Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Sezóna 2022/2023 v Divadle Drak právě začíná!
29.08.2022

zpět


Sezóna 2022/2023 v Divadle Drak právě začíná! V nastávající sezóně představí Divadlo Drak svým divákům tři nové tituly a v galerii Labyrint rodinnou interaktivní výstavu. Sezónu uzavře 28. ročník REGIONŮ – Mezinárodního divadelního festivalu Hradec Králové.
Chystaná koprodukční inscenace Draku a Bratislavského bábkového divadla – Československo – bude divadelní sondou, která hledá na základech původního příběhu odpověď na otázku, zda existuje něco, co Čechy a Slováky spojuje i třicet let po rozpadu společného státu. Inscenace je určena divákům od 10 let a její slovenská premiéra
je naplánována na 13. 1. 2023. Hradeckému publiku se inscenace poprvé představí 13. 5. 2023.
Divákům od 9 let bude určena únorová premiéra nové autorské inscenace Tomáše Jarkovského a Jakuba
Vašíčka – Huckleberry Finn, na motivy slavného románu Marka Twaina. Příběh o osvobození nejen od útlaku
a konvencí, ale i vlastních předsudků, tematicky navazuje na předchozí tituly stejného tvůrčího týmu, Bílého tesáka a Cestu, s nimiž tvoří ucelenou trilogii, která našla svůj předobraz v klasických dílech americké literatury.
Třetí premiérou bude autorská inscenace na pomezí poetického fyzického divadla a klaunské grotesky
To je andělení!  v režii a choreografii Veroniky Riedelbauchové, scénografii Marianny Stránské a s hudbou
Jana Čtvrtníka.
Poetická groteska o tom, co se stane, když vám domů jen tak z nebe spadne anděl, je určena nejmenším divákům od tří let a premiéra je naplánovaná na 29. 4. 2023.
Konec sezóny bude opět patřit festivalu REGIONY – Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové, kterého je Divadlo Drak spolupořadatelem spolu s Klicperovým divadlem a neziskovou organizací kontrapunkt.
V rámci příprav festivalového programu nadcházejícího ročníku navštívili zástupci Divadla Drak, ředitel Tomáš Jarkovský a vedoucí marketingu a produkce Barbora Kalinová, v červenci 2022 francouzský Festival d’Avignon. Tento výjezd mohl být realizován díky dotačnímu programu Královéhradeckého kraje Podpora mobility v kultuře.
Začátkem října se pro návštěvníky otevře v galerii Labyrint Divadla Drak nová interaktivní a zážitková výstava věnovaná animovanému filmu s názvem Draci v animaci a Čtyřhlas. Výstava vzniká ve spolupráci s produkčním studiem MAUR film.
 
Nové inscenace sezóny 2022/2023
 
Československo
Podle scénáře Petra Galdíka a Tomáše Jarkovského, v režii Šimona Spišáka a Jakuba Vašíčka, připravuje Divadlo Drak v koprodukci s Bratislavským bábkovým divadlem společný projekt k příležitosti 30. výročí rozpadu Československa, státu, který vznikl spojením dvou národů, které se v určité době dobrovolně rozhodly sdílet svůj historický vývoj a jejich společná cesta trvala 75 let.
„Ojedinělá blízkost našich národů si podle nás zaslouží divadelní reflexi a třicetileté výročí rozpadu společného státu k tomu poskytuje jedinečnou příležitost. Protože na inscenaci spolupracují dvě loutková divadla, zvolili jsme
si za východisko této reflexe fakt, že české a slovenské loutkářství bylo společně zapsáno do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Což sice může být důvod k jisté hrdosti, ale zároveň je to také docela zábavný paradox nikoli nepodobný vzniku samotného Československa, které vzniklo na tezi jednotného československého národa, který ale nikdy neexistoval. A stejně tak je velká otázka, jestli existuje něco jako společná československá loutkářská tradice. Proto nás napadlo pohrát si s hypotetickou situací, že by třeba na UNESCO přišlo anonymní udání, že je to celé nesmysl. Co by pak zbylo československým loutkářům jiného, než spojit síly a dodatečně vytvořit jeden společný, dokonale československý, absolutně vyvážený, předem tradiční kus, aby pochyby světové veřejnosti rozptýlili? Otázkou jen zůstává, jestli by byli se schopni dohodnout na tom, jak má takový dokonale československý kus vypadat,“
řekl k projektu spoluautor scénáře Tomáš Jarkovský.
V inscenaci se představí členové uměleckých souborů obou divadel – Frederika Kašiarová, Ľuboš Janák, Ľubomír Piktor, Milan Hajn, Šimon Dohnálek a Pavla Lustyková. Autorem scény je Karel Czech, kostýmů pak Tereza Vašíčková.
Hudbu k inscenaci zkomponoval Daniel Čámský.
Huckelberry Finn– autorskou inscenace, která se opírá o motivy slavného románu Marka Twaina Dobrodružství Huckleberryho Fina, je posledním dílem trilogie dobrodružných příběhů o cestě za svobodou a osobní integritou, které čerpají inspiraci ve velkých dílech americké literatury.
„Twainova kniha, o chlapci s dobrým srdcem a břitkým jazykem, který pochází z komplikovaných rodinných poměrů, a tak trochu nedokáže žít v civilizaci a tradiční společnosti, která se ho snaží takzvaně v jeho zájmu převychovat, líčí dobové předsudky a zejména pak rasismus velmi autenticky a bez příkras. Příběh o cestě
Hucka a uteklého černošského otroka Jima na voru po řece Mississippi je symbolickým obrazem útěku za faktickou svobodou, ale i cestou k sebepoznání, pochopení a přijetí a tematicky tak doplňuje naše dvě předchozí inscenace Bílého tesáka a Cestu a tvoří s nimi ucelenou sadu, která vychází z děl amerických klasiků, kteří se ve své tvorbě věnovali fenoménu tuláctví.“
přibližuje inscenaci režisér Jakub Vašíček.

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

APA se rozrůstá na téměř 150 členů, pozici předsedy obhájil producent Vratislav Šlajer

APA se rozrůstá na téměř 150 členů, pozici předsedy obhájil producent Vratislav Šlajer

Lídři tuzemské audiovize přijali mezi sebe kromě začínajících producentů
i renomovaná postprodukční studia

Krajská postupová přehlídka České vize Červený Kostelec 2024 zná vítěze

Krajská postupová přehlídka České vize Červený Kostelec 2024 zná vítěze

V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskutečnilo 71. krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Filmová soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Přihlášeno bylo 19 snímků. Nejlépe z nich uspěly filmy studentů filmových škol, dařilo se i hraným filmům. Porota také rozdala čestná uznání.

DEN PRO RODINU

DEN PRO RODINU

Oblíbená akce pro malé i velké plná sportovních, výtvarných a dalších aktivit obohacená pestrým doprovodným programem. Takový bude hradecký Den pro rodinu 19. května 2024 od 10 do 17 hodin v Žižkových sadech. Přijďte si s námi užít zábavou nadupaný den!

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist