Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

FLAMENGO REUNION SESSION

FLAMENGO REUNION SESSION

Legendární kapela Flamengo je zpět!
16. DUBNA 2024 V 19.00 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

Hudební lahůdky pro celou rodinu s divadelním zákuskem
13. DUBNA 2024 V 16.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

Vzpomínkový koncert na známého hradeckého kapelníka
10. DUBNA 2024 V 18.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Doporučujeme #kulturní akce

FILMOVÉ DNY LUX PROMÍTNOU ZDARMA ONLINE FILMY CHLAST, CORPUS CHRISTI A KOLEKTIV
05.05.2021

zpět


FILMOVÉ DNY LUX PROMÍTNOU ZDARMA ONLINE FILMY CHLAST, CORPUS CHRISTI A KOLEKTIV

Letošní Filmové dny LUX se v ČR uskuteční v termínu 3.–12. května. Nabídnou divákům projekci celkem tří filmů nominovaných na Cenu diváků LUX udílenou Evropským parlamentem a Evropskou filmovou akademií. Vítězný snímek bude vyhlášen 9. června během plenárního zasedání Evropského Parlamentu na základě nejvyššího průměru hodnocení publika z celé EU a poslanců Evropského parlamentu. Letos poprvé se tak budou na výběru vítězného filmu podílet i diváci. Filmy Chlast, Corpus Christi a Kolektiv budou přístupné zdarma po celé ČR.

Cílem Ceny diváků LUX je nabídnout divákům nejvýraznější evropské filmy, které reflektují aktuální dění na starém kontinentu, poukazují na podnětná témata a zobrazují pestrost evropské kinematografie. V ČR se letošní projekce tří filmů v nominovaných na Cenu diváků LUX uskuteční v termínu 3.–12. května rámci tzv. Filmových dnů LUX.  Atraktivitu zvolených filmů dokládají jejich úspěchy u odborné i laické veřejnosti – všechny bojovaly o Oscary a Evropské filmové ceny a získaly řadu dalších ocenění. U diváků bodují silnými příběhy, emočním napětím a excelentními výkony protagonistů. Rozšířit tak povědomí o kvalitní evropské kinematografii co největšímu publiku chce Evropský parlament pomocí projekcí v rámci Filmových dní LUX. A také vyzývá k účasti v největší evropské filmové porotě!

V pátek 14. května se diváci napříč Evropou budou moci zúčastnit debaty s režiséry všech tří filmů na Facebooku. Vítězný snímek bude vyhlášen 9. června během plenárního zasedání Evropského Parlamentu na základě nejvyššího průměru hodnocení publika z celé EU a poslanců Evropského parlamentu. Letos poprvé se tak budou na výběru vítězného filmu podílet i diváci.

Cena diváků LUX online projekce v ČR

3. května – Kolektiv

Online projekce nominovaných filmů bude zahájena v pondělí 3. května strhujícím dokumentem Kolektiv, který zkoumá případ požáru v bukurešťském klubu „Colectiv“ v roce 2015 a odhaluje zkorumpovanost rumunského zdravotnictví. Snímek z produkce HBO Europe byl mimo jiné nominován na Oscara v kategorii Nejlepší mezinárodní film a Nejlepší celovečerní dokument.

4. května – Corpus Christi

Následovat bude 4. května polský snímek Corpus Christi, který již loni soutěžil o Oscara za Nejlepší mezinárodní film. Režisér Jan Komasa si v něm posvítil na polskou maloměšťáckou společnost, její konflikty a mentalitu a na to, jak snadno se nechá ovlivnit falešnými i skutečnými vůdci.

5. května – Chlast

Projekce završí 5. května oscarový snímek Chlast, který je inspirovaný obskurní teorií, podle níž se člověk rodí s deficitem 0,5 ‰ alkoholu v krvi. Vedle Oscara získal Chlast čtyři Evropské filmové ceny včetně Nejlepšího evropského filmu a Nejlepšího hereckého výkonu pro Madse Mikkelsena.

Každý z filmů bude následující den po projekci zpřístupněn zdarma po dobu 7 dní online v omezeném množství vstupenek.

Úvodní tři projekce startují ve 20:30, půl hodiny před startem filmu je k dispozici chat a živé úvody dramaturgů a pořadatelů, aby se co nejvíce přibližovaly reálné návštěvě klubového kina. Pozvánky ke sledování a hlasování zazní i od poslanců Evropského parlamentu Radky Maxové, Ondřeje Knotka a Tomáše Zdechovskeho. Streamy jsou pro diváky z celé České republiky zdarma a je třeba se předem zaregistrovat. Filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky.

Hlasování formou ohodnocení nominovaných filmů probíhá na webu https://luxaward.eu/cs#voting do 23. května. Náhodně vybraní účastníci, kteří se zapojili do hlasování, se  zúčastní slavnostního udělování filmové ceny diváků LUX, které se bude konat 9. června 2021 v Evropském parlamentu ve Štrasburku, popř. příštího slavnostního předávání Evropských filmových cen, které proběhne v prosinci 2021.

Diváci napříč EU budou moci tři nominované filmy zhlédnout online v týdnu od 10. do 16. května v rámci Týdne diváků ceny LUX, a budou se také moci zúčastnit online debaty s režiséry všech tří filmů, která se koná v pátek 14. května.

Vítězný snímek bude vyhlášen 9. června během plenárního zasedání Evropského Parlamentu, a to na základě nejvyššího průměru hodnocení publika a poslanců Evropského parlamentu.

Cena diváků LUX je iniciativou Evropského parlamentu a European Film Academy (Evropská filmová akademie –⁠ EFA) ve spolupráci s Evropskou komisí a Europa Cinemas. Nová podoba ocenění vznikla sloučením Filmové ceny LUX, kterou v roce 2007 vytvořil Evropský parlament jako výraz svého závazku k podpoře kultury, a Ceny diváků Evropské filmové akademie. Stejně jako dřívější Cena LUX bude i nová cena upozorňovat na filmy, které se věnují aktuálním tématům evropské veřejné diskuse, a stavět tak pomyslné mosty mezi lidmi z celé Evropy.

Veškeré informace včetně odkazů k přehrání filmů jsou dostupné na webové stránce www.luxaward.eu/cs/luxfilmdays21.

Hlasování probíhá zde.

_________________________________________________________________

 

CHLAST

Drama

Dánsko, 2020, 117 min

Režie: Thomas Vinterberg

Scénář: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg

Kamera: Sturla Brandth Grøvlen

Hrají: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang, Maria Bonnevie, Susse Wold, Helene Reingaard Neumann,

 

Existuje teorie, že bychom se měli rodit s malým množstvím alkoholu v krvi a že mírná podnapilost otevírá naši mysl světu kolem nás, zmenšuje naše problémy a zvyšuje naši kreativitu. Povzbuzeni touto teorií se Martin a jeho tři přátelé, všichni znavení středoškolští učitelé, pustí do experimentu spočívajícího v tom, že si během pracovního dne udržují stálou hladinku. Jestliže Churchill vyhrál druhou světovou válku v alkoholovém oparu, co by pár kapek mohlo znamenat pro ně a jejich studenty? Dostaví se první pozitivní výsledky a malý pokus učitelů se mění na opravdovou vědeckou studii. Jak samotné hodiny, tak prospěch studentů se nadále zlepšují a skupina pokusníků je jako znovuzrozená! Jenomže zatímco jedněm se s přibývajícími alkoholovými jednotkami skutečně daří vršit úspěchy, druzí ztrácejí definitivně zábrany. Čím dál tím více je zřejmé, že i když si možná alkohol připsal velké zásluhy světových dějin, některé smělé činy s sebou nesou následky.

 

CORPUS CHRISTI

Drama

Polsko, 2019, 115 min

Režie: Jan Komasa

Scénář: Mateusz Pacewicz

Kamera: Piotr Sobociński Jr.

Hrají: Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Tomasz Ziętek, Barbara Kurzaj, Leszek Lichota

 

Corpus Christi vypráví příběh dvacetiletého Daniela, který projde v nápravném středisku pro mladistvé duchovní proměnou. Rád by se stal knězem, ale s jeho trestním rejstříkem je to nemyslitelné. Když je propuštěn a má začít pracovat v truhlárně na malém městě, převlékne se po příjezdu do kněžského a díky náhodě se ujímá péče o místní farnost. Příchod mladého charismatického faráře rozčeří stojaté vody a místní komunita, zasažená tragédií, k níž tu došlo, může s jeho pomocí začít pomalu léčit své rány.

 

KOLEKTIV

Dokumentární

Rumunsko / Lucembursko, 2019, 109 min

Režie: Alexander Nanau

Scénář: Alexander Nanau

Kamera: Alexander Nanau

 

Požár v bukurešťském klubu 'Colectiv' v roce 2015 si vyžádal 27 mrtvých a 180 zraněných. Netrvá dlouho a v nemocnicích začínají umírat i zranění s popáleninami, které je neohrožovaly na životě. Pak ale dostane skupina investigativních novinářů echo přímo z jedné z nemocnic. Dojde k sérii šokujících odhalení a novináři záhy rozkrývají rozsáhlou síť podvodů v celém zdravotnictví. Je jmenován nový ministr, který filmařům umožní nebývale zblízka sledovat svou snahu o reformu zkorumpovaného systému i boj s všudypřítomnými překážkami. Dokument COLECTIV zachycující novináře, oběti požáru i vládní úředníky přináší nekompromisní pohled na důležitost investigativní žurnalistiky v její nejskvělejší podobě.

Všichni dobří rodáci

JOSEF KAPUCIÁN + JOSEF PROBOŠT

JOSEF KAPUCIÁN + JOSEF PROBOŠT

Hříčkou osudu se do rozmezí pouhých osmačtyřiceti hodin vešla důležitá životní data tvůrců slavného Třebechovického betlému.

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

Narodil se ve Dvoře Králové 24. března 1899 jako Rudolf Antonín. (Příjmení Dvorský - podle rodného města - úředně stvrdil až roku 1925.)

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

Dnešním výročím potěšíme či možná inspirujeme k víkendovému výletu zejména něžné pohlaví.

Tiskové zprávy

Východočeské kolo soutěže Porta se stěhuje do Hradce Králové

Východočeské kolo soutěže Porta se stěhuje do Hradce Králové

Východočeské kolo Porty se stěhuje do východočeské metropole a krajského města Hradce Králové, kde se soutěži dostalo vlídného přijetí u Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti v Adalbertinu.

AUDIMAFOR v Draku zná vítěze

AUDIMAFOR v Draku zná vítěze

O víkendu 22. - 24. března patřilo Divadlo Drak souborům mladého, poetického a experimentujícího divadla. Postupová přehlídka AUDIMAFOR i v letošním ročníku vydala to nejzajímavější, co se urodilo mezi divadelními soubory napříč Královéhradeckým krajem, ale i kousek za jeho hranicemi. Kvalitu zúčastněných inscenací potvrdila odborná porota – doporučení k postupu si odneslo hned několik souborů ve třech kategoriích, rozdávaly se ale i další ocenění.

Degustace rosé a frizzante po celé ČR. Navíc soutěžíme o frizzante rosé Vinařství VAJBAR.

Degustace rosé a frizzante po celé ČR. Navíc soutěžíme o frizzante rosé Vinařství VAJBAR.

Vážení milovníci vína,
JAROVÍN a Dny v růžovém se blíží. Vína si můžete ochutnat napříč celou ČR.

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Připravované akce

Kulturní akce - Oblastní charita Hradec Králové
Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist