20.30 a ve 23.00. Diváci budou moci program sledovat z pohodlí svých či sdílených vozidel při kapacitě 50 automobilů. Pódium bude doplněné velkoplošnou obrazovku a zvuk bude přenášen do autorádií zaparkovaných vozidel. Na tyto produkce si místo vstupenky budou diváci kupovat parkovací místo a cena bude nezávislá na počtu pasažérů v jednotlivých automobilech.
 
Programově se festival bude snažit pokrýt obvyklou škálu žánrů a typů divadel. Přestože formát drive-in divadla příliš nepřeje činohernímu divadlu, program přinese
i činoherní scény, který pro tento typ akce adaptovaly či speciálně připravily své produkce. Diváci se tak mohou těšit na Divadlo Pod Palmovkou s úspěšnou inscenací Jak sbalit ženu 2.0 či Divadlo Husa na provázku, které čerstvě po premiéře uvede představení Gadžové jdou do nebe. Domácí Divadlo Drak uvede koncertní verzi inscenace O Bílé lani, Klicperovo divadlo uzavře celý víkendový program koncertem herecké kapely Mastix. Z původně plánovaného programu open air části festivalu vystoupí vybrané nezávislé i amatérské soubory z různých koutů ČR. Nezávislou novocirkusovou scénu bude reprezentovat v Hradci Králové oblíbený Holektiv s představením Letkyně, neprofesionální scénu budou reprezentovat skvělé soubory z Mostu (Tvoje bába) či z Olomouce (Nabalkoně). O své nepřijdou milovníci improvizace. Speciální auto Improshow si připravili na Paleťáci, kteří nesmí na festivalu chybět.
 
Rodiny s dětmi do Letního kina Širák
 
„Protože je nedílnou součástí festivalu program pro rodiny s dětmi, pro které je formát drive-in představení nevhodný, připravili jsme pro ně dopolední a odpolední program v Letním kině Širák,” říká ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský. Program v Širáku budou tvořit představení Divadla Alfa Plzeň, Naivního divadla Liberec a nezávislých souborů Bratři v Tricku Studia Damúza.
 
Sobotní dopoledne i odpoledne ovládne Širák Cirk La Putyka s novou inscenací Kaleidoscope, která vznikla v režii Maksima Komara v době koronavirové pandemie.
 
Vstupenky a parkovací místa
 
Kompletní program tří festivalových dní je k dispozici na stránkách www.openairprogram.cz. Předprodej vstupenek do Letního kina Širák a parkovacích míst na Flošnu bude zahájen v pátek 5. 6. v 10.00 v předprodeji Klicperova divadla a on-line na stránkách www.hkpoint.cz.
 
Autory letošního vizuálního stylu jsou opět Eva Horská a Jakub Horský ze studia Upupaepop. Festival se koná s podporou Statutárního města Hradec Králové, programu Calendarium Regina, Ministerstva kultury České republiky, Státního fondu ČR a Královéhradeckého kraje.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist