Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

FLAMENGO REUNION SESSION

FLAMENGO REUNION SESSION

Legendární kapela Flamengo je zpět!
16. DUBNA 2024 V 19.00 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

Hudební lahůdky pro celou rodinu s divadelním zákuskem
13. DUBNA 2024 V 16.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

Vzpomínkový koncert na známého hradeckého kapelníka
10. DUBNA 2024 V 18.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Doporučujeme #kulturní akce

Klicperovo divadlo již po 18. uvede festival Čekání na Václava
23.08.2021

zpět


Klicperovo divadlo již po 18. uvede festival Čekání na Václava

Divadelním festivalem Čekání na Václava každoročně tradičně naplno startuje nová divadelní sezona Klicperova divadla v Hradci Králové. Festival je především představením toho nejlepšího, co se narodilo na českých a moravských divadelních scénách. Loňský ročník festivalu byl poznamenán pandemií covid-19 a některá představení byla proto přesunuta do letošního roku. Festival letos nabídne 15 divadelních představení a 2 koncerty. Mezi hvězdné herecké hosty bude patřit například Miroslav Donutil a Zuzana Kronerová nebo Vojtěch a Tatiana Dykovi, hudebními hosty budou Hradišťan nebo Jiří Korn se skupinou 4TET.

Termín, který pravidelně rámují dva Dny české státnosti – 28. 9. (Sv. Václav) a 28. 10. (Den vzniku samostatného Čs. státu) se z důvodu přesunutých představení a probíhající rekonstrukce na hlavní scéně rozvolnil do delšího období a některá představení se tak odehrají i v listopadu. Zakoupené vstupenky na přesunutá představení z loňského roku zůstávají v platnosti.

Program odstartuje tradičně v úterý 28. 9., kdy na hlavní scéně soubor domácího Klicperova divadla uvede premiéru Gogolovy ŽENITBY. Tu nazkoušelo autorské duo SKUTR již v prosinci minulého roku. Na svoje diváky však tato satirická komedie teprve čeká a k premiéře bylo vybráno právě slavnostní zahájení festivalu.

Inscenace MANŽELSKÁ HISTORIE oceňovaného divadelního uskupení Jedl se odehraje 6.10. ve Studiu Beseda. Herečka a autorka scénáře Lucie Trmíková se na jevišti objevuje po boku Davida Prachaře a Anny Fialové. Hudbu k inscenaci složil skladatel Emil Viklický, režie se ujal laureát Ceny ministerstva kultury Jan Nebeský.

Nejslavnější drama Arthura Millera, oceněné Pulitzerovou cenou, navíc s hvězdným hereckým obsazením, přivezou Městská divadla pražská. SMRT OBCHODNÍHO CESTUJÍCÍHO s Miroslavem Donutilem a Zuzanou Kronerovou v hlavních rolích čeká na festivalové diváky na Hlavní scéně v sobotu 7. 10. Režisérem inscenace je umělecký šéf MDP a bývalý umělecký šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal.

Rakouský román DOBRÝ PROTI SEVERÁKU se v roce 2006 stal bestsellerem, neméně úspěšná pak byla i jeho divadelní verze. Adaptaci milostného románu v e-mailech uvede v pátek 9. 10. ve Studiu Beseda Jihočeské divadlo, České Budějovice. Helena Dvořáková byla za svou roli Emmi oceněna za nejlepší ženský herecký výkon roku 2019 v prestižní anketě i-divadlo.cz.

Spojení dvou hereckých legend Jiřiny Bohdalové a Milana Kňažka přináší inscenace GIN GAME v podání pražského Divadla Na Jezerce. Na tuto tragikomedii o vášni hráče a štěstí začátečníka se diváci mohou těšit na hlavní scéně v pondělí 18. 10.

Hru Romana Sikory ZÁMEK NA LOIŘE je na programu ve čtvrtek 21.10. ve Studiu Beseda v podání souboru Lachende Bestien fungujícím v pražské Venuši ve Švehlovce. Podtitulem je aristokratická komedie, kde se v hlavní roli představí Zuzana Onufráková. Režisérem inscenace je Michal Hába, kterého hradečtí diváci znají díky inscenacím Lakomec či Kdo se bojí Virginie Woolfové a v současné době připravuje s hradeckými herci novou adaptaci inscenace Maryša.

Již tradičně zavítá na Čekání na Václava i ostravské Divadlo Petra Bezruče, které přijede s autorskou novinkou Tomáše Dianišky ŠPINARKA. Ta se divákům představí v sobotu 23.10. na hlavní scéně. V hudební inscenaci vystupuje živá kapela a v roli slavné ostravské rodačky se představí Markéta Makulová.

Inscenace ANTIGONA oceňovaného režiséra Dodo Gombára se dívá skrze antickou hru na naši současnost. V expresivním podání se na ni diváci mohou těšit v podání ústeckého Činoherního studia ve středu 27.10. ve Studiu Beseda.

Ve Studiu Beseda se v pátek 15.10. představí pražské divadlo A Studio Rubín s inscenací JEN MATKY VĚDÍ, O ČEM TEN ŽIVOT JE. Autorská inscenace režisérky Barbary Herz vypráví příběh sedmi žen a všechny jsou matky. A matky, ty vědí, o čem je život. Divadelní dokument na pomezí grotesky a tragédie, vycházející z téměř tří let časosběrných rozhovorů. Společně s Veronikou Lazorčákovou a Jiřím Knihou se představí i Lucie Andělová, členka Klicperova divadla.

SLEPICE NA ZÁDECH v hlavní roli s Vojtěchem a Tatianou Dykovými se odehraje na hlavní scéně v pondělí 8.11. Jedná se bláznivou grotesku, která vypráví příběh muže, který zapomene na ženiny narozeniny. Je to dostatečný důvod k vraždě? A k čemu všemu nás umí dohnat manželství? Na to odpovídá inscenace pražského divadla Ungelt.

Pavel Rímský a Martin Finger se divákům představí v inscenaci FALEŠNÁ NOTA. Jedná se o souboj dvou mužů, které dohání jejich minulost. Francouzský autor Didier Caron se snaží nalézt odpověď na otázku, zda je možné omluvit naše činy z minulosti. V režii Radima Špačka a produkci pražského Divadla v Řeznické se inscenace odehraje ve Studiu Beseda v neděli 24.10.

Se celověstovým komediálním hitem bude na festivalu hostovat Západočeské divadlo v Chebu. Inscenace HRA, KTERÁ SE ZVRTLA se představí divákům na hlavní scéně ve čtvrtek 1.11. Děj vypráví o amatérském divadelním souboru, který se se rozhodne nastudovat anglický detektivní thriller Vražda na panství Haversham. Realizace ovšem probíhá se záviděníhodným nadšením a nezáviděníhodnou neschopností. Komedie, která triumfálně brázdí britská i česká divadla, pracuje neotřelým principem s divadlem na divadle. A to vše v podání souboru, který letos vyhrál divácké hlasování v rámci projektu Vitamín D.

V rámci festivalu se představí i pražské Divadlo v Celetné. To odehraje inscenaci TERASA na hlavní scéna ve čtvrtek 28.10. Jedná se o náhodné setkání sedmi postav v jednom pařížském bytě. Jedno rozhodnutí spouští nekontrolovatelný řetězec absurdních situací. V hlavní roli exceluje držitelka tří Českých lvů Petra Špalková.

ZLÝ JELEN divadelního souboru Depresivní děti toužící po penězích se ve Studio Beseda uskuteční v pondělí 18.10. Jedná se o progresivní inscenaci talentovaného a kritikou uznávaného režiséra Jakuba Čermáka, kterou lze charakterizovat jako ekoteroristickou hororovou komedii s detektivní zápletkou. Klicpera říznutý Lynchem? Diváci se mohou těšit například na Daniela Krejčíka či hradeckým divákům známého Petra Matyáše Cibulku.

Karel Heřmánek ml. a Sarah Haváčová se divákům představí v inscenaci PO KONCI SVĚTA v produkci pražského divadla Bez zábradlí. Jedná se o strhující thriller, vyprávějící o tom, kam až může zajít posedlost v lásce. Současná hra Dennise Kellyho bude k vidění na hlavní scéně v sobotu 30.10.

Thriller z anglických blat na motivy hororové novely Susan Hill zahraje v neděli 31.10. ve Studiu Beseda Městské divadlo Kladno. V mrazivém příběhu se divákům odkrývají hrůzy minulosti vedoucí k nečekané pointě. Inscenace uctívá žánr hororu a diváky se snaží neustále překvapovat.

K festivalu Čekání na Václava patří tradičně i koncerty. První z nich se uskuteční v pondělí 25.10. a bude se jednat o populární skupinu 4TET v čele s Jiřím Kornem. Další koncert skupiny HRADIŠŤAN. proběhne ve středu 10.11. na velké scéně.

Prodej vstupenek bude zahájen ve čtvrtek 26. 8. v 10:00. Předplatitelé budou mít možnost přednostně vyměnit festivalové kupony již o dva dny dříve, tedy již v úterý 24. 8., kdy bude zároveň spuštěn prodej předplatného na novou divadelní sezónu.

Všichni dobří rodáci

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

Narodil se ve Dvoře Králové 24. března 1899 jako Rudolf Antonín. (Příjmení Dvorský - podle rodného města - úředně stvrdil až roku 1925.)

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

Dnešním výročím potěšíme či možná inspirujeme k víkendovému výletu zejména něžné pohlaví.

OTAKAR ČÍLA

OTAKAR ČÍLA

Dva bratři = dva hrdinové všech tří (sic!) odbojů. Mimořádné

Tiskové zprávy

Rock for People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka

Rock for People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka

Rock for People, který od 12. do 15. června otevírá v hradeckém Parku 360 festivalové léto, představuje československou scénu, která doplní již oznámené J.A.R., Vypsanou fiXu nebo The Ecstasy Of Saint Theresa.

AUDIMAFOR 2024

AUDIMAFOR 2024

22.– 24. 3. 2024

Postupové kolo celostátní přehlídky experimentujícího divadla Šrámkův Písek, přehlídky studentských divadelních souborů Mladá scéna a divadel poezie Wolkrův Prostějov.

Divadlo Drak, Hradec Králové

Kuchařská show na prknech Klicperova divadla

Kuchařská show na prknech Klicperova divadla

V šesté premiéře sezóny uvede Klicperovo divadlo jako první v České republice hru S Caroline v kuchyni od britského dramatika Torbena Bettse. V režii Jana Holce se v hlavní roli představí Kamila Sedlárová a premiéra proběhne 23. 3. 2024 na Hlavní scéně.

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist