Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

TŘI KAMARÁDI - Erich Maria Remarque
29.08.2020

zpět


TŘI KAMARÁDI - Erich Maria Remarque První premiérou Klicperova divadla v sezoně 2020/2021 bude autorská adaptace slavného románu německého spisovatele Ericha Marii Remarqua Tři kamarádi. Tento příběh o přátelství a lásce, který se odehrává na počátku soumraku Výmarské republiky připravil hradeckým divákům již dobře známý režisér Petr Štindl. Ten tak ideově navazuje na svou dřívější inscenaci Mefisto.

Robby, Otto a Gottfried jsou tři kamarádi, kteří se poznali během tvrdých bojů První světové války. Jejich pouto je jediná pozitivní věc, kterou jim válka přinesla. Jenže ani po návratu do normálního života neprožívají zrovna lehké časy. Německo je na kolenou, jídla je nedostatek a navíc se všichni tři musí vyrovnávat s hlubokými šrámy, které v nich zanechaly traumatické zkušenosti ze zákopů. Společně provozují malou autodílnu, ze které tak tak vyjdou. V den svých třicátých narozenin potkává jeden z nich, Robby, osudovou dívku Patricii Hollmannovou, do které se hluboce zamiluje. A právě láska, obyčejná, silná a ohrožená nepřízní osudu, je to, pro co v bezvýchodnosti rozvráceného poraženého Německa stojí za to žít. Společný sen o lepším životě v nejisté a pulzující době a touha řítit se jen tak směrem k budoucnosti v opraveném cadillacu, touha chytit vítr, snaha zapomenout na prožité hrůzy v blahé nevědomosti toho, co chystají dějiny, to jsou jen některá témata, která oslovují už několikátou generaci čtenářů, a románu Tři kamarádi z roku 1936 tak zajistila nesmrtelnou popularitu. 

Tvůrci nové inscenace se však kromě příběhu tří kamarádů zabývají i osudy jejich autora. Erich Maria Remarque měl pestrý a dobrodružný život plný rychlých aut a nádherných žen. Zároveň i on si s sebou neustále nesl traumata války a pro svou tvorbu byl pronásledován nastupujícím nacistickým režimem. Osudy spisovatele a jeho hrdinů se tak často propojují v nečekaných souvislostech. “Život Ericha Marii Remarqua je neuvěřitelně zajímavý a sám o sobě velmi dramatický. Rozhodli jsme se se spoluautorem scénáře, Petrem Syrovátkou, že by bylo super propojit oba příběhy, tedy ten Remarqueův a příběh románu, do jednoho. Ten scénář je vlastně o tom, jak Remarque píše román Tři kamarádi. Remarquovy romány jsou dost autobiografické, takže je hrozně zajímavé sledovat, jak se Remarquovy zážitky a zkušenosti promítají do jeho knih. V tomto případě zejména v tom, jak se nastupující nacismus podepisuje na životech obyčejných lidí,” říká o inscenaci režisér Petr Štindl.

“Román i autorův život jsou ve své podstatě o tom, jak si v době, která je temná a tíživá, zachovat osobní svobodu. Jak svobodně žít a jak svobodně milovat. Že základní hodnoty, jako je láska, přátelství, osobní integrita a touha brát se za dobrou věc, by měly vždy v našich životech hrát významnou, ba dokonce klíčovou roli. Soumrak Výmarské republiky by pro nás doteď měl být jistým varovaním,” dodává dramaturg Martin Satoranský.

V rolích tří kamarádů Robbyho, Gottfrieda a Lenze se představí herci William Valerián, Vojtěch Říha a Michal Lurie. V roli osudové dívky Patricie se představí Natálie Holíková. Slavného spisovatele Ericha Mariu Remarqua ztvární Jiří Zapletal, jeho manželku Juttu Zambonu a zároveň jeho famme fatale a hvězdu filmového plátna Marlene Dietrich pak Anna Kratochvílová. Role slavné filmové režisérky Leni Riefenstahl se zhostí Martina Nováková. Filip Richtermoc pak ztvární pana Kammericha, která je jakýmsi Remarqevým přízrakem. V dalších rolích se diváci mohou těšit na Kamilu Sedlárovou, Lenku Loubalovou, Františka Staňka, Jana Bílka, Josefa Čepelku a Karla Peška.

Inscenační tým dále tvoří scénograf Petr B. Novák, kostýmní výtvarnice Alena Dziarnovich, choreograf Petr Tyc a hudebník a skladatel Jiří Hájek. Dramaturgem inscenace je Martin Satoranský.

Premiéra se uskuteční v sobotu 5. září 2020 na hlavní scéně.

Erich Maria Remarque
TŘI KAMARÁDI
/příběh o soumraku/

Režie Petr Štindl
Scénář: Petr Štindl, Tomáš Syrovátka
Dramaturgie: Martin Satoranský
Scéna: Petr B. Novák
Kostýmy: Alena Dziarnovich
Hudba / aranž e: Jiří Hájek
Choreografie: Petr Tyc
Korepetice: Ondřej Veselý


Obsazení:

ERICH MARIA REMARQUE —- Jiří Zapletal
MARLENE DIETTRICH / JUTTA ZAMBON —- Anna Kratochvílová
FRANZ KAMMERICH —- Filip Richtermoc 
KANTOREK / FELDWEBEL / POLICISTA / ÚŘEDNÍK —- Josef Čepelka
PŘÍZRAK / ČÍŠNÍK —- Karel Pešek
ROBBY LOHKAMP —- William Valerián
GOTTFRIED LENZ —- Vojtěch Říha 
OTTO KÖSTER —- Michal Lurie
MATYLDA STOSSOVÁ / MATYLDA MULLEROVÁ —- Lenka Loubalová
BINDING / BLUMENTHAL —- František Staněk
PAT HOLLMANOVÁ —- Natálie Holíková
LENI RIEFENSTAHL —- Martina Nováková
ROSA —- Kamila Sedlárová
JAFFÉ / LÉKAŘ —- Jan Bílek
ADOLF HITLER, HERMANN GÖRING, JOSEPH GOEBBELS —- technika


Inspice: Iva Hronešová
Nápověda: Markéta Turková

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist