Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Královéhradecká galerie otvírá pět nových výstav
03.06.2021

zpět


Královéhradecká galerie otvírá pět nových výstav

V Galerii moderního umění v Hradci Králové se 5. června uskuteční vernisáž tří krátkodobých výstav prezentujících díla současných umělců, na nichž GMU spolupracovala s renomovanými externími kurátory. Všechny projekty spojuje zaměření na aktuální témata rezonující v dnešní společnosti a po technické stránce potom práce autorů s tzv. novými médii – fotografií a videem.
    Zároveň s výstavami budou slavnostně otevřeny také stálé expozice Minulé století – dvacet osobností a Posledních padesát let, které galerie zpřístupnila již v prosinci loňského roku, ale jejich vernisáž musela v důsledku protipandemických opatření vlády odložit. V rámci vernisáže budou pokřtěny katalogy k oběma zmíněným expozicím a rovněž úspěšná populárně-naučná publikace Galerie moderního (č)umění, kterou koncem minulého roku vytvořilo edukační oddělení GMU.

Zahájení akce proběhne za přítomnosti náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martiny Berdychové v 15:00 hodin před hlavním vchodem galerie, kde bude pro návštěvníky připraveno občerstvení. Vstupné do celé budovy GMU bude v době od 15:00 do 20:00 hodin zdarma. 

Největší výstavní prostor ve 4. patře je věnován skupinové výstavě současné české fotografie s názvem Pozdní intimita. Projekt reaguje na tlak na zveřejňování soukromého. Vyvíjejí ho jak masmédia, tak sociální sítě, a to často s cílem finančního zisku. Proto mají i umělci stále větší zodpovědnost za to, jak ve své tvorbě se soukromím nakládají. Hlavní záměr výstavy tedy spočívá v prozkoumání přístupů a strategií, jež současní fotografové a fotografky vůči intimitě uplatňují, a to právě na příkladu děl 11 vybraných autorů a autorek. Ti nechávají diváka nahlédnout do vlastního soukromí i soukromí svých rodin nebo celebrit. Zastoupeni jsou umělci jako Pavel Baňka, Veronika Šrek Bromová, Michal Kalhous nebo Alena Kotzmannová.
„U intimity jsem neusiloval o odhalování dráždivých tajemství.  Zajímala mě důvěrnost: jako téma, které sledují autoři a autorka, ale i jako vztah mezi nimi a diváky. V ideálním případě výstava zafunguje jako ozvučná deska, která rozezní to, co sami nosíme v sobě a za běžných okolností neumíme nebo nemáme sílu komunikovat,“ komentuje záměr výstavy kurátor Jiří Ptáček. 

Ve výstavním prostoru Bílá kostka je připravena trojkanálová videoprojekce Terezy Severové s názvem Strom uprostřed krajiny (2021). Autorka prostřednictvím digitální manipulace nechává před očima diváka růst uschlý strom zasazený kořeny vzhůru. Ten je naplněn nejen environmentálními, ale i politickými významy. Odkazuje k rituálu sázení stromů svobody oslavujícímu vznik samostatného Československa. Severová vnímá strom jako typický prvek české krajiny i symbol tradičních společenských hodnot – svobody a demokracie. Právě zmíněné hodnoty jsou v současné době značně narušeny, podobně jako suchý strom, jemuž však autorka přisuzuje silnou regenerační schopnost a doslova se vrací k jeho kořenům. Výstavu kurátoruje Nina Moravcová. 

V Černé kostce určené k prezentaci pohyblivého obrazu se koná výstava Marie Lukáčové, videoartistky, raperky a spoluzakladatelky feministické skupiny Čtvrtá vlna. Autorka ve svých videokolážích pracuje s prvky současné populární kultury. Kombinuje ruční kresbu, 3D animaci, hudbu a rapovaný text. Ve videích připravených pro výstavu Frugo vnímá obraz jako nástroj produkce globálního kapitálu, ať už se jedná o produkty pornografického průmyslu nebo naše osobní fotografie zveřejňované na internetu. Zkoumá otázku vizuální prezentace ženského těla, vztah cirkulace obrazů, peněz a sexu. Poukazuje na skutečnost, že téměř celá současná společnost funguje na „nekonečný“ finanční dluh. Kurátorkou výstavy je Hana Janečková.

Všechny krátkodobé výstavy budou ukončeny 29. srpna. 

Ve 2. a 3. patře mohou návštěvníci zhlédnout dvě nové stálé expozice, přičemž obě prezentují umění 20. století netradičním způsobem. Expozice Minulé století – dvacet osobností, kterou připravila kurátorka GMU Petra Příkazská, svým pojetím připomíná renesanční „Pantheon umělců“. Seznamuje diváka s uměním české moderny prostřednictvím svébytných děl 20 vybraných autorů a autorek ze sbírek královéhradecké galerie. Popírá tak tradiční nazírání dějin umění optikou chronologického řazení stylů, směrů a charakteristických mistrovských děl.

Expozice Posledních padesát let prezentuje české umění od 70. let minulého století až do dnešní doby. Jejím autorem je přední kurátor a teoretik Tomáš Pospiszyl, který opustil pokusy vyprávět příběh současného umění chronologicky nebo na základě vývoje forem. Výstavu uspořádal spíše tematicky nebo jako slabikář různých přístupů a tendencí objevujících se v umělecké tvorbě posledních desetiletí s důrazem na rozmanitost jazyka jednotlivých autorů a autorek. Ti se vedle malby a sochařství čím dál častěji vyjadřují také prostřednictvím fotografií, performancí, filmu, videa, textu a digitálních technologií.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist