Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Festival Jazz Goes to Town představil více než sedmdesát interpretů na jedenácti koncertech v Hradci Králové
18.10.2022

zpět


Festival Jazz Goes to Town představil více než sedmdesát interpretů na jedenácti koncertech v Hradci Králové V termínu 11.–15. 10. 2021 proběhl v Hradci Králové 28. ročník mezinárodního hudebního festivalu Jazz Goes to Town / Jazz jde městem. Během týdne nabídl posluchačům různorodé hudební večery plné českých i zahraničních hvězd. Vrcholem festivalu byl sobotní koncert se světovou premiérou suity SONGS Michaela Mantlera, Garetha Davise a vokálního/dechového/bicího ansámblu pod vedením Marka Ivanoviće. Festival navštívilo více než 1 200 návštěvníků.
 
Pětidenní festival zahájil mezinárodní kvartet Invisible World Tomáše Lišky v prostorách galerie kavárny Artičok. Organická hudba pojící world music a jazz uhranula všem přítomným. Druhý hudební večer se na pódiu Studia Beseda Klicperova Divadla vystřídala dvě uskupení, každé se zcela jiným přístupem k jazzové hudbě. Pražské Uthando a berlínské KUU!. „Nečekal jsem, že do hradce přijedu objevovat českou kapelu, Uthando, ti mne zaujali velmi, i jejich vývoj. Těším se na novou desku,“ říká Michal Kratochvíl z magazínu JazzPort.cz.
 
KUU! představilo v české premiéře progresivní nadžánrovou hudbu z alba Artificial Sheep (ACT, 2021). Poprvé u nás také zahrály kapely Emmeluth’s Amoeba dánské saxofonistky Signe Emmeluth, projekt (Exit) Knarr norského kontrabasisty Ingebrigt Håker Flatena a německo/francouzský ansámbl Été Large saxofonistky a skladatelky Luise Volkmann. Ta byla také vedle čtyř mladých českých hudebníků a hudebnic součástí rezidenčního projektu The Shape of Jazz to Come, který již třetím rokem přináší světovou premiéru zcela nového programu, který umělci složili a nazkoušeli v průběhu festivalu.
 
Součástí festivalu byl také koncert Originálního pražského synkopického orchestru, jako vyvrcholení vernisáže výstavy Četnické humoresky v Muzeu východních Čech a skutečně undergroundový koncert free-jazzového tria Frisk ve sklepním prostoru Klubu čp.4.
 
V sále Bio Central, kde se konala většina koncertů letošního ročníku, mohli návštěvníci poslechnout dva projekty, které jsou významné svým propojením české a zahraniční hudební scény. V pátek se konal koncert tria Dorůžka / Ballard / Wyleżoł, složeného ze tří hvězd světové jazzové scény. Sobotní koncert pak patřil hlavní postavě letošního ročníku, kterým byl legendární trumpetista a skladatel Michael Mantler. Projekt SONGS byl vytvořen na zakázku festivalu pro vokální, dechový ansámbl, marimbu a vibrafon, a dva sólisty, kterými byli britský basklarinetista Gareth Davis a sám autor Michael Mantler.
 
„Včerejší (15. 10., pozn. red.) koncert ukázal, jak osobitá, stylově pevná, ale i komunikující je ta hudba; ovšem taky ukázal, že u nás už jsou zpěvačky, zpěváci a dechaři, kteří ji dokáží s autorem během týdenního pražského soustředění nastudovat na úrovni, prostě tak, jak to má být,“ řekl o koncertě hudební publicista Pavel Klusák.
 
 
„Přípravy 29. ročníku jsou už nyní v plném proudu, festival příští rok proběhne v termínu 10.–14. 10. 2022,” zmiňuje ředitelka festivalu Barbora Hodonická.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist