Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Klicperovo divadlo uvede premiéru inscenace Doma, jsem zlato!
14.02.2022

zpět


Klicperovo divadlo uvede premiéru inscenace Doma, jsem zlato!

První premiérou Klicperova divadla v kalendářním roce 2022 bude inscenace současné komedie talentované britské dramatičky Laury Wade Doma, jsem zlato! Celá událost bude o to slavnostnější, že se jedná o vůbec první uvedení této hry v České republice. Po sérii odkladů způsobených pandemií se tak konečně tato hra představí tuzemskému publiku. Režie se ujal umělecký šéf ostravského Divadla Petra Bezruče Jan Holec.

Tato úspěšná komedie měla světovou premiéru 25. června 2018 v Theatr Clywd ve Walesu, aby se následně přesunula na prkna National Theatre London a v roce 2019 završila své tažení po britských divadlech v londýnském West Endu. V témže roce získala tato hra nejprestižnější ostrovní divadelní ocenění Laurence Olivier Award za nejlepší novou komedii.

Laura Wade se ve svém chytrém a svižném textu zabývá postavením mužů a žen v moderní společnosti, ale i touhou dnešního člověka opustit složitý svět plný stresu a zmatků. Autorka pomocí vtipných dialogů, skvěle napsaných postav a výbušných situací rafinovaně reflektuje celou sérii palčivých problémů, které nás v přetechnizované a informacemi přesycené době trápí.

Režisér Jan Holec k inscenaci podotýká: “Všechny postavy této hry vlastně před něčím utíkají. Před problémy partnerského života, před nenáviděnou prací, před světem zaměřeným na výkon a zisk. Snaží se najít ve svém životě nějaký pevný bod, hledají místo či čas, ve kterém se dokáží orientovat a kde si dokáží třeba jen na chvilku vydechnout. Každý z nás občas potřebuje nic neřešit, nad ničím přemýšlet. Paradoxní ale je, že i taková drobnost, jako je šťastný a spokojený domov, vyžaduje hodně spěchu, ústupků a možná ještě více starostí.”

“Trvalo skoro dva roky, než jsme mohli tuhle skvělou věc začít zkoušet. Zajímavé je, že za tu dobu se hra stala ještě aktuálnější a její uvedení ještě důležitější, protože veřejným prostorem začaly otřásat nejrůznější kauzy spojené s hnutím Me too a v Čechách se konečně začala vést diskuze o palčivých problémech lidského soužití, o stereotypech spojených s mužskou a ženskou rolí. Na textu mě ale nejvíc baví, že autorka nikomu nestraní, nekáže nám, co je “správné”, jenom roztáčí neuvěřitelně vtipný a zábavný kolotoč situací, které jsou nám důvěrně známé a při jejichž sledování si možná musíme říct: Tak moment, co to na tom světě vlastně děláme”, dodává dramaturg inscenace Martin Satoranský.

Ústřední postavou celé hry je Judy, mladá žena, která chce být dokonalou manželkou v dokonalém domově. Její představitelka Lucie Andělová o práci na inscenaci říká: Pro mě je to intimní vhled do člověka, který utíká před chaotickým a nadproduktivním světem, aby na konci zjistil, že i sen o ideálním žití, má své trhliny. Judy vnímá stav světa a není ji v něm dobře. Uniká do svého utopického ideálu. Není sobecká, naopak obětovala úplně všechno. V jejím příběhu je několik vrstev, která mě zajímají. Tématické bloky od genderové nerovnosti, ekonomického pragmatizmu, až po osobní selhání – neupřímnost k manželovi, ke světu, k sobě samé.

A pojmy jako láska, ohleduplnost vůči druhým a schopnost obětovat se, nejsou jen fráze, ale návody na lepší svět.”

Manžela Judy, realitního makléře Johnnyho, ztvární Jakub Tvrdík. Druhý partnerský pár, architekty, designéry a přátele Judy a Johnnyho pak Natálie Holíková a Michal Lurie. Tuto čtveřici pak doplňuje Judyina excentrická a nonkonformní matka Sylvie v podání Martiny Novákové a Johnnyho nadřízená z realitky Alex, které se ujala Michala Gatialová.

Kromě oslnivých hereckých výkonů se inscenace může pyšnit rovněž kongeniální autorskou hudbou a písněmi Davida Hlaváče a propracovanými tanečními čísly, které s herci připravil tanečník, choreograf a účastník série StarDance Michal Necpál.

Rej komických situací, zpěvu a tance se pak odehrává v nádherné scéně Jána Tereby, kterou skvěle doplňují kostýmy výtvarnice Heleny Tavelové.

Současná epidemická situace nám bohužel znemožnila uvedení v plánovaném termínu 19. února. Česká premiéra inscenace Doma, jsem zlato! se tak odehraje na hlavní scéně Klicperova divadla o týden později, tedy v sobotu 26. února v 19:00.

 

Laura Wade
DOMA, JSEM ZLATO!

Režie: Jan Holec
Dramaturgie: Martin Satoranský
Překlad: Ester Žantovská
Scéna: Ján Tereba
Kostýmy: Helena Tavelová
Hudba: David Hlaváč
Choreografie: Michal Necpál

Obsazení

Judy — Lucie Andělová
Johnny — Jakub Tvrdík
Fran — Natálie Holíková
Marcus — Michal Lurie
Sylvia — Martina Nováková
Alex — Michala Gatialová

Všichni dobří rodáci

MIRKO ELIÁŠ

MIRKO ELIÁŠ

Nebudu předstírat neznalost. Choceň ani Chvojenec v Královéhradeckém kraji samozřejmě neleží.

JOSEF VÁCHAL

JOSEF VÁCHAL

Někdy je těžké vybrat z krajanů někoho obecně známějšího, tentokrát však nastal opačný extrém. Od 5. do 11. května jako by se s výročími slavných roztrhl pytel. Vítěz Závodu míru cyklista Jan Moravec, spisovatel a dramatik Jiří Šotola, významný hradecký starosta Josef Václav Bohuslav Pilnáček…

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

Tiskové zprávy

Tuto neděli obsadí Malé náměstí SOUSEDÁNÍ

Tuto neděli obsadí Malé náměstí SOUSEDÁNÍ

Letošní druhé sousedské setkání vychází na tuto neděli 19. května. Od 14 do 18 hodin tu bude probíhat akce zvaná SOUSEDÁNÍ. Jejím cílem je oživit Malé náměstí hudebním programem, výtvarnou dílnou, během historickým centrem i stánky lokálních značek. Tentokrát se návštěvníci mohou těšit i na stánek s filmovou technikou. O dobré naladění se postará kapela The Brownies z Prahy.

Do programu festivalu ZUŠ Open se letos zapojí 444 základních uměleckých škol z celé republiky; benefiční koncert Magdaleny Kožené bude přenášet Česká televize

Do programu festivalu ZUŠ Open se letos zapojí 444 základních uměleckých škol z celé republiky; benefiční koncert Magdaleny Kožené bude přenášet Česká televize

Příští týden naplno vypukne celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open, který pod heslem ZUŠlechťujeme uměním nabídne od 23. května do 9. června 600 akcí. ZUŠ Open je v počtu účinkujících i rozsahem programu bezesporu největší kulturní událostí v České republice.

Hrady CZ nabízejí zažít naposledy koncert Lucie v původní sestavě  a odtajňují program

Hrady CZ nabízejí zažít naposledy koncert Lucie v původní sestavě a odtajňují program

Navíc Landa a Chinaski v létě pouze na Hradech, poslední levné lístky v předprodeji do 31. května

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist