Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

FLAMENGO REUNION SESSION

FLAMENGO REUNION SESSION

Legendární kapela Flamengo je zpět!
16. DUBNA 2024 V 19.00 HODIN, ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY

Hudební lahůdky pro celou rodinu s divadelním zákuskem
13. DUBNA 2024 V 16.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

POCTA JIŘÍMU HASALOVI

Vzpomínkový koncert na známého hradeckého kapelníka
10. DUBNA 2024 V 18.00 HODIN, SÁL FILHARMONIE HK

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Doporučujeme #kulturní akce

Druhý ročník z Labe zrozeného festivalu potu a luční pohody Hiki Joki, přírodní saunový festival 30. září - 2.října 2022
07.09.2022

zpět


Druhý ročník z Labe zrozeného festivalu potu a luční pohody Hiki Joki, přírodní saunový festival 30. září - 2.října 2022

Po loňském pilotním ročníku festivalu Hiki Joki ještě ani nestihli uschnout všechny župany a organizátorky už lákají na jeho pokračování. To obejme louku u sauny a osvěžovny NUUK v Hradci Králové od 30. září do 2. října 2022.

 

Aneta Kohoutová a Natálie Kratochvíle zahajují ve svojí venkovní sauně a osvěžovně NUUK letos už sedmou sezonu očisty těla i ducha. Kromě klasického provozu sauny, se ale rozhodly pozvat jednou za rok na louku ke slepému rameni řeky Labe všechny potumilce a zasvětit jeden podzimní víkend saunovým rituálům, táborákovým koncertům, cvičení jógy a lučnímu blahobytu bezčasí přelitého dobře vychlazeným Labem. Jejich touha zkoncetrovat všechny aktivity do jednoho nekonečného víkendu dala vzniknout festivalu Hiki Joki.

 

„Vloni jsme do toho skočili poslepu a prostě doufali, že budou lidi otevřený a přijmou to, co jsme jim na říjnem postříbřené louce naservírovali. Co se ale u NUUKu nakonec odehrálo zaskočilo i nás samotné. Všechno do sebe zapadlo od počasí přes divoký performance, koncerty až po tábornický aktivity. My jsme tam jen stáli, koukali a říkali si, tohle jsme stvořili a je to skvělý.“ Přibližuje atmosféru festivalu Aneta s Natálií a zároveň i objasňují, co jim dává motivaci pokračovat dál.

„Myslím si, že tenhle festival je jedinej svého druhu, kde můžete ze sauny vyběhnout na koncert, skočit do řeky, cestou zpátky se nechat namasírovat a opéct si chleba nad ohněm. A to všechno v županu.“ Vyjmenovává benefity Hiki Joki Natálie.

 

Všechny smysly blaženosti

 

Gró celé akce je ukryté v sabatu kočovných saun, které organizátorky k nim na louku sezvaly. Letos jich bude ještě o několik víc než loni. Saunařská kultura totiž v Čechách kvete a úměrně s tím stoupá i počet majitelů pojízdných saun a stanů. Na místě bude stará známá kočovná sauna z Pardubic nebo třeba saunařské stany s metličkovými procedurami. Novinkou je třeba potírna od architektonického ateliéru HRA nebo sudová sauna z farmy Vacheria. “Letos budou všechny sauny na dřevo, je to samozřejmě spojené s rostoucí cenou elektřiny, ale i s faktem, že nám elektřina vloni pořád vypadávala” vzpomíná na loňský ročník Aneta.  Kromě nekonečného saunování v různých potírnách se na louce chystají i jiná smyslová dobrodružství. Srdcem tepajícím skrze celý festival bude táborák, kde se kromě buřtů a sýrových oštěpků budou péct i hudební delikatesy.

 

Páteční večer v záři plamenů vystoupí Kutya aka Markéta Lisá hudebnice známá třeba z kapely Midi Lidi. Po ní po rozžhavených uhlících přejde Cermaque alias zpívající básník a živelný písničkář Jakub Čermák. Sobotním topivem bude kytarová seance dua Šimanský a Niesner a po nich návštěvníci vstoupí do jeskyně rock’n’rollové elektro avantgardy s hudební formací Ametyst. Novou kapelou plnou starých známých jmen. Vzácným úkazem sobotního večera bude speciální koncert k západu slunce Ireny a Vojtěcha Havlových. Hudební a manželská dvojice rozvibruje břehy řeky kolem šesté hodiny podvečerního bezčasí. 

Mezi záplavou kultury a saunařským zápalem probleskávají programem i sobotní lazebnické aktivity. „Schovejte nůžky do nejspodnějších šuplíků a pěstujte dlouhý vlas“, nabádají na svém facebookovém profilu holky z NUUK. V sobotu se totiž louka promění v kadeřnický salón, kde ze sebe budete moct shodit tíhu svojí kštice pod nůžkami brněnského Kabinetu holičů za zvukového doprovodu Dj Toma Holiče. Svoje lehátko rozbalí i stálice místní masérské scény, pan Vladimír, mistr lučního prstokladu. „Po loňském úspěchu jsme se rozhodli oslovit víc maséru a všemožných pečovatelů o tělo i duši, takže se v sobotu dostane katarze snad na každého.“ láká Natálie. Kdo by chtěl vidět za horizont přítomného prožitku bude si moct promluvit se svým osudem o věcech budoucích skrze výklad tarotových karet.

Do města na soutoku dorazí i divožena Tereza Silon a její mystické bylinné rituály. Nebo třeba ukrajinská performerka Planeta, která zažehne celý festival svoji páteční uvítací ceremonií. V neděli po obědě se značně ochladí s knihou A jako Antarktida, kterou přijede představit a přečíst její autor David Böhm. Pokud nevíte, kam dřív skočit vyčistěte si hlavu na jóga lekcích, které načechrají asány festivalu v sobotu i v neděli převážně v dopoledních hodinách. „V takovém lučním psovi hlavou dostane váš život totiž úplně novou perspektivu.“ těší se Aneta s Natálií na pokračování svého vysněného saunového festivalu pohody.

 

 

INFO PRAKTICKÉHO RÁZU:

 

Lístky jsou v předprodeji přes portál smsticket a jejich množství je limitováno kapacitou saun i lučních zážitků.
https://www.smsticket.cz/vstupenky/30638-hiki-joki-prirodni-saunovy-festival

 

Celý program k radosti, znalosti i vizuálnímu těšení.
https://www.saunanuuk.net/hiki-joki

 

Sauny potí za každého počasí a na mokrou variantu je připravena přilehlá loděnice, teepee a skautské stany.

Na místo se dostanete pouze pěší nohou či v sedle, jak cyklistickém tak třeba koňském. Auta nechte na vyznačených místech z našich webových stránek: https://www.saunanuuk.net/kudy-k-nam

Na louce je připraven bar i občerstvení, tak nechte svačiny doma a podpořte festival nákupem rozličných alko i nealko nápojů a dobrot na oheň. Na louce je možné rozbalit stany a strávit celý víkend pěkně po trampsku v labské divočině.

 

Kromě louky jsme k zastižení i na online planinách:
Natálie Kratochvíle - 777 572 084
Aneta Kohoutová - 777 176 218

sauna.nuuk@gmail.com
www.saunanuuk.net

Všichni dobří rodáci

JOSEF KAPUCIÁN + JOSEF PROBOŠT

JOSEF KAPUCIÁN + JOSEF PROBOŠT

Hříčkou osudu se do rozmezí pouhých osmačtyřiceti hodin vešla důležitá životní data tvůrců slavného Třebechovického betlému.

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

RUDOLF ANTONÍN DVORSKÝ

Narodil se ve Dvoře Králové 24. března 1899 jako Rudolf Antonín. (Příjmení Dvorský - podle rodného města - úředně stvrdil až roku 1925.)

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

MARIE SEDLÁČKOVÁ - SERBOUSKOVÁ

Dnešním výročím potěšíme či možná inspirujeme k víkendovému výletu zejména něžné pohlaví.

Tiskové zprávy

Východočeské kolo soutěže Porta se stěhuje do Hradce Králové

Východočeské kolo soutěže Porta se stěhuje do Hradce Králové

Východočeské kolo Porty se stěhuje do východočeské metropole a krajského města Hradce Králové, kde se soutěži dostalo vlídného přijetí u Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti v Adalbertinu.

AUDIMAFOR v Draku zná vítěze

AUDIMAFOR v Draku zná vítěze

O víkendu 22. - 24. března patřilo Divadlo Drak souborům mladého, poetického a experimentujícího divadla. Postupová přehlídka AUDIMAFOR i v letošním ročníku vydala to nejzajímavější, co se urodilo mezi divadelními soubory napříč Královéhradeckým krajem, ale i kousek za jeho hranicemi. Kvalitu zúčastněných inscenací potvrdila odborná porota – doporučení k postupu si odneslo hned několik souborů ve třech kategoriích, rozdávaly se ale i další ocenění.

Degustace rosé a frizzante po celé ČR. Navíc soutěžíme o frizzante rosé Vinařství VAJBAR.

Degustace rosé a frizzante po celé ČR. Navíc soutěžíme o frizzante rosé Vinařství VAJBAR.

Vážení milovníci vína,
JAROVÍN a Dny v růžovém se blíží. Vína si můžete ochutnat napříč celou ČR.

Kalendárium akcí

 <  BŘEZEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Připravované akce

Kulturní akce - Oblastní charita Hradec Králové
Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist