Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

V Hradci Králové vzniká prostor evropského významu: Park 360
03.11.2021

zpět


V Hradci Králové vzniká prostor evropského významu: Park 360

·         Park 360 se se 40 ha stane největším multifunkčním areálem v České republice; kombinuje kulturní, společenské a sportovní akce spolu s cestovním ruchem, inovacemi a důrazem na obnovitelné energie, a to v celoročním provozu

·         Region získává významný symbol se silným příběhem a marketingem pro nové cílové skupiny v ČR i v zahraničí

·         Náplň i podoba Parku 360 vzniká také ve spolupráci s Magistrátem města Hradec Králové a Krajským úřadem Královéhradeckého kraje; je zapojeno maximum lokálních dodavatelů

·         Park 360 funguje na principu cirkulární ekonomiky; využívá zbytkový materiál z provozu města – a naopak, městské organizace zužitkovávají odpad z Parku 360 a zde pořádaných akcí (bioodpad, plasty, zbytkový materiál z gastro provozu apod.)

·         Investorem Parku 360 je pořadatel festivalu Rock for People, Ameba Production spol. s r.o., a bude spravovaný prostřednictvím společnosti Park 360 s.r.o. se sídlem v Hradci Králové. Investice si v první fázi vyžádá řádově desítky milionů korun, realizace je rozložena etapově do dalších osmi let

·         Cílem dlouhodobé strategie je vznik energetického společenství ve spolupráci s městem a dalšími partnery, v němž se díky obnovitelným zdrojům podaří dosáhnout klimatické neutrality do roku 2030

Festivalové zázemí pro 35 000 návštěvníků. Prostor pro několik akcí konaných souběžně. Zábavní park s edukativním charakterem pro rodiny s dětmi. Zážitkové ubytování oslovující turisty na Labské cyklostezce nebo digitální nomády s karavany. Svatby, firemní teambuildingy, originální restaurace v jednom z osmi hangárů, pravidelné trhy a setkání, stálé sociální a hygienické zařízení… Ale rovněž koncepce rozvoje zeleně, nakládání se srážkovou vodou a například i do důsledku dovedené odpadové hospodářství. Park 360, který vzniká v severní části letiště Hradec Králové, nabídne už na jaře 2022 širokou škálu aktivit a projektů.

Park 360 vyrůstá na části ploch, které má veřejnost spojené s festivalem Rock for People. Promotérské společnosti Ameba se po letech působení v areálu podařilo scelit nájemní smlouvy. Díky tomu se vytvořily vhodné podmínky pro větší a dlouhodobější investice trvalého charakteru. „V Hradci kultivujeme prostor, jehož ambicí je zařadit se k nejvýznamnějším evropským multifunkčním areálům. Co do rozlohy, rozsahu možností i flexibility pro dílčí akce nebo partnery,“ říká Michal Thomes, ředitel Ameba Production.

Podoba i náplň Parku 360 vzniká také ve spolupráci s Magistrátem města Hradec Králové i Královéhradeckým krajem. Týká se koordinace konání větších akcí, dopravní otázky, ale třeba i cirkulárního hospodářství celého areálu, v němž se třídí a následně zpracovává nebo recykluje 14 druhů odpadů. Část z nich končí díky Hradeckým službám v místní kompostárně nebo nedaleké bioplynové stanici. V areál je naopak využitý takřka výhradně zbytkový stavební materiál z města a okolí.

Princip oběhového hospodářství je patrný také v zóně zážitkového ubytování (Glamp 360). Jeho součástí jsou stacionární stany, které postupně doplní další designové kabiny a dočasné stavby. Naváže na ně půjčovna (a časem i opravna) vybavení spojeného s turismem nebo pobytem na festivalech, společenských a firemních akcích. I díky tomu se předchází vzniku jakéhokoliv odpadu.

„Kulturní události zůstanou páteří Parku 360. Otevře se ale jejich spektrum. Od menších jednodenních akcí pro nižší tisíce lidí až po střední a větší festivaly s kapacitou kolem 40 tisíc lidí. Nové zázemí areálu umožňuje sdílet promotérům vybavení a tím i náklady. Opravdu velkých akcí bude jen několik do roka – razíme filosofii spořádaného souseda pro město Hradec Králové i okolní obce,“ popisuje Michal Thomes. Zmíněný celoevropský význam Parku 360 dokládá zájem ze strany zavedených evropských festivalů a přehlídek, které se věnují inovacím, originální architektuře a světelnému designu.

Podobný typ akcí s sebou přinese množství zahraničních návštěvníků. Ve spolupráci s městem Hradec Králové vzniká koncepce, jak účastníky motivovat k využití další atraktivní nabídky v místě. Jak dokládají dosavadní průzkumy, podobná interakce má značný potenciál a těžit z ní budou kulturní, sportovní, společenská nebo ubytovací a gastronomická zařízení i v okolí Parku 360.

Pokud jde o inovace, směr letos ukázal již komorní Rock for People Hope v polovině srpna. Ve světové festivalové premiéře se zde představil vodíkový generátor H2BASE, který vyvinula česká společnost DEVINN. Obstaral energii pro jednu ze scén a dostalo se mu značené domácí i mezinárodní publicity.

„Samotná energetická studie je v zárodečné fázi. Společně s experty z poradenské společnosti SEVEn Energy a Martinem Bursíkem, jenž je členem UNDP klima a obnovitelné zdroje a předsedou komise hlavního města Prahy pro klima, budeme hledat řešení i pro Park 360 a okolí. Kombinace fotovoltaiky a dalších obnovitelných zdrojů nám pomůže ke klimatické neutralitě do roku 2030. Zároveň rozvineme platformu komunitní energetiky, kdy hodláme energetické společenství otevřít i městu a dalším partnerům. Umíme si představit kombinaci vertikálních solárních panelů, pod nimiž budeme pěstovat plodiny pro využití v areálu, jímat užitkovou vodu, nebo parkovat automobily návštěvníků,“ nastiňuje vizi v této oblasti Michal Thomes.

Krásné a podnětné prostředí, vstřícné zázemí, ceněná nabídka Hradce Králové i celého kraje či příběh místa spjatý s největšími hudebními hvězdami činí z Parku 360 nového významného hráče na turistické mapě České republiky i Evropy. Také zahraniční návštěvníci, hledající neotřelá místa zážitků, ocení vizuální komunikaci areálu, která vznikla v progresivním Studiu Divize. Ostatně, mezinárodní spolupráci bude Park 360 rozvíjet nejen v případě festivalů a dalších tematických akcí, ale také v oslovení nových skupin turistů. „Jedním z největších benefitů je dostupnost. Pokud je Česko srdcem Evropy, pak Hradec Králové se nachází přímo v jeho středu,“ uzavírá Michal Thomes.

 

Další informace na www.park360.cz

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

XXXVIII. ročník soutěže ve zpěvu národních písní
„Praví se, že píseň národní jest kvítko na luzích vlasteneckých vyrostlé, ježto příroda sama vychovala.“ K. J. Erben

Kuntari, Julek Ploski

Kuntari, Julek Ploski

datum: 26.4. 2024, 20h
místo: Divadlo 29, Svaté Anežky České 29, Pardubice
info: https://www.divadlo29.cz
pořádá: Divadlo 29 a MENU

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

Přípravy Středoevropského jazzového mostu vrcholí. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, připravuje již XXIII. Ročník přehlídky jazzové hudby, která se uskuteční 1. května na Masarykově náměstí. Letošní program slibuje setkání skvělých talentů, pozvání přijali Dan Bárta a Robert Balzar Trio /CZ/, Peter Lipa Band /SK/, New Market Jazz Band z Nowego Targu /PL/, Elin & Le Devleskeri Phurd /CZ/, Prima Jazz Band /CZ/ a další.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist