Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Filharmonie Hradec Králové zve ke 44. sezóně
05.06.2021

zpět


Filharmonie Hradec Králové zve ke 44. sezóně

Koncert vysílaný v hlavním čase na ČT Art, natáčení pro nové album kapely Lucie, vzdělávací a osvětové minikoncerty volně dostupné na YouTube – to je letmý výběr aktivit, kterými Filharmonie Hradec Králové vyplnila dobu, kdy nemohla hrát pro obecenstvo ve svém sále. Na pozadí probíhala také příprava příští 44. sezóny. Některé neodehrané koncerty z té minulé jsou opět zařazeny, jiné budou uvedeny nově. Vznikla tak opět pestrá hudební paleta, kterou královéhradecká Filharmonie nabízí svým posluchačům. V těchto dnech běží prodej předplatného.

„Ani v době přísných opatření naše Filharmonie nezahálela, právě naopak – v době, kdy jsme nemohli koncertovat pro posluchače v našem sále, jsme hledali a nacházeli jiné smysluplné projekty. Podařilo se nám například vyjednat natočení a odvysílání koncertu Záhořovo lože na programu Art České televize, nahrát orchestrální party k chystanému albu a turné s kapelou Lucie, nebo nahrát s dirigentem a moderátorem Lukášem Hurníkem tzv. videominutové vzdělávací koncerty bernsteinovského typu, které jsou k volnému přehrání na platformě YouTube,“ říká Václav Derner, ředitel hradecké Filharmonie a pokračuje: „V pevné víře a naději v lepší časy jsme také připravovali příští sezónu, vydali programovou brožuru a nyní nabízíme v předprodeji abonmá. To vše proto, že bez hudby to nejde,“ objasňuje ředitel zároveň motto příští sezóny.

Přichystaná nabídka je opět rozmanitá. Z uváděných titulů se posluchači Filharmonie mohou těšit mimo jiné na klavírní koncerty Chopina, Schumanna a Rachmaninova, houslový koncert Beethovena, Čajkovského Patetickou, Mahlerovu Čtvrtou, Dvořákovu Novosvětskou, Sukovu Pohádku, Debussyho Moře, Straussova Zarathustru, uvedení oratorií, kantát, recitálů, premiér dalších hudebních děl a událostí.

Kromě skladatelů a jejich opusů je ale sezóna ve Filharmonii také o setkávání s hudebními osobnostmi. V té nadcházející se posluchači setkají se sopranistkou Simonou Šaturovou, tenoristou Pavlem Černochem a mnoha dalšími pěveckými sólisty, s virtuózními hráči, klavíristou Ivanem Klánským, cembalistkou Barbarou Maria Willi, houslistou Ivanem Ženatým, varhaníkem Jaroslavem Tůmou, cellistou Jiřím Bártou a dalšími vynikajícími interprety. Na pozici šéfdirigenta královéhradecké Filharmonie nadále působí švýcarský dirigent a flétnista Kaspar Zehnder. Za dirigentským pultem se dále objeví například Petr Altrichter, Leoš Svárovský, Andreas Sebastian Weisser nebo Tomáš Brauner.

Zavedená je už v královéhradecké Filharmonii také spolupráce s jinými hudebními tělesy, v příští sezóně kupříkladu s Janáčkovou filharmonií, filharmonickými sbory z Prahy a Brna nebo královéhradeckým Jitrem.

 

Hudební fórum Hradec Králové 2021

Hudební fórum Hradec Králové – festival soudobé světové hudby – se letos uskuteční v první polovině listopadu a ve svém sedmnáctém ročníku nabídne publiku, stejně jako loni, tři koncerty reprezentující současnou orchestrální tvorbu, většina skladeb zazní v české premiéře. Jedna ze zařazených skladeb získala Pulitzerovu cenu, jedna byla mezi nominovanými a zároveň získala cenu Grammy. Pozvání k vystoupení na festivalu přijal opět Colin Currie, světová celebrita mezi hráči na bicí nástroje, který měl vystoupit už na loňském (kvůli covidu zrušeném) ročníku. Dále vystoupí také německá klasická houslistka Carolin Widmann a to v koncertu, který přímo pro ni napsal její bratr Jörg Widmann. Koncerty festivalu každoročně přenáší Český rozhlas Vltava a pro návštěvníky v sále FHK bude zvuková složka tradičně doplněna světelným a výtvarným designem, videoprojekcemi a nonverbálními scénickými prvky.

 

Abonmá a vstupné do Filharmonie

Své koncerty a představení nabízí Filharmonie Hradec Králové více způsoby. Základní formou je předplatné do žánrově odlišených (barevně označených) abonentních řad, které přináší výrazně příznivější cenu a jistotu stálého místa v hledišti. Abonmá je možné zakoupit jednak osobně na pokladně FHK do 8. července, jednak ve formě elektronické přes portál www.hkpoint.cz do 30. července. Na stejném portálu budou moci návštěvníci zakoupit také elektronické vstupenky (eVstupenky) na jednotlivé koncerty, ať už v rámci abonentních řad nebo zařazené mimo řady (tj. mimořádné koncerty). Ty budou uvolňovány do prodeje od 12. července. Zvláštní formou je kupónové předplatné, kdy jsou kupóny směnitelné za vstupenky na jakýkoli vybraný koncert napříč abonentními řadami. Bližší informace jsou k nalezení na stránkách Filharmonie Hradec Králové www.fhk.cz.

Kdo by v programové brožuře příští 44. sezóny hledal oblíbenou Zelenou abonentní řadu (opereta/muzikál), tentokrát ji nenajde. Jak vysvětluje Václav Derner: „Zelená řada v příští sezóně skutečně není – přesněji řečeno nikoli jako ucelená řada. Je to tím, že v dnešní situaci divadla nedokážou garantovat, že budou moci se svým souborem přijet v pevně daném termínu. Samozřejmě jsme s divadly v kontaktu a jakmile to bude možné, zařadíme titul, který by žánrem odpovídal Zelené řadě, formou samostatného představení.“

„Uplynulé měsíce nás naučily využívat různá internetová média a formáty a šířit naši hudbu jejich prostřednictvím. Nicméně zvuk orchestru a atmosféra v koncertním sále je něco, co do sluchátek a reproduktorů prostě nedostanete. Velmi se proto na posluchače v našem sále ve 44. koncertní sezóně těšíme,“ uzavírá Václav Derner.

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

XXXVIII. ročník soutěže ve zpěvu národních písní
„Praví se, že píseň národní jest kvítko na luzích vlasteneckých vyrostlé, ježto příroda sama vychovala.“ K. J. Erben

Kuntari, Julek Ploski

Kuntari, Julek Ploski

datum: 26.4. 2024, 20h
místo: Divadlo 29, Svaté Anežky České 29, Pardubice
info: https://www.divadlo29.cz
pořádá: Divadlo 29 a MENU

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

Přípravy Středoevropského jazzového mostu vrcholí. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, připravuje již XXIII. Ročník přehlídky jazzové hudby, která se uskuteční 1. května na Masarykově náměstí. Letošní program slibuje setkání skvělých talentů, pozvání přijali Dan Bárta a Robert Balzar Trio /CZ/, Peter Lipa Band /SK/, New Market Jazz Band z Nowego Targu /PL/, Elin & Le Devleskeri Phurd /CZ/, Prima Jazz Band /CZ/ a další.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist