Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Klicperovo divadlo uvede v premiéře Maryšu
11.10.2021

zpět


Klicperovo divadlo uvede v premiéře Maryšu

Třetí premiérou Klicperova divadla v sezoně 2021/2022 bude inscenace jedné z nejikoničtějších českých her Maryša. Toto slavné vesnické drama má v Hradci Králové silnou inscenační tradici. A na tu se pokusí navázat renomovaný režisér a pravidelný spolupracovník Klicperova divadla Michal Hába.

Michal Hába tak navazuje na své předchozí hradecké inscenace Lakomec a Kdo se bojí Virginie Woolfové, kdy se na tato již klasická díla světové dramatiky podíval současnou optikou a vytvořil osobité a svérázné scénické kusy, které si našly oblibu u diváků i kritiků. S Maryšou zabrousí do domácí dramatické tvorby a po Janu Grossmanovi a Vladimíru Morávkovi představí svou vizi tohoto kanonického díla.

Maryša je dcera bohatého sedláka, která si prožívá své první lásky a která ráda vnímá svět z koňského hřbetu. Tuto idylu však utnou její rodiče, kteří jí donutí vzít si staršího muže s nevalnou pověstí. Maryša se zuby nehty brání, ale “Vávra má mlén” a to je argument, na který jsou všechna Maryšina slova krátká. Její okolí ji nemilosrdně drtí, a tak Maryše nezbude nakonec nic jiného, než se podvolit. To ale bude mít tragické následky pro všechny zúčastněné.

Maryša v nás evokuje představu krojů a nářečí. Pod touto slupkou se ale skrývá příběh nemilosrdného mechanismu, krutého perpetum mobile, které od dob bratří Mrštíků z naší společnosti zcela nezmizelo a které sice mele pomalu, ale zato účinněji, než Vávrovy mlýny. A i když dnes už při výběru partnera máme svobodu a Maryšin svět můžeme vnímat jako romantickou vzpomínku, promlouvá k nám tato hra stejně naléhavě, jako před 127 lety.

Maryša bratří Mrštíků není žádná rustikální selanka, ale úderná moderní dramatika. Nejde o zobrazení ideálního života mimo průmyslovou civilizaci, ale naopak přesný popis rigidního hierarchického systému, který drtí ty, kteří nedrží moc. Ukazuje, co se stane, když se “tržní logika” stane logikou života mimo trh - především vztahů. Maryša je tragická verze jiného kultovního textu české dramatiky - Prodané nevěsty. Jenže ve střízlivém mrštíkovském realismu se těžko může vše v dobré obrátit. Témata jako diskriminace a útlak žen či násilí na ženách jsou v české veřejné debatě “tradičně” bagatelizována. Jsem rád, že je v souladu s bratry Mrštíky v naší inscenaci můžeme zvednout,” říká režisér Michal Hába.

Mrštíci skvěle vystihli povahu člověka, jeho motivace, světlé i temné stránky. Právě proto je tato hra vůbec to nejlepší, co v české dramatické tvorbě vzniklo. Je to drama antických rozměrů, je stále živé. To, co zažívá Maryša prožívá dnes hodně z nás a možná dokonce s větší intenzitou. A ani po 127 letech se naší společnosti nepodařilo všechny problémy předestřené touto hru uspokojivě vyřešit. Postavení žen, domácí násilí nebo sexuální zneužívání jsou problémy, která nás dráždí a před kterými tak jako Maryšiny sousedé vsi zavíráme oči. Maryša je sama - ale je sledována, je hodnocena, je propírána. Maryša je taková krutá reality show o vzniku modelu tradiční rodiny,” dodává dramaturg Martin Satoranský.

Titulní postavu Maryši ztvární talentovaná herečka, nominantka na cenu Thálie, Anna Peřinová: Pro mě je Maryša nejvíce o společnosti, která je poháněna svými sobeckými zájmy a vštípenou představou o světě, a tím deformuje a ničí svět holky, která by za jiných okolností mohla žít v celku normální život. Jsem moc ráda, že Michal Hába přistoupil k textu opravdu do hloubky, bez jakýchkoliv romantizujících představ, a musím říct, že zkoušení i postava Maryši se pro mě stali srdeční záležitostí.”

Jejího otce, bohatého sedláka Lízala, ztvární na Thálii taktéž nominovaný Filip Richtermoc. Mlynáře Vávry se zhostil u diváků oblíbený Jan Vápeník a Francka, milého Maryši, pak William Valerián. Zora Valchařová Poulová se ujme role Lízalky, Maryšiny matky, ale zároveň se divákům představí i jako Horačka, maminka Francka. A diváci se mohou rovněž těšit i na Michalu Gatialovou, která Maryšou propluje jako Strouhalka, Hospodská a děvečka Rozára.

Inscenační tým tvoří pravidení spolupracovníci Michala Háby. Scénu a kostýmy navrhla Adriana Černá, hudbu do inscenace složil Jindřich Čížek. O light design se postaral Viktor Tichopád, televizní dotáčky připravil Dominik Žižka, asistentkou režie je Iva Hronešová, dramaturgem inscenace Martin Satoranský.

***

Alois a Vilém Mrštíkové

MARYŠA

Výprava: Adriana Černá
Hudba: Jindřich Čížek
Dramaturgie: Martin Satoranský
Video: Dominik Žižka
Režie: Michal Hába

Obsazení:

Maryša — Anna Peřinová
Vávra — Jan Vápeník
Lízal — Filip Richtermoc
Lízalka / Horačka — Zora Valchařová-Poulová
Francek — William Valerián
Rozára / Strouhalka / Hospodská — Michala Gatialová
Hostující opilec — Milan Téra

Premiéra 16. října 2021 na hlavní scéně

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

XXXVIII. ročník soutěže ve zpěvu národních písní
„Praví se, že píseň národní jest kvítko na luzích vlasteneckých vyrostlé, ježto příroda sama vychovala.“ K. J. Erben

Kuntari, Julek Ploski

Kuntari, Julek Ploski

datum: 26.4. 2024, 20h
místo: Divadlo 29, Svaté Anežky České 29, Pardubice
info: https://www.divadlo29.cz
pořádá: Divadlo 29 a MENU

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

Přípravy Středoevropského jazzového mostu vrcholí. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, připravuje již XXIII. Ročník přehlídky jazzové hudby, která se uskuteční 1. května na Masarykově náměstí. Letošní program slibuje setkání skvělých talentů, pozvání přijali Dan Bárta a Robert Balzar Trio /CZ/, Peter Lipa Band /SK/, New Market Jazz Band z Nowego Targu /PL/, Elin & Le Devleskeri Phurd /CZ/, Prima Jazz Band /CZ/ a další.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist