Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

27. divadelní REGIONY v Hradci Králové končí
02.07.2022

zpět


27. divadelní REGIONY v Hradci Králové končí Největší česká divadelní přehlídka zakončila v pátek 1. července své osmidenní konání. Tradiční svátek divadla, hudby a živého umění přilákal do Hradce Králové stovky účinkujících a desetitisíce diváků.
S heslem Regenerace, regenerace kultury a regenerace kulturou letošní ročník vyzdvihl možnost zažít kulturu naplno. Po dlouhém období, kdy byl přímý kulturní prožitek ochromen pandemií, současná situace umožnila uspořádat festival s opravdu rozmanitým a nabitým programem. „Máme velkou radost, že se nám podařilo přilákat diváky zpět do divadel a opět jsme zažili vyprodaná hlediště a dlouhé závěrečné potlesky, jako tomu bylo například hned u úvodního představení Macbeth v podání Teatro di Sardegna,” uvádí ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková.
Kromě sardinského divadla se na festivalu představilo několik desítek divadelních souborů. Mezi ně patřil i polský Teatr Ludowy, švédské Örebro Teater, slovenské Štátne divadlo v Košicích, Nové divadlo Nitra, či nezávislé divadlo Odivo, francouzská La compagnie Bakelite, belgická umělkyně Agnes Limbos či skupina Tea Tree, finské Livsmedlet, ukrajinský Teatr Vizavi a další umělci a soubory z celkem 9 evropských zemí, které doplnili stovky domácích účinkujících.
Nechyběly ale ani známé české scény. Na prknech Klicperova divadla se vystřídali Divadlo pod Palmovkou, Husa na provázku, Slovácké divadlo, Divadlo na cucky nebo Divadlo Petra Bezruče. Divadlo Drak hostilo mezi jinými i Naivní divadlo Liberec, Divadlo Alfa, Divadlo Continuo či Městská divadla pražská. V rámci open air představení diváci mohli zajít na inscenace Geisslers Hofcomoedianten, Vosto5, Studia Damúza, Toy Machine, OLDstars nebo Divadla Líšeň.
Osmidenní program, který vznikal pod vedením dramaturgické rady festivalu, čítal na tři stovky činoherních, alternativních, loutkových či pohybových divadelních představení, tanečních performancí, nechyběly pohádky, improvizace, hudební koncerty, debaty, besedy a pestrý doprovodný program. „Přestože se velká část programu odehrává pod širým nebem, podařilo se většinu programu odehrát beze změn, a to v celkovém počtu 293 akcí,” říká ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský. Po posledních dvou letech s pandemickými opatřeními se festival opět rozrostl do své původní rozmanitosti a velikosti a do centra Hradce Králové přilákal téměř 40 tisíc diváků.
Festival Regiony se tradičně odehrává v celém historickém centru Hradce Králové, v Klicperově divadle, Divadle Drak, Žižkových sadech a dalších open air scénách v historickém centru města, jako je například Městská hudební síň či Gočárovo schodiště. Letos poprvé se vybraná představení konala i v Šimkových sadech. Celkový počet scén se tak v letošním roce ustálil na 38.
„Festival prostupuje ulicemi města, což jej spolu s neopakovatelnou atmosférou, která zde vzniká, činí v českém i evropském kontextu unikátním. Velké poděkování proto patří všem obyvatelům centra, že již po 27 let prožívají festival spolu s námi,” dodává ředitelka kulturní neziskovky kontrapunkt Barbora Hodonická.
28. ročník Mezinárodního divadelního festivalu Regiony v Hradci Králové se bude konat v termínu od 23. do 30. června 2023.
Pořadateli festivalu jsou Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a kulturní neziskovka kontrapunkt.
festivalregiony.cz

Všichni dobří rodáci

MIRKO ELIÁŠ

MIRKO ELIÁŠ

Nebudu předstírat neznalost. Choceň ani Chvojenec v Královéhradeckém kraji samozřejmě neleží.

JOSEF VÁCHAL

JOSEF VÁCHAL

Někdy je těžké vybrat z krajanů někoho obecně známějšího, tentokrát však nastal opačný extrém. Od 5. do 11. května jako by se s výročími slavných roztrhl pytel. Vítěz Závodu míru cyklista Jan Moravec, spisovatel a dramatik Jiří Šotola, významný hradecký starosta Josef Václav Bohuslav Pilnáček…

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

Tiskové zprávy

Klicperovo divadlo uvede Oslavu

Klicperovo divadlo uvede Oslavu

Poslední premiérou v letošní sezóně na Hlavní scéně bude hra Oslava, kterou přímo pro Klicperovo divadlo napsal tandem Petr Pýcha a Jaroslav Rudiš. V režii uměleckého šéfa Pavla Kheka se diváci mohou těšit na komedii s živou hudbou, která se poprvé představí divákům v sobotu 18. května od 19:00.

Hradeckou múzu si odnesla Iva Marešová za společný koncert skupiny RAZAM s Filharmonií Hradec Králové

Hradeckou múzu si odnesla Iva Marešová za společný koncert skupiny RAZAM s Filharmonií Hradec Králové

Královéhradecká rodačka Iva Marešová si z pondělního předávání výročních cen Města Hradce Králové odnesla Hradeckou múzu za mimořádný kulturní počin. Zpěvačka, herečka a textařka, kterou mohou hradečtí znát i z muzikálu Excalibur či koncertů kapel Precendens nebo Deset očí, je také spoluzakladatelkou kapely RAZAM, v níž s Marešovou vystupují také hudebníci z Běloruska, Moravy, Čech a Ruska. Jejich společný předvánoční koncert s Filharmonií Hradec Králové uchvátil publikum. Dokladem toho byla i nominace na výroční cenu města, na něž byla zpěvačka navržena.

Červencové koncerty Eda Sheerana slibují pestrý doprovodný program s Benem Cristovao, Pokáčem nebo Thomem Artwayem, zbývají poslední vstupenky

Červencové koncerty Eda Sheerana slibují pestrý doprovodný program s Benem Cristovao, Pokáčem nebo Thomem Artwayem, zbývají poslední vstupenky

unikátní zážitek slibují dvě letošní shows britské mega hvězdy Eda Sheerana 27. a 28. července v hradeckém multifunkčním Parku 360. První ze dvou koncertů je již zcela vyprodaný, na druhý přidaný termín zbývají poslední vstupenky. “Připravujeme koncept, který u nás nemá obdoby. Program v areálu bude probíhat už od dopoledních hodin a nabídne celou škálu zábavných aktivit. Tematicky se vrátíme k buskerským kořenům Eda Sheerana a na čtyřech scénách vystoupí před koncertem například Ben Cristovao společně s Karolem Komendou, Pokáč nebo Thom Artway” komentuje program Michal Thomes, ředitel pořádající agentury Ameba Production.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist