Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

JOSEF ŠKVORECKÝ

zpět


JOSEF ŠKVORECKÝ Rok 1924 nebyl zlý. V lednu (21.) se v Gorkách do světlých komunistických zítřků odebral V. I. Lenin, v Náchodě se v září (27.) narodil Josef Škvorecký. Prvně jmenovaný svým světovým názorem - aniž by to tušil - tomu druhému značně zkomplikoval osud. Často churavý jedináček Pepík hodně četl. Jeho zjitřenou fantazii nepřímo povzbuzoval otec, ředitel sokolského kina. Josef díky častým návštěvám získal celoživotní příchylnost k celuloidovým obrázkům. Po obecné škole chlapecké absolvoval státní reálné gymnázium. Setkal se s výjimečnými osobnostmi - budoucími hudebními skladateli Jaroslavem Celbou a Pavlem Bayerlem, dramatikem Vratislavem Blažkem, herečkou Lubou Skořepovou. Zkoušku dospělosti složil ve válečném roce 1943.
 
V pětačtyřicátém se v Praze zapsal na Lékařskou fakultu. Brzy ji vyměnil za studium na fakultě filozofické, specializace angličtina a filozofie. (Jazyk Shakespearův si osvojoval od třinácti z kuriózního důvodu - platonické lásky k filmové hvězdě Judy Garlandové.) Absolvoval r. 1949, dva roky učil na školách vPolici nad Metují a v Hořicích. Doktorem filozofie byl prohlášen v jednapadesátém, čekala ho dvouletka na vojně. Přítel z FF Lubomír Dorůžka mu pak pomohl k postu redaktora ve Státním nakladatelství krásné literatury, hudby a umění. Škvorecký se věnoval překladům z anglosaské oblasti, v čemž pokračoval i v časopise Světová literatura. S Dorůžkou také prosazoval milovaný swing (pořad Opravdu blues, knižní jazzové antologie ze 60. let, rozhlasový pořad Šest na lenošce).
 
První "román" napsal v devíti letech. Vizionářsky se odehrával v Kanadě a "dokončil" tím trilogii svého oblíbeného spisovatele J. O. Curwooda.  Dílko mělo 14 stran, ilustroval ho otec. Od patnácti se věnoval poezii (skladba Nezoufejte!). K próze přešel nepublikovaným textem Věk nylonu z r. 1946. Slavné Zbabělce, jakousi stylizovanou autobiografii, napsal mezi lety 1948 - 49. Zajímaly ho holky a jazz, historické události konce války byly podružné. (Mimochodem: "románová" hospoda Port Artur je výjimečný případ legendy, která při osobní návštěvě nezklame.) Nejdřív knihu poznal okruh inteligence kolem Jiřího Koláře. Po vydání r. 1958 se novomanžel Škvorecký (Zdenu Salivarovou si vzal v březnu) stal terčem zběsilých útoků konzervativního křídla KSČ. Musel se vrátit do nakladatelství, publikační možnosti měl omezené. Sérii detektivek z počátku šedesátých let podepsal spoluautor Jan Zábrana. Když konečně roku 1963 vychází novela Legenda Emöke, Škvorecký volí svobodné povolání. Etabluje se v literatuře (Konec nylonového věku, nostalgickou krustou smutku potažený Sedmiramenný svícen, Hořkej svět, Lvíče), pokračuje v překladech (Lewis, Hemingway, Chandler). Proniká na Barrandov coby autor scénářů Farářův konec, Zločin v šantánu, Flirt se slečnou Stříbrnou. Publikuje ve Světové literatuře, Plameni, Hostu do domu, Literárních novinách, Literárních listech. Je přijat do Svazu čs. spisovatelů.    
 
Okupace 1968 vše změnila. Manželé Škvorečtí se přesunuli do kanadského Toronta. Zdena obětavě sloužila českému písemnictví exilovým nakladatelstvím 68 Publishers, Josef na univerzitě učil anglickou a americkou literaturu, dějiny kinematografie a tvůrčí psaní. Psal čtivě o Nové vlně čs. filmu (Všichni ti bystří mladí muži a ženy), vznikly prózy Mirákl nebo Příběh inženýra lidských duší. Pak nečekaně mění výhybku. V "chartovním" roce 1977 překvapil vycizelovaným dílem o Antonínu Dvořákovi Scherzo capriccioso. Podobný šok čtenáře čekal u složitě členěného románu o Češích za americké občanské války Nevěsta z Texasu. Pracoval na něm sedm let, měl ho nejraději. Obrovský úspěch v Americe měla novela Bassaxofon. V jeho bibliografii nalezneme též položky z jiných oblastí (divadelní a rozhlasové hry, básně atd.). Na události ve vlastiupozorňoval články v tisku nebo pořady na stanici Hlas Ameriky.
 
Po listopadu 1989 Škvorecký zažil doma zasloužený boom. Adaptace Tankového praporu plnila pokladny kin. Reedice i nové knihy vycházely v obrovských nákladech. Za zmínku stojí zejména dojemná obhajoba manželky Zdeny, nařčené ze styků s StB, v románu Dvě vraždy v mém dvojím životě. Vznikly TV adaptace jeho děl a zdařilé dokumenty Josef Tiché ořezávátko a Gentleman Josef Škvorecký. V Praze založil soukromou vysokou školu tvůrčího psaní. Ve Spisech JŠ vyšly mj. objevné korespondence s L. Dorůžkou a J. Zábranou. Náchod rodáka oslavil festivalem Prima sezona. Obdržel literární a státní ocenění doma i v zahraničí (Order of Canada, Řád bílého lva atd.). Byla po něm pojmenována planetka č. 26314.
 
Naposledy pobýval v Čechách roku 2004. Amatérský tenorsaxofonista a profesionální spisovatel zemřel 3. ledna 2012 v Torontu. V dubnu 2014 mu byla na Staroměstském hřbitově v Náchodě odhalena symbolická pamětní deska. 11. května 2014 tam na náměstí instalovali Lavičku Josefa Škvoreckého.
 
 
VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Náchod s Josefem Škvoerckým

Josef Škvorecký

 
FOTO Eva Ujevičová, Náchod 17. října 1999

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist