Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Festival Den architektury v říjnu zamíří i do Královéhradeckého kraje
26.08.2020

zpět


Festival Den architektury v říjnu zamíří i do Královéhradeckého kraje Moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady a čtvrti se stanou od 1. do 7. října cílem desátého ročníku festivalu Den architektury. Pestrý program, který nabízí přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech. „V letošním roce chceme poukázat na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, architektka Marcela Steinbachová. Program připomíná i několik významných architektonických osobností minulosti i současnosti jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný, Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek.
 
V letošním roce si připomínáme 140. výročí narození Josefa Gočára, který v Hradci Králové zanechal nesmazatelnou stopu. Na programu proto najdeme procházku po Gočárových stavbách s komentovanými prohlídkami interiérů škol a sboru kněze Ambrože. Druhá vycházka objasní, jak se po roce 1900 moderní architektura prosazovala v historickém jádru města, byť se to neobešlo bez několika skandálů. Obě procházky povede historik umění Ladislav Zikmund-Lender.
 
V Krkonoších festival zamíří do Vrchlabí, kde se nachází Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání Krtek od architekta Petra Hájka. Jedná se o stavbu se zelenou střechou, která pracuje se terénními úpravami a je i nástrojem k interpretaci toho nejdůležitějšího v ochraně přírody. Nedávné a budoucí proměny Pece pod Sněžkou a jejího okolí představí Jiří Opočenský z ateliéru ov-architekti. Ve Velké Úpě se pak mohou zájemci seznámit s Herní krajinou Pecka od autorů Matěje Hájka a Terezy Kučerové. Důvodem vytvoření herní krajiny bylo motivovat rodiče a děti pro pobyt v lese na vysokohorském vzduchu v kontaktu s přírodními materiály. Výstavběv Jičíně v 70. a 80. letech 20. století se věnuje hned několik akcí. Je možné zavítat na výstavu dobových pohlednic a fotografií, přednášku historičky Evy Chodějovské nebo se zúčastnit komentované procházky se členy Jičínského spolku pro architekturu a urbanismus.
 
Na Broumovsko se mohou zájemci vydat na cyklovýlet s přednáškou po souboru devíti venkovských kostelů z období vrcholného baroka z nichž je většina připisována vynikajícím architektům celoevropského významu Kryštofovi a Kiliánu Ignáci Dientzenhoferovým. Další akce se uskuteční v Jaroměři, Petrovicích nebo Žamberku.
 
Města: Hradec Králové, Broumov, Jánské Lázně, Jaroměř, Jičín, Pec pod Sněžkou, Petrovice, Velká Úpa, Vrchlabí, Žamberk
V programu Dne architektury lze vybírat ze zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov s názvem Hurá dovnitř!,  cyklovyjížděk, přednášek nebo workshopů, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Bohatou nabídku doplňují přednášky, diskuse nebo divadelní představení věnované architektuře. Den architektury nabízí i program pro děti a první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cza www.filmarchitektura.cz.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist