Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

DIVADLO DRAK ÚSPĚŠNĚ ODSTARTOVALO PROJEKT DRAK+ A ZÍSKALO PODPORU Z KREATIVNÍ EVROPY
26.10.2022

zpět


DIVADLO DRAK ÚSPĚŠNĚ ODSTARTOVALO PROJEKT DRAK+  A ZÍSKALO PODPORU Z KREATIVNÍ EVROPY

V sezóně 2022/23 Divadlo Drak spustilo nový projekt věnovaný mladému publiku pod názvem Drak+, jehož součástí je speciální dramaturgická linka čtyř představení, navazujících lektorských programů pro střední školy i seminář pro pedagogy pracující s náctiletými. Projekt byl podpořen z prostředků Národního plánu obnovy na Kreativní vzdělávání a dotačního programu Královéhradeckého kraje. Cílové skupině náctiletých se Drak bude věnovat dlouhodobě. Společně s partnery z Norska a Německa totiž uspěl v evropském dotačním programu Kreativní Evropa s tříletým projektem Third Place/Třetí místo.

Stěžejní částí projektu Drak+ je celoroční spolupráce se dvěma třídami středních škol z Hradce Králové s názvem Druhák. Do projektu se zapojili studenti druhých ročníků Gymnázia J. K. Tyla a Střední zdravotnické školy. Ti v průběhu školního roku 2022/23 absolvují celkem šest setkání, která tvoří úvodní divadelní seminář, tři dopolední představení s navazujícím lektorským programem, debaty s tvůrci
a večerní neorganizovaná návštěva divadla, kde se obě zapojené školy sejdou dohromady. Projekt zakončí společný závěrečný happening.

Kromě dvou inscenací z vlastního repertoáru Divadla Drak jsou součástí dramaturgické řady pro náctileté také dva tituly v podání hostujících souborů. Jihočeské divadlo přiveze multimediální inscenaci Invisible Man, za kterou stojí tvůrčí tandem Janek Lesák a Natálie Preslová. Druhým hostujícím souborem pak bude pražské divadlo D21, které se mladým hradeckým divákům představí s inscenací Emil čili O Háchovi. Ta před nedávnem získala Cenu Marka Ravenhilla pro nejlepší inscenaci současné hry za rok 2021.

„Inscenacemi Cesta a Antigona se v Draku otevřely dveře i dospívajícím divákům, kteří dlouhodobě považovali Drak za divadlo pro „mateřinky“ a „základky“. Rádi bychom dospívajícímu publiku umožnili se do divadla vracet a vidět představení, která je mohou bavit, řeší témata jim blízká nebo jim umožňují reflektovat vlastní zážitky a emoce. Proto jsme se rozhodli přizvat dva další divadelní soubory a vytvořit programovou řadu čtyř inscenací, které v průběhu jedné sezóny uvedeme na naší scéně v dopoledních reprízách pro školy i ve večerních časech pro veřejnost,“ představuje projekt Drak+ vedoucí produkce Barbora Kalinová.

Divadlo Drak myslí i na pedagogy. Pro ty na začátku října proběhl pilotní dvoudenní akreditovaný semináře Divadlo pro náctileté: Metody rozvíjení divácké gramotnosti dospívajících pod vedením lektorek Anny Hrnečkové a Jany Nechvátalové. Seminář pedagogům představil divadelní umění jako příležitost k poznání světa i sebe sama, příležitost k diskusi, tříbení názorů, empatii a porozumění,
a seznámil je s metodami, jak tuto zkušenost zprostředkovat studentům. Ke všem inscenacím dále lektorské oddělení divadla připravuje metodické a pracovní listy. Na Drak+ naváže v letech 2023–2026 mezinárodní projekt 3Place: Performing arts as the Third Place for the young audience, který divadlo Drak připravuje společně s norskými partnery Scenekunstbruket, kteří celý projekt vedou, a německým divadlem Junges Ensemble Stuttgart.

„Třetí místo zkoumá scénické umění pro mladé publikum ve třech různých aspektech, kdy každý
z partnerů zastupuje jedno z hledisek – zaprvé fyzický prostor, kde se kulturní zážitek odehrává, zadruhé samotnou uměleckou tvorbu, kterou zaštiťuje v projektu Divadlo Drak, zatřetí zapojení mladého publika tak, aby se cítilo být v tvorbě zastoupeno,“ uvádí ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist