Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Divadelní Regiony v Hradci Králové jsou v polovině
23.06.2021

zpět


Divadelní Regiony v Hradci Králové jsou v polovině

Mezinárodní divadelní festival Regiony v Hradci Králové se přehoupl do své druhé poloviny a potrvá do pátku 25. června. Ojedinělá, pulzující událost reflektující bohatý průřez aktuálního tuzemského i světového kulturního dění se koná na několika desítkách scén – v Klicperově divadle, Divadle Drak a na mnoha venkovních scénách v historickém centru města – od Žižkových sadů až po Gočárovy schody nebo Letní kino Širák.

Více než pětadvacetiletou tradici, ohrožovala do poslední chvíle nepredikovatelná vládní opatření a omezení. Nakonec však současná rozvolnění umožňují, aby se tradiční svátek divadla a živého umění uskutečnil sice za zpřísněných podmínek, ale v plném programovém rozsahu včetně zahraničních hostů.

Od dnešního dne až do čtvrtka se v Žižkových sadech představí berlínská umělkyně Neïtah Janzing se svým projektem Maps Letters Projects, který je výzvou k napsání dopisu cizímu člověku. Účastníci budou vyzváni, aby načrtli, nakreslili, poškrábali a načmárali cestu k nějakému pokladu, cestu několika vzpomínkami, cestu na místo, které se jim líbí… Cílem projektu je iniciovat výměnu mezi dvěma neznámými lidmi prostřednictvím uměleckého vyjádření.

Ve Studiu Divadla Drak dnes, v úterý, zahraje Naivní divadlo Liberec inscenaci Kabinet zázraků neboli Orbis pictus, která se inspiruje ve světově proslulé učebnici Jana Ámose Komenského a je vlastně jakýmsi „divadelním úvodem“ do fungování planety Země. V šapitó před divadlem uspořádají Geisslers Hofcomoedianten velkou zvířecí žranici. Přijměte pozvání na večírek do vybrané společnosti. Na raut, kde platí zákony – silnějšího. Nebo chytřejšího. Nebo rychlejšího. Kdo nežere, bude požrán.

V Městské hudební síni se představí již tradiční hosté festivalu, soubor Vosto5, se svým Stand’artním kabaretem.

Ve Studiu Beseda Klicperova divadla zahraje platforma pro současné divadla X10 inscenaci Otcovrah – expresionistické drama o generačním konfliktu v moderním pojetí. Divadlo F. X. Šaldy Liberec se představí na hlavní scéně s autorskou divadelní adaptací vesnického románu Karolíny Světlé – Sylva. Jde o silnou inscenaci s atraktivním vizuálem a perfektními hereckými výkony.

K běžným festivalovým scénám po zkušenosti z loňského mimořádného ročníku letos přibude ještě jedna – Letní kino Širák. Tam se vedle odpoledního představení Kabaret Dynamit souboru Cirk La Putyka odehraje večer od 22 hod. livegamingový koncert kapely Zrní spojený s počítačovou hrou Hrdina.

Středeční den je věnován dystopickým příběhům. U příležitosti stých narozenin robota Buchty a loutky představí v Šapitó Divadla Drak inscenaci R.U.R. na motivy slavné hry Karla Čapka. Samotný soubor Divadlo Drak pak ve Studiu zahraje svou novou inscenaci R.U.R. 2.0. Kultovní antiutopický sci-fi román Anthony Burgesse z roku 1962, Mechanický pomeranč, který přináší obraz duchovně vyprázdněné společnosti, kde na jedné straně řádí násilnické gangy v ulicích a na straně druhé se formují šiky mocichtivé vlády i opozice uvede Divadlo Petra Bezruče ve Studiu Beseda. Na Půdě Divadla Drak se několikrát během středy a čtvrtka odehraje představení Prefaby, autorská výtvarně-zvuková inscenace, odehrávající se na umakartovém stole, volně variující motivy každodenního života v paneláku. Pre-apokalyptická betonová idyla odehrávající se na půdorysu příběhů tří bezejmenných sousedů. Komorní konceptuální one-man-show pro sedm diváků představí Plata Company + mir.theatre.

O impulsu, který může u jedince narušit fungování ve společenském kolosu, a o nalezení vlastní individuality, bude inscenace Narušení na pomezí nového cirkusu a fyzického divadla v podání Cirkusu TeTy odpoledne v Žižkových sadech.

Oceňovaný umělecký gang Depresivní děti touží po penězích tentokrát na festivalu zahraje autorské představení, které je kabaretem životních osudů, groteskou nevyzpytatelnosti vlastních citů, taškařicí plnou ponižujících trapasů i studnou trpkých poznání. Tvá ústa měla hořkou chuť začínají ve 20 hod. v Divadelním stanu.

Semaforskou variaci na faustovské téma Dr. Johann Faust, Praha II., Karlovo nám. 40 v režii Vladimíra Morávka uvedou na Hlavní scéně Klicperova divadla Městská divadla pražská. Skvělou inscenaci Na konci století ryb o dnešní generaci mileniálů inspirovanou bestsellerem Rozhovory s přáteli irské spisovatelky Sally Rooney představí A studio Rubín ve Studiu Beseda.

Čtvrtek je zasvěcen moderním českým dějinám a slovenskému divadlu. Nové divadla Nitra si pro Hlavní scénu Divadla Drak připravilo barokní crazy komedii Císařovy nové šaty pro děti od tří let. Ve Studiu se představí Bratislavské bábkové divadlo se svou hravou inscenaci Neviditelní, plnou magických momentů, která polechtá fantazii a přenese diváky do světa vizí, snů a fantastických dobrodružných objevů.

Linku moderních českých dějin reprezentuje nová dramatizace bestselleru Aleny Mornštajnové Hana psaná přímo pro Klicperovo divadlo, které ji představí ve Studiu Beseda. Na Hlavní scénu Klicperova divadla přiveze Divadlo pod Palmovkou akční béčko o hrdinech operace Anthropoid – 294 statečných. Divadlo D21 v Divadelním stanu při příležitosti 75. výročí úmrtí třetího československého prezidenta oživí diskusi o osobnosti Emila Háchy v rámci představení Emil čili o Háchovi.

Na scénách Divadla Drak během dne proběhne maraton loutkářského punku. V Šapitó dlouholetí spoluhráči LokVar nejprve zahrají grandiózní marionetovou komedii Matěj a čerti na motivy lidové pohádky o chytrém Matějovi, který se ničeho na světě nebál, a později večer pak představí Krvavý román na motivy literárního díla Josefa Váchala. Loutkovou fresku Vítězné svině o lidech nízkých a vysokých představí Buchty a loutky. Nonverbální výtvarnou loutkovou inscenaci Erben: Vlasy, která je součástí pásma temných adaptací pohádek K. J. Erbena, budou diváci moci vidět v podání Hura Kolektiv v Klubu Divadla Drak. V Plenéru u řeky se představí fúze divadel Loutky bez hranic + Divadlo B + T601 s obrazovou loutkohrou Emil na motivy francouzských her, béčkových filmů a našich vnitřních představ.

Trojice performerů pod názvem GNAT – Goršecké Narodnie Akademične Teatr zahrají představení Dramomobil, strukturovanou improvizaci v pouliční podobě. Během padesáti minut představí divákům podívanou plnou zcela absurdních situací a krásných masek, získají si děti i dospělé.

Adaptace oceňovaného románu Michella Houllebecqa bude k vidění ve Studiu Beseda. V hlavní roli inscenace, kterou uvádí MeetFactory, se představí Jan Hájek.

Během posledního festivalového dne zahraje Bratislavské bábkové divadlo své dvě inscenace. Dopoledne na Hlavní scéně Divadla Drak Příběhy stěn, inspirované antologií Michaela Reynoldse, která obsahuje nadčasové povídky několika světových autorů nahlížejících na téma „stěn“ bez traumatu a s odstupem. A později odpoledne pak Pohádky o Malé tlusté víle, komorní interaktivní inscenace s gastronomickým překvapením.

Soubor Divadla Drak zahraje divadelní road movie Cesta. Inscenace o větru ve vlasech. Hudebně-divadelní jam session inspirovaná fenoménem iniciační cesty procházejícím historií americké literatury od Marka Twaina, přes Jacka Londona, Jacka Kerouaca až ke Cormacu McCarthymu.

Hygienická opatření

„Většina festivalu se – jak jsou všichni jeho návštěvníci po léta zvyklí – odehrává v samotném historickém centru Hradce Králové. Organizace festivalu proto probíhá v úzké koordinaci s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje. Všechny akce se uskuteční podle aktuálně platných nařízení, což u vnitřních představení znamená například 50% kapacitu sálu a dodržování rozestupů v hledišti” říká ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Areál Žižkových sadů, kde se uskuteční významná část venkovního programu, nebo například Letní scéna Klicperova divadla, budou z důvodu zajištění maximální bezpečnosti mobility návštěvníků oploceny. Přístup do těchto míst ale zůstane tradičně zdarma. Diváci se nicméně podle platných nařízení budou muset prokázat antigenním nebo PCR testem, dokladem o provedeném očkování nebo prodělaném onemocnění Covid-19. „Celý proces chceme divákům co nejvíce zjednodušit. Vytvořili jsme proto systém, kdy se návštěvníci prokáží a akreditují jednou při prvním vstupu na jakékoliv představení nebo u vchodu do areálu a poté až v případě, pokud jim vyprší platnost testu. Následně se již budou prokazovat jen vydanou akreditační kartičkou, která bude platit pro přístup na všechna místa v rámci oficiálního programu,” popisuje systém akreditací ředitelka kulturní neziskovky kontrapunkt Barbora Hodonická.

„Nastavená opatření nebereme na lehkou váhu, budeme vůbec prvním festivalem tohoto rozsahu, který se po více než roční kulturní odmlce uskuteční. Uděláme vše pro to, abychom si společně s Hradečáky všech 8 festivalových dní užili co nejvíce a při tom co nejbezpečněji. Vládní opatření se mohou v současné době měnit skutečně ze dne na den. Jsme připraveni pružně reagovat na veškeré změny a v případě rozvolnění aktuálně uvolňovat i pravidla, která máme v rámci festivalu nastavena,” dodává ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková.

Prodej vstupenek

Vstupenky je možné zakoupit on-line, nebo v kamenných předprodejích Klicperova divadla, Divadla Drak, v Informačním centru a v průběhu festivalu také v Žižkových sadech a na pokladně Divadla Drak. Ve všech prodejních místech jsou k dostání vstupenky na všechna festivalová představení. Předplatitelské nebo bonusové kupony je nutné uplatnit přímo na pokladnách konkrétních divadel. Velká část představení pod širým nebem i nadále zůstává pouze za dobrovolný příspěvek, a to před nebo i po jeho začátku na dané scéně.

Festivalový zpravodaj Hadrián

Po roční odmlce se také vrací tradiční festivalový zpravodaj Hadrián. Celofestivalová redakce bude již podruhé pracovat pod vedením šéfredaktora Karla Kratochvíla. Její součástí budou jak profesionální kritici a divadelní teoretikové, tak i studenti. Každý den si tak diváci budou moci přečíst rozhovory s hosty, recenze i programové tipy. Stejně jako v předchozích letech bude Hadrián distribuován na jednotlivá festivalová místa zdarma.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist