Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Jazz Goes to Town / Jazz jde městem: Kdo je kdo?
28.08.2020

zpět


Jazz Goes to Town / Jazz jde městem: Kdo je kdo? Vítěz Nové německé jazzové ceny, jeden z nejvyhledávanějších evropských trombonistů, nositel ceny Grammy nebo hvězdy evropského free jazzu. I to jsou interpreti a uskupení, kteří se letos představí na mezinárodním hudebním festivalu Jazz Goes to Town / Jazz jde městem v Hradci Králové. Kdo na 26. ročníku festivalu 6.–10. 10. 2020 vystoupí?
 
 
TISKOVÁ ZPRÁVA: 27. 8.2020
 
Oli Steidle and The Killing Popes (DE/UK)
pátek 9. 10., 19.00 (Bio Central, tř. Karla IV 774)
 
Oli Steidle and the Killing Popesspojuje pět stěžejních postav berlínské hudební scény, která je v posledních letech označována za centrum evropského jazzu. Oli Steidle vystupuje po celé Evropě i v dalších tělesech (např. Der Rote Bereich, Oliwood nebo Die Dicken Finger). Ve spojení s the Killing Popes má za sebou koncerty po celém Německu, včetně vystoupení na prestižním Mœrs festivalu. Jako headlineři společně navštívili také další evropské festivaly v Itálii, Francii, Rakousku, Polsku nebo Švýcarsku.
 
Oliver Steidlese v letech 2008 a 2010 stal vítězem Nové německé jazzové ceny (Neuer Deutscher Jazzpreis). V roce 2005 získal ve spolupráci s triem Der Rote Bereich cenu německých hudebních kritiků za album “Live in Montreux”, o rok později získali prestižní ocenění the German Jazz Prize. V roce 2008 získal stejné ocenění znovu s kapelou Klima Kalima, oceněn byl také jako nejlepší jazzový sólista.
 
 
 
We Are (NO/SE)
sobota 10. 10., 20.00 (Studio Beseda, Mýtská 126)
 
Trojice severských hudebníků We Are sestává z absolventů hudební katedry Norské univerzity vědy a techniky v Trondheimu (Norwegian University of Science and Technology). Jedná se o líheň výjimečných muzikantů mezinárodní jazzové scény (Paal Nilssen-Love, Eyolf Dale, Per Zanussi). Dva členové We Are (Karl Hjalmar Nyberg a Aaron Mandelmann) byli před třemi lety s kapelou Megalodon Collective nominováni na norskou obdobu ceny Anděl v kategorii Jazz. Současná skandinávská jazzová scéna je na mimořádné úrovni, kterou právě We Are reprezentují.
 
 
Samuel Blaser Trio (CH/FR/DE)
středa 7. 10., 19.00 (Studio Divadla DRAK, Hradební 632)
 
Samuel Blaser Trioje známé svou impulsivní kolektivní hrou vycházející z prostoru a prostředí, ve kterém se jejich živé vystoupení odehrává. Vzájemně navazují na své nápady a na místě je spojují ve společné dílo. Samuel Blaser patří aktuálně k nejvyhledávanějším evropským trombónistům. Jeho tvorba zahrnuje široký žánrový rozptyl od jazzu, přes volnou improvizaci až po soudobou vážnou hudbu. Marc Ducret je progresivní kytarista a hvězda experimentálního jazzu, který je znám svojí spoluprací s newyorskou scénou (Tim Berne, Andrew D'Angelo, Chris Speed, ad.). Petera Bruuna proslavila především jeho spolupráce s klavíristou a skladatelem Django Batesem v rámci projektu Beloved.
 
 
CHROMB! (FR)
pátek 9. 10., 19.00 (Bio Central, tř. Karla IV 774)
 
Mezi hlavní vlivy v tvorbě CHROMB! patří John Zorn, The Residents nebo Soft Machine, stejně jako japonský noise-rock Melt Banana a francouzský karikaturista Pierre la Police. Kombinují jazz, chytlavý pop, rock a různé další hudební vlivy bez omezení žánrem. Mají za sebou dlouholetou kariéru po celém světě, hráli například na festivalu Rock in Opposition, jehož tradice sahá až do roku 1977, kdy vzniklo stejnojmenné sdružení hudebních skupin progresivního a experimentálního rocku. Založili ho členové kapely Henry Cow Fred Frith a Chris Cutler.
 
 
Pimpono Ensemble (PL/NO/DK)
sobota 10. 10., 20.00 (Studio Beseda, Mýtská 126)
 
Členové Pimpono Ensemble se potkali na Rhythmic Music Conservatory v Kodani. Paradoxně se jedná o zástupce mladé generace polského jazzu, neboť v Dánsku tradičně studuje mnoho polských hudebníků. Velkou pozornost na sebe strhává především kapelník Szymon Gasiorek, vycházející hudební hvězda známá kromě Pimpono Ensemble také z formací The Love And Beauty Seekers, G•Bop Orchestra, Wood Organization nebo Alfons Slik.
 
 
Ondřej Pivec Organic Quartet (CZ)
čtvrtek 8. 10., 19.00 (Bio Central, tř. Karla IV 774)
 
Kapela Organic Quartet vznikla v roce 2015 a její ústřední postavou je česko-americký varhaník Ondřej Pivec. Patří ke světové špiččce hráčů na Hammondovy varhany. Dlouhá léta působí v kapele zpěváka Gregory Pottera, se kterým vystoupil v londýnské Royal Albert Hall nebo na světoznámém festivalu Glastonbury a společně získali v roce 2017 cenu Grammy. Účinkoval také ve filmu Don't Forget Your Music, který mapuje zpěvákův život. Byl hudebním ředitelem několika kostelů v Harlemu a hrává na nedělních mších v černošských kostelech v Americe.
 
 
Soukup/Procházka/Brun/Osgood (CZ/DK)
středa 7. 10., 19.00 (Studio Divadla DRAK, Hradební 362)
 
Kvartet Soukup/Procházka/Brun/Osgood spojuje dva české a dva dánské jazzmany. Tuzemské zastoupení kvartetu spojuje dvě různorodé osobnosti české scény. Saxofonista a klarinetista Luboš Soukup je znám především svou tvorbou v oblasti moderního jazzu. V Dánsku obdržel za svoji tvorbu dánskou cenu pro hudební talenty (The Danish Music Talent Award) a natočil desku společně s kytaristou Lionelem Louekem. Vojtěch Procházka se věnuje spíše jazzu experimentálnímu a je členem kapely Vertigo, která letos získala Cenu Anděl v kategorii Jazz. Vystupuje na norské hudební scéně, například s indickou houslistkou Harpreet Bansal. Velkým lákadlem tohoto kvartetu je bubeník Kresten Osgood - jeden z nejvyhledávanějších evropských bubeníků a hvězda dánské jazzové scény. Spolupracoval s velkými jmény tradičního amerického jazzu, ale také s mladými experimentálními formacemi.
 
 
Vilém Spilka Quartet: Čekání na Toma (CZ)
sobota 10. 10., 17.00 (Studio Divadla DRAK, Hradební 362)
 
Ústřední postavou kvartetu je kytarista Vilém Spilka, umělecký ředitel JazzFestu Brno a vedoucí Katedry jazzové interpretace Hudební fakulty JAMU. Během studií absolvoval stáž na americké University of North Texas v Dentonu. Dramaturgicky se podíli na mezinárodním hudebním festivalu Struny Podzimu. Autorské album Čekání na Toma, které kvartet letos na festivalu představí, získalo ocenění pro nejlepší album roku 2019 v anketě Česká jazzové sklizeň, kterou vyhlašuje Český rozhlas Jazz. Bylo také nominováno na Cenu Anděl 2019 v kategorii Jazz. Je inspirováno dětmi většiny členů kapely. Tom, jehož jméno se názvu alba objevuje, je šestiletý syn saxofonisty Radka Zapadla, který žije s poruchou autistického spektra. Nese se v duchu mysteriózní nálady příznačné pro autismus – nemoc, jejíž původ dosud nebyl zcela objasněn. Živé provedení skladeb z nového alba je vůbec prvním koncertem určeným (nejen) dětem a jejich rodičům, který se v historii festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town uskuteční.
 
 
The Shape of Jazz to Come (CZ/SK)
čtvrtek 8. 10., 19.00, (Bio Central, tř. Karla IV. 774)
 
The Shape of Jazz to Comeje nový projekt organizátorů Jazz Goes to Town, jehož první uvedení se uskuteční v rámci letošního ročníku. Během festivalu navštíví Hradec Králové pět talentovaných hudebnic – studentky pražské HAMU Michaela Turcerová, Jana Havláková a Klára Pudláková společně s Lucií Páchovou a Michaelou Antalovou, která na festivalu zahraje o víkendu společně se saxofonistou Martinem Küchenem.
 
 
Michaela Antalová a Martin Küchen (SK/SE)
pátek 9. 10., 17.00 (Sbor kněze Ambrože, Ambrožova 728)
 
Mezigenerační a mezinárodní duo spojuje švédského saxofonistu Martina Küchena a slovenskou bubenici Michaelu Antalovou. Küchen patří mezi největší hvězdy evropského free jazzu. Ke spojení s Antalovou došlo v rámci jejího působení v Norsku, kde založila experimentální jazzovou kapelu Mikoo. V kapele působí mimo jiné klavírista Vojtěch Procházka z kvartetu Soukup/Procházka/Brun/Osgood, který v rámci festivalu také vystoupí.
 
 
Talaqpo (CZ)
úterý 6. 10., 19.00, (Kavárna Artičok, tř. Karla IV. 13)
 
Hudba kvartetu Talaqpo kombinuje prvky world music, jazzu a vážné hudby. V tvorbě se inspiruje lidovou hudbou, se kterou skladatelka a zpěvačka kvartetu Lucie Páchové přišla do kontaktu během cest po Indii a Africe. Studovala v Holandsku a Norsku, je také doktorandkou oboru Kompozice na Hudební fakultě JAMU. Uskupení je zajímavé neobvyklým spojením housle–violoncello–bicí–kontrabas–zpěv, které v jazzových kvartetech nenajdeme často.
 
 
Treetop (CZ/SK)
úterý 6. 10., 19.00 (Kavárna Artičok, tř. Karla IV. 13)
 
Podobně jako u Talaqpo najdeme i v tomto triu netradiční složení nástrojů – akordeon, trombon a kontrabas. Všichni tři jeho členové se potkali na Hudební fakultě JAMU a rozhodli se uplatnit vzájemné lidské porozumění i v hudební tvorbě. Mají za sebou různá vystoupení po Evropě, například v Maďarsku nebo v Rakousku.
 
 
 
TokDat (CZ)
úterý 6. 10., 19.00, (Kavárna Artičok, tř. Karla IV. 13)
 
Čtyřčlenné hudební těleso TokDat uslyšíme na Jazz Goes to Town poprvé po pětileté pauze, kterou kvartet zakončil obnovením činnosti v obměněné sestavě. Tvoří ho kytarista Tomáš Míka, pianista Martin Konvička, kontrabasista Ondřej Komárek a bubeník Marek Urbánek – absolvent HAMU, který patří k nejaktivnějším českým jazzovým bubeníkům posledních let. Podílel se například na projektech Gustav Brom Big Band, Najponk Trio, Marta Kloučková Jazz Project nebo Ondřej Štveráček Quartet.
 
 
Heart of Dixie (CZ/SK)
sobota 9. 10., 16.00 (open air koncert nám. 28. října)
sobota 9. 10., 22.00 (Nãplavka café & music bar, Náměstí 5. května 835)
 
Oktet Heart of Dixie vznikl z muzikantů působících na Katedře jazzové interpretace brněnské JAMU. Jsou známí pro svou jedinečnou energii v rytmu swingu, který patřil před osmdesáti lety k tomu nejprodávanější popu. Jsou známí po celé Evropě – vystupovali například v Bulharsku, Turecku nebo Španělsku. Často se objevují ve spojení s taneční scénou lindy-hop. Kapela tanečníky při jejich vystoupeních doprovází a tohoto spojení se dočkáme i v rámci JGTT. Heart of Dixie patří k extratřídě současné podoby hudebního žánru, ve kterém působí.
 
 
VSTUPENKY NA FESTIVAL
Vstupenky v cenové relaci od 100 do 300 Kčjsou v prodeji onlinena www.goout.cza také na prodejních místech sítě GoOut(Praha, Brno, Ostrava, Plzeň).Vstupenky v předprodeji jsou cenově výhodnější než při koupi na místě, předprodej končí vždy hodinu před začátkem každého koncertu. Součástí programu bude také venkovní koncert a páteční afterparty s volným vstupem.
 
Poskytujeme slevy pro studenty a seniory, nabízíme také dva typy permanentek – na celý festival za cenu 1 400 Kč(studenti asenioři 1 000 Kč), na páteční a sobotní program za 700 Kč(studenti a senioři 600 Kč). Součástí permanentek není vstup na workshop saxofonisty Radka Zapadla.
 
Kompletní program a další informace naleznete na webu festivalu www.jgtt.cz.
 
Sledovat nás můžete také na FACEBOOKUa INSTAGRAMU.
 
 
KONTAKT PRO MÉDIA
 
Karolína Pláničková
karolina.planickova@jgtt.cz
+420 723 518 595
 
Daniel Brátka
daniel.bratka@jgtt.cz
+420 608 360 409
 
Foto materiály ke stažení zde:
bit.ly/JGTT-2020_foto-press
 
 
PARTNEŘI 26. ROČNÍKU FESTIVALU JAZZ JDE MĚSTEM / JAZZ GOES TO TOWN
 
Generální partneři
Hradec Králové a Calendarium Regina
 
Partneři
Královéhradecký kraj, Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Nadace Život umělce, Goethe Institut, Petrof, GoOut, Bazalka, Jordis, Květinové studio La Vital
 
Mediální partneři
Český rozhlas Vltava, Český rozhlas Jazz, Český rozhlas Hradec Králové, Hradecký deník, Radio 1, Full Moon, Jazz Port, Artikl, Proti šedi, Hradeckralove.cz
 
Spolupráce
Nová síť, Stagelab,hotel Černigov, IMPULS Hradec Králové
 
Festivalové prostory
Bio Central, Klicperovo divadlo, Studio Divadla DRAK,NãPLAVKA café & music bar,  Kavárna Artičok, Sbor kněze Ambrože,Punctum

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist