Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Film KARAVAN Zuzany Kirchnerové míří na festival v CANNES, režisérka uspěla na prestižním festivalu už podruhé
24.05.2021

zpět


Film KARAVAN Zuzany Kirchnerové míří na festival v CANNES, režisérka uspěla na prestižním festivalu už podruhé

Režisérka Zuzana Kirchnerová už podruhé za svou filmovou kariéru míří na filmový festival v Cannes. Její připravovaný celovečerní film Karavan byl vybrán do prestižního projektu Cinéfondation – L’Atelier, který upozorňuje filmové profesionály na obzvláště slibné projekty a tvůrcům dává možnosti posunout svůj projekt směrem k mezinárodní distribuci. Zuzana Kirchnerová je vůbec první z České republiky, kdo jako režisér uspěl v tomto projektu. Road movie Karavan, cesta matky a handicapovaného syna napříč Itálií za ztracenou svobodou a štěstím, je inspirována osobní zkušeností Kirchnerové. Ta navíc v Cannes excelovala už v roce 2009, když zvítězila s filmem Bába v sekci studentských filmů.

 

L’Atelier v Cannes vznikl v roce 2005, každoročně podporuje a napomáhá zhruba patnácti filmovým tvůrcům z celého světa ve vývoji filmové kariéry. Letošní festival v Cannes proběhne od 6. do 17. července. Kromě současného triumfu v podobě výběru Karavanu do Atelieru v Cannes, získala Zuzana Kirchnerová s vítězným studentským snímkem o mladé dívce starající se o nemohoucí babičku jedno výsostné privilegium. Její celovečerní hraný debut Karavan bude v rámci ocenění za vítězný studentský snímek Bába uveden po dokončení v programu festivalu v Cannes.

 

Hlavní ženská hrdinka Karavanu Ester by si ráda splnila jedno zdánlivě skromné přání: strávit sama dva týdny v Itálii u přátel z mládí. Péči o syna však nemá kdo převzít, nakonec tak odjíždějí na sever Itálie společně. Když David během nočního záchvatu zničí v domě, co se dá, přestěhují se do karavanu na okraji zahrady. V Ester se všechno bouří. Nastartuje obytný vůz a jede pryč. Už nechce být jen matkou postiženého dítěte, chce žít se vším, co k tomu patří.

 

„Postava Ester mě jako autorku přitahuje ze dvou důvodů. Je to silná žena, která hledá svou novou životní cestu. Není to jen adolescentní tápání, ale skutečná, hluboce prožitá existenciální pouť dospělé zodpovědné ženy – milující matky. Syrovost a pravdivost tohoto filmu pro mě spočívá i v zobrazení negativních emocí. Emoce, za které se běžně stydíme a zejména v souvislosti s dětmi je málokdo z rodičů přizná,“ říká o svém celovečerním hraném debutu Zuzana Kirchnerová. Žánr road movie podle Kirchnerové nejlépe vystihuje až agresivní touhu ženské hrdinky žít. Hlavní roli ztvární Aňa Geislerová. Pro roli chlapce začne štáb letos hledat dětského neherce s mentálním postižením. Jde nejen o umělecký a etický záměr, tvůrci věří, že handicapované dítě v hlavní roli pomůže otevřít debatu o postavení postižených ve společnosti. Natáčení je plánováno na rok 2022.

 

„Programem L´Atelier prošlo mnoho skvělých evropských a světových režisérů, z Čech bude Zuzana Kirchnerová první. Většina z režisérů absolvujících L´Atelier následně své projekty uvádí v oficiálním programu nejprestižnějších světových festivalů. Z evropských režisérek bych vyzdvihla Adinu Pintilie s filmem Touch Me Not, s nímž vyhrála v roce 2018 na Berlinale, Teonu Mitevskou s filmem Bůh existuje a její jméno je Petrunie známým také z Berlína nebo Malgorzatu Szumovskou z Polska, jejíž filmy uvedly festivaly v Locarnu, Berlíně, Benátkách i Torontu,“ říká Markéta Šantrochová, vedoucí Czech Film Center, které je součástí Státního fondu kinematografie.

 

Producentkou snímku Karavan Zuzany Kirchnerové je Dagmar Sedláčková ze společnosti MasterFilm, koprodukován bude společně s Itálií a Slovenskem. Scénář vznikal v autorském triu Zuzany Kirchnerové, Tomáše Bojara a Kristiny Májové a v roce 2019 byl oceněn Filmovou nadací. V roce 2020 získal další cenu včetně 40 000 euro na prestižním workshopu na vývoj scénáře v rámci TorinoFeature Lab.

 

Zuzana Kirchnerová je absolventkou FAMU a Právnické fakulty Univezity Karlovy. V poslední letech se věnovala především dokumentární tvorbě. V letošním roce například natočlia spolu s Adamem Ol’hou dokumentární seriál Nemocnice v první linii zachycující náročnou práci i soukromí zdravotníků během boje s koronavirem zblízka.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist