Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Klicperovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2021/22
01.07.2021

zpět


Klicperovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2021/22

Klicperovo divadlo se po „době pandemické“ vrací v plné síle a kromě inscenací, které nestihly premiéru kvůli covidovým omezením (Ženitba a Benátský kupec), připraví i 6 nových premiér.

Pojítkem všech těchto šesti nových titulů je otázka: „Za jakou cenu lze koupit svobodu?“ Nevíme, zda společně s diváky na tuto otázku odpověď najdeme, ale už samo hledání nás přiměje se nad hodnotou svobody zamýšlet.

Divadlo se už od dob antiky zabývalo těmi nejdůležitějšími otázkami lidské existence a tuto ambici by nemělo ztratit ani dnes. Zažili jsme více než roční období, ve kterém si mnozí z nás připadali nesvobodně, přestože šlo „jenom“ o zakrytí obličeje, dočasné omezení pohybu, trávení volného času s přáteli a lockdown kultury. Pro nás všechny to byla nová skutečnost, která nutně vyvolává otázky: „Co bychom dělali, kdybychom o svobodu přišli nejen kvůli pandemii? Kdybychom o ni přišli definitivně? Kde jsou meze naší osobní svobody? A co jsme pro zachování svobody ochotni udělat?“ Moderní svět se neustále mění, zrychluje a člověk nemá během dne čas se otázkami svobody zaobírat. A právě proto je tu divadlo. Místo ideální k zastavení. K setkání. K pobavení se a přitom i k rozjímání – třeba o tom, jak je to s tou svobodou vlastně složité.

Myšlenkám o svobodě dáme křídla fantazie Larse von Triera v titulu Prolomit vlny, dramatičnost prostřednictvím nejlepší české hry Maryša, v rytmu jazzu zatančíme se svobodou v adaptaci Škvoreckého románu Zbabělci, pohled zcela současný nám nabídne oceňovaná britská autorka Laura Wade v komedii Doma, jsem zlato. Anticky nekompromisní pojetí svobody uvidí diváci v tragédii Orestés a nakonec se bitvě o svobodu zasmějeme v černé komedii Na koho to slovo padne.

Sečteno podtrženo – sezóna 2021/22 nabídne 2 české premiéry (Doma, jsem zlato a Na koho to slovo padne), 2 originální interpretace klasiky (Maryša a Orestés), 1 adaptaci slavného románu Josefa Škvoreckého s živou kapelou a celým souborem Klicperova divadla (Zbabělci) a 1 přepis filmového scénáře provokatéra Larse von Triera (Prolomit vlny).

Věříme, že je to nabídka natolik pestrá a zároveň originální, že po pauze zapříčiněné koronavirovou situací znovu přiláká diváky do hledišť našich scén a opět prožijeme ten neopakovatelný zážitek ze společného sdílení příběhů.

Těšíme se na setkání

Vaše Klicperovo divadlo

 

První premiérou sezóny 2021/2022 bude divadelní adaptace kultovního filmu Larse von Triera Prolomit vlny. Příběh o hledání smyslu své existence, o snaze vykoupit něčí utrpení za cenu vlastní pověsti a o tom, že Bůh se neukrývá v katedrálách, ale lidských srdcích, bude mít premiéru 2. října 2021 ve Studiu Beseda v režii Pavla Kheka. Druhou premiérou bude 16. října Maryša bratří Mrštíků.

Slavná historka o jedné neslavné svatbě a o tom, jak člověku dokáže zkazit den špatná káva, má v Hradci Králové silnou inscenační tradici. Po výrazných režiích Jana Grossmana a Vladimíra Morávka se po více než 20 letech Maryša vrátí na jeviště Klicperova divadla v pojetí Michala Háby. Před Vánoci diváky čeká celosouborová inscenace Zbabělci. Režisérem a zároveň spoluautorem dramatizace slavného románu Josefa Škvoreckého bude Pavel Khek. S dramaturgyní Lenkou Smrčkovou lákají nejen na poetiku Škvoreckého díla, ale také na živou kapelu, která divadlo rozezní v rytmu jazzu. Premiéra se uskuteční 11. prosince 2021 na Hlavní scéně.

První premiérou v kalendářním roce 2022 bude britská tragikomedie dramatičky Laury Wade Doma, jsem zlato. Tuto v Británii oceňovanou hru, jež pojednává s lehkostí a humorem o tom, že žít v domově z plakátu není dlouhodobě udržitelné, ale která i kriticky nahlíží na vztahy mužů a žen v dnešní složité době, uvedeme v režii Jana Holce v české premiéře 19. února 2022. Jarní část sezóny se pak ponese ve znamení slovenských režisérů – konkrétně Jakuba Nvoty a Michala Vajdičky.

Jakub Nvota se ujme režie klasické antické tragédie Orestés. Euripidovo radikální drama o rodinné tragédii, o neschopnosti nést následky svých činů, ale i o touze žít a snaze uchopit osud do vlastních rukou uvedeme v Klicperově divadle vůbec poprvé. Hra, která podrobuje nemilosrdné kritice lehkomyslnou společnost bažící po zážitcích, se v moderním pojetí divákům představí 30. dubna 2022 na hlavní scéně Klicperova divadla.

A tamtéž se příznivci našeho divadla budou moci těšit i na českou premiéru černé komedie maďarského dramatika Gábora Görgeye Na koho to slovo padne. Pět mužů, jedna místnost, jeden východ a jeden revolver. Pět pohledů na svět a na život, které se musí fatálně, nemilosrdně a brutálně komicky střetnout. Ponor do čistě mužského světa připraví pro Klicperovo divadla uznávaný a oceňovaný režisér Michal Vajdička, a to 28. května 2022.

 

Lars Von Trier, Vivian Nielsenová
PROLOMIT VLNY
režie: Pavel Khek

„Člověk si přece dokáže prosadit svou, stačí jen chtít.“

Dívka Bess se zamiluje do Jana. Před Bohem mu slíbí, že s ním bude v dobrém i zlém a svůj slib dodrží.

Larse von Triera jedni zbožňují a druzí proklínají, ale nikoho nenechávají jeho filmy chladným. S divákem manipuluje, jako perverzní psychiatr se dívá svým postavám do nejintimnějších zákoutí duše. Ve slavném filmu Prolomit vlny nám předkládá podobenství o tom, co všichni víme – že Bůh se neukrývá v katedrálách, nýbrž v lidských srdcích… Ale víme to opravdu? Věříme ještě na zázraky? Nebo pouze když se odehrávají ve filmu?

Inscenace Klicperova divadla je poctou Larsi von Trierovi, všem romantickým hrdinům a hrdinkám, kteří věří na lásku až za hrob a těm, kteří své sliby dodrží. Anebo je to jenom divadlo?

Slovo režiséra: „Ten příběh je vlastně pohádka – ale nechodíme do divadla právě proto, že už nám rodiče před spaním nečtou ty krásné příběhy, které jsme si mohli představovat a projít skrze ně do krajiny snů?

Dívka Bess věří na lásku tak moc, že dokáže konat zázraky. Vtip je v tom, že nám tuto pohádku vypráví Lars von Trier – jeden z nejoriginálnějších a nejkontroverznějších filmařů posledního půlstoletí, který jako neúnavný patolog zkoumá nejskrytější zákoutí duše svých postav. A tak nám bude neustále připomínat, že je to pouhá pohádka, divadlo, fikce – čímž před nás postaví otázku: Jak bychom se zachovali my v reálném životě? Věříme ještě na zázraky?“

Premiéra: 2. října 2021 ve Studiu Beseda

Alois a Vilém Mrštíkové
MARYŠA
režie: Michal Hába

„Bože, co se divíte?! Pro peníze si ju vzal, pro peníze žaluje.“

Všechno je jen otázka peněz a příležitosti. I vlastní dcera. Sedlák prodá podnikateli v dluzích dcérečku jak lusk a velká tragédie se může začít. Dny letí jak stádo splašených koní, Maryša ostentativně trpí, její bývalý se v hospodě předvádí, tatík lituje a sousedé to u piva vesele komentují. Reality show jménem Maryša však zdaleka nekončí.

Maryša se po dvaceti letech vrací do Hradce Králové. Po Janu Grossmanovi a Vladimíru Morávkovi se této české klasiky chopí další výrazný režisér Michal Hába. Maryša v rytmu současné popu a jedna káva, která bude vskutku brutalistní.

Slovo režiséra: „Maryša klame tělem, nebo spíš jazykem. Česká klasika, která se občas povinně objeví na repertoáru, samozřejmě hlavně pro školy, a kde se mluví nářečím. Jenže o nějaké rustikální a folklorní zdání nejde. Maryša je o rigidním systému, který drtí lidskost. Pod vesnickou selankou se skrývá svět, ve kterém trží princip pronikl daleko za hranice trhu. Maryša je obchodována, Maryša je prodávána. Žena jako komodita. A stejně jako obsah fascinuje i modernost formy - je to hra krátká, úsporná, úderná. Mayryša je taková česká coolnes. Jen se člověk nesmí nechat zmást tím jazykem.“

Premiéra: 16. října 2021 na Hlavní scéně

Josef Škvorecký
ZBABĚLCI
režie: Pavel Khek

„Vždycky jsem musel někam jít, když se mi chtělo zůstat, a vždycky jsem musel zůstat, když by bylo skvělé někam jít.“

Revoluce se odkládá na neurčito… Těmito slovy začíná Josef Škvorecký svůj románový debut. Jedno město ve východních Čechách, jeden týden na konci války – do literární historie vstupuje postava Dannyho Smiřického. Danny se o politiku nezajímá. Zajímá se o Irenu. Irena miluje horolezce Zdeňka. Danny troubí smutná sóla v jazzové kapele. Konec války. Osvobození. Likvidace všeho německého. Vítání Rudé armády. Hrdinové nebo zbabělci?

Kdo jsme byli? Kdo jsme teď? A proč ani fašisti, ani komunisti – nemají rádi JAZZ?

Zbabělci Josefa Škvoreckého jsou autorovou prvotinou, kterou napsal již v roce 1948, ale z politických důvodů vyšla až o deset lez později. A přestože téměř přes noc učinila ze Škvoreckého literární hvězdu – komunistická strana mu ten román nikdy neodpustila, a nakonec vyhnala tohoto „inženýra lidských duší“ až do emigrace.

Pocta Josefu Škvoreckému, pocta hrdinům, pocta Zbabělcům, pocta jazzu – to vše s živou kapelou přímo na jevišti Klicperova divadla.

Slovo režiséra: „Jako puberťáka mě na tom románu zajímaly holky a muzika. Jako dospělého mě zajímaly Škvoreckého postřehy o lidské povaze, o češství či možná ještě lépe čecháčkovství… A jako režiséra mě zajímá - zda se to dá spojit? Spojit do jedné inscenace, okořenit pořádnou dávkou humoru a podlít šťávou živého jazzu, kterou ze sebe vymačkají členové našeho divadelního bandu.”

Premiéra: 11. prosince 2021 na Hlavní scéně

Laura Wade
DOMA, JSEM ZLATO!
režie: Jan Holec

„Pořád si říkám, že nám brzy musí přijít dopis, kde bude stát: Štěstí je pořád ještě na příděl, aby bylo jasno!“

Judy je dokonalá žena. Její domácnost je čistá i v tom nejzapadlejším koutku, košile jsou vždy perfektně vyžehlené, jídlo navařené, a když se manžel Johnny vrátí udřený z práce, čeká na něho koktejl a nahřáté papuče. Perfektní domácnost jak z reklamy z padesátých let. Dokonalý život v dokonalé době. Až na to, že je rok 2021. Judy se však rozhodla mít dokonalý domov, ať to stojí, co to stojí. Je však možné žít ve snu, aniž bychom tak ublížili našim blízkým?

Svižná, chytrá komedie z pera úspěšné britské dramatičky Laury Wade se zabývá postavením mužů a žen ve společnosti, to vše v nádherné retro estetice padesátých let. Tato hra se s lehkostí a humorem zamýšlí nad touhou dnešního člověka opustit složitý svět plný stresu a zmatku a vrátit se do doby, kdy vše mělo jednoduchá a jasná pravidla a věci byly nablýskané a krásné. Autorce se pomocí vtipných dialogů a skvěle napsaných postav nejen podařilo oživit nádherný svět idealizované minulosti, ale též se rafinovaně dotknout palčivých problémů, které trápí člověka v dnešní přetechnizované a chaotické době. Hra slavila v Anglii obrovský úspěch a získala celkem pět nominací na nejprestižnější britskou divadelní cenu Laurence Oliviera, včetně té za nejlepší novou komedii.

Slovo režiséra: „Jak krásné by bylo utéct a vytvořit si nový, lepší svět. Ale jak se zbavit jednou provždy toho starého, který nám nedá spát? Doma, jsem zlato je skvěle napsaná současná hra, která se spouští do hlubin niterního světa, který je zmítán touhami i strachem z vlastního života. Zoufalá honba za štěstím zde odkrývá naši směšnost i tragičnost.”

Premiéra: 19. února 2022 na Hlavní scéně

Eurípidés
ORESTÉS
Režie: Jakub Nvota

„Když jednu vraždu chceš další vraždou trestat,
kde, myslíš, se zabíjení zastaví?“

Orestés a Elektra. Bratr a sestra. Syn a dcera. Jejich rodiči byli mykénský král Agamemnon a jeho manželka Klytaiméstra. Orestés pomstil vraždu otce tím, že zabil vlastní matku. Teď jej občané Mykén mají za tento čin soudit. Orestés, pronásledován šílenstvím, se však nehodlá tak snadno vzdát. Povzbuzován sestrou se rozhodne uchopit osud do vlastních rukou - jedinou možností je vypálit rodný dům. Má na takové jednání právo? Najde dostatek odvahy a dokáže utišit svoje svědomí?

Antické drama o rodinné tragédii, o síle pomsty, osobní odvaze, vině a nutnosti přijmout za své jednání zodpovědnost.

Klicperovo divadlo se po mnoha letech vrací ke kořenům evropské kultury. Přijďte se podívat na antiku nahlíženou očima 21. století.

Slovo režiséra: „Niekto nám niekedy v detstve nahovoril, že pravda na svete je len jedna. A my sme si z toho, bohvieako, odvodili, že tá jedna musí byť práve tá naša. Že náš pohľad na veci, náš názor, už nie je len pohľad a názor, ale je to tá skutočná pravda. A keďže je len jedna, ostatní sa logicky musia kompletne mýliť. A my musíme urobiť všetko preto, aby sme svoju pravdu obhájili. A skutočne sme schopní, pre pravdu urobiť naozaj všetko. Napríklad klamať. Vypozorovali sme totiž ako ľudstvo už dávno, že ten kto stojí na strane pravdy, alebo si to miesto vydobije silou, môže ostatných súdiť a požívať takmer neobmedzenú moc. Inými slovami, nejaká pravda mu už v takom postavení, môže byť ukradnutá.”

Premiéra: 30. dubna 2022 na Hlavní scéně

Gábor Görgey
NA KOHO TO SLOVO PADNE
režie: Michal Vajdička

„Všechno tu zoráme a zasadíme řepku!“
„A města?“
„Ty taky zoráme!“
„A národní divadlo?“
„To necháme – je vysoké – bude se hodit na silo.“

5 mužů, 1 uzavřená místnost, 1 klič ke svobodě a 1 revolver – to je výchozí situace komedie NA KOHO TO SLOVO PADNE. Komedie o tom, jak je snadné podlehnout pokušení moci a ovládnutí ostatních. Ale také o tom, jak se naše charaktery vybarví, když hledíme do ústí revolveru. Česká premiéra hry, která balancuje na hraně mezi absurdním divadlem a tarantinovsky laděnou drsnou komedií. Mafián, aristokrat, intelektuál, patolízal a jeden obyčejný vesničan uzavřeni v místnosti, ze které vedou pouze jedny dveře – dohodnou se nebo postřílejí?

Premiéra: 28. května 2022 na Hlavní scéně

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist