Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Chcete vědět, co se dělo v Draku v roce 2020?
05.01.2021

zpět


Chcete vědět, co se dělo v Draku v roce 2020?

V roce, který právě minul, zůstávala česká divadla pro diváky po většinu času zavřená. Nejinak tomu bylo i v Divadle Drak. Ale i když se naše divadlo z venku možná podobalo spícímu zámku skrytému za šípkovými keři, uvnitř se stále pilně pracovalo.

V nedlouhém období, kdy mohla být divadla otevřena, se nám podařilo odpremiérovat dvě nové inscenace. První z nich byla maňásková steampunková groteska na motivy klasické pohádky Šípková Růženka. Té se již podařilo sklidit první vavříny i na mezinárodní divadelní scéně, kdy na festivalu divadla pro děti v bosenské Banja Luce získal režisér Jakub Vašíček cenu za nejlepší režii.


foto M. Hajn

Druhou pak byla inscenace Do hajan! primárně určená dětem do tří let. Ta vznikla pod taktovkou hostující režisérky Veroniky Poldauf Riedlbauchové, která čerpala inspiraci při práci na ní ze svých zkušeností s fyzickým divadlem, ale i z důkladné znalosti dětského publika a vytvořila spolu se svým tvůrčím týmem nonverbální poetickou pohybovou klaunerii.

foto M. Hajn

Další úspěch v zahraničí zaznamenala inscenace A na noze pevnina, která v září 2020 vycestovala na festival do Černé Hory.
 


foto M. Hajn

V červnu proběhla v plenéru před divadlem vernisáž několika venkovních interaktivních objektů a herních prvků. Expozici plánujeme v dalších letech doplňovat a rozšiřovat a vytvořit tak před Drakem pro rodiny s dětmi atraktivní prostor, kde mohou trávit volné chvíle.


foto M. Hajn

Spolu s Klicperovým divadlem a kulturní neziskovou organizací kontrapunkt z. ú. jsme na konci června uspořádali třídenní verzi festivalu Divadlo evropských regionů a Open Air Program – Letos jinak.

V letních měsících se mohli malí i velcí návštěvníci vydat v prostorách Labyrintu Divadla Drak i v jeho okolí na dobrodružnou výpravu Za Příběhem Draku, která navazuje na výstavu mapující historii Divadla Drak Příběh Draku 1958 - 2018.


foto M. Hajn

Začátkem září proběhlo v prostorách Studia Divadla Drak setkání stipendistů programu MenArt Nadačního fondu Magdaleny Kožené, který se zaměřuje jak na vyhledávání, rozvoj a podporu mladých talentů tak na inspiraci a podporu pedagogů, kteří se jejich výuce věnují. Mladí divadelníci zde pracovali pod vedením lektorky MgA. Dominiky Špalkové.

V září proběhl venku před Drakem benefiční Den pro zavěšenou vstupenku na podporu sociálního projektu, který odstartoval v říjnu 2017 v brněnském divadle Polárka a do něhož se zapojilo i naše divadlo. Jeho cílem je umožnit dětem ze sociálně slabých rodin získat stejné kulturní zážitky jako mají jejich vrstevníci.
 

I v tomto roce se stalo Divadlo Drak na šest dnů experimentálním klinickým pracovištěm pro studenty Katedry výchovné dramatiky DAMU. Společný projekt Draku a DAMU KLINIKA již třetím rokem propojuje školní výuku s reálnou divadelní praxí.
 

Na konci roku se proběhla na Hlavní scéně týdenní rezidence pražského Studia Damúza s připravovanou inscenací Ronja, dcera loupežníka v režii Filipa Jeviče.
 

Mile nás překvapila i další ocenění. Miřenka Čechová a Dominika Špalková získaly za inscenaci Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou Výroční cenu města Hradec Králové „Hradeckou múzu“.


foto Jiří N. Jelínek

Radost nám udělaly i širší nominace na divadelní Cenu Thálie za rok 2019 v kategorii Loutkového divadla pro Jazmínu Piktorovou a Milana Hajna za inscenaci Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou a Dominika Linku za inscenaci Cesta.


foto Jiří N. Jelínek

Po celou dobu uzavření divadel pro veřejnost jsme byli aktivní i v on-line prostoru. Pro širokou veřejnost i pedagogy vznikl v březnu 2020 projekt DRAK NA DOMA, který jsme pravidelně uveřejňovali na webu a sociálních sítích. Fanoušci zde našli jak záznamy vybraných inscenací, tak četbu na pokračování, výtvarné ateliéry na doma, tutoriál Divadlo Doma nebo projekt věnovaný divadelním profesím SRDCEM DRAK.

V prosinci jsme pro všechny naše fanoušky otevřeli na stránkách divadla nový e-shop a v Labyrintu Divadla Drak jsme instalovali výstavu Trojhlas, věnovanou loutkové animaci. Tu jsme doplnili o interaktivní Dračí animační hernu, kde si budou moci návštěvníci vyzkoušet některé animační techniky a optické hračky na vlastní kůži. Výstava s animační hernou bude v Labyrintu k vidění do konce srpna a bude doplněn bohatým doprovodným programem.


foto T. Roček

Jako poděkování a dárek pro všechny naše diváky jsme před Vánoci natočili filmovou verzi oblíbené inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem. Tu si mohli během vánočních svátků diváci pustit v daných termínech na Youtube kanálu Draku.


foto M. Hajn

Rok 2020 je za námi, ale divadelní sezóna pro nás zdaleka nekončí.
Od ledna 2021 začínáme zkoušet novou inscenaci Kašparův zvěřinec, která bude prvním jarním titulem sezóny. Loutková ferie, která čerpá inspiraci z klasických bajek, vzniká na motivy autorské předlohy Blanky Josephové Luňákové, dlouholeté členky plzeňského divadla Alfa, která se ujala i její režie.



Čtvrtou a poslední premiérou sezóny pak bude autorská inscenace Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka na motivy vědeckofantastického dramatu R.U.R. Karla Čapka, které mělo před sto lety v Hradci Králové světovou premiéru.
Inscenace je součástí čapkovského projektu spolu s interaktivní výstavou věnovanou dalším Čapkovým dystopickým dílům jako je Továrna na absolutno, Krakatit, Válka s mloky, Věc Makropulos či Bílá nemoc. Výstavu plánujeme otevřít na podzim 2021 v prostorách Labyrintu.

Děkujeme všem našim kolegům, spolupracovníkům, partnerům, divákům a návštěvníkům za zájem, podporu a že jste u toho byli s námi!

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist