Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

ADALBERTINUM – ÚNOR 2023
24.01.2023

zpět


ADALBERTINUM – ÚNOR 2023

Uvedené programy jsou realizovány za podpory statutárního města Hradec Králové.

Turistické informační centrum Hradec Králové, Eliščino nábřeží 626

PRODEJ KURZU TANCE A SPOLEČENSKÉ VÝCHOVY MLÁDEŽE 2023 – pouze pro chlapce

Taneční kurzy s dlouholetou tradicí, kvalitní výuka vkusně a zábavně, podmanivé  prostředí historické budovy Adalbertina, renomovaný taneční mistr TOMÁŠ CHMEL a TAK Dance KROK, hudební doprovod tanečního orchestru, kultivovaná zábava a přátelská atmosféra, kurzovné za příznivou cenu, zahájení v září 2023. Přihlášky přijímáme rovněž elektronicky na adrese www.adalbertinum.cz v sekci KURZY.

Kostel sv. Mikuláše, Jiráskovy sady
PROHLÍDKY KOSTELA SV. MIKULÁŠE
Přijďte si prohlédnout interiér a vyslechnout příběh dřevěného kostelíku, který se snad už natrvalo usadil na svém místě – v Jiráskových sadech nedaleko soutoku Labe a Orlice. Aktuální termíny prohlídek naleznete na www.kostelsvatehomikulase.cz. Mimo vypsané termíny lze objednat (alespoň 48 hodin předem) prohlídku pro skupiny o počtu alespoň 10 osob.

2. února – čtvrtek od 19:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum

MARIEN

Pardubická skupina Marien patří k nejvýraznějším tvářím současné generace žánru folkové, country a trampské hudby. Kromě mohutných vokálů a silných písní frontmana Víti Troníčka je pro Marien typická i jedinečná koncertní energie a doslova rodinný humor. Marien jsou trojnásobní držitelé Porty a řady dalších ocenění, a disponují mimořádně velikou a stále rostoucí posluchačskou komunitou, která je schopná kapelu následovat i na netradiční outdoorové koncerty.

4. února - sobota od 10:00 hodin, Studio A - Adalbertinum

TŘI PRASÁTKA

Pohádku o třech prasátkách, která si stavěla domečky, jistě většina diváků dobře zná. Ale tahle pohádka je jiná. Třetí domeček je postavený, prasátka v něm spokojeně žijí, a vlk už dávno zapomněl, co tu vlastně kdysi chtěl. A prasátka si hospodaří, náramně dobře si vaří, a upečou si borůvkový koláč! Vůně koláče probudí pět loupežníků, kteří bydlí v blízkém lese.

Oni tihle loupežníci nemohou být každý sám. Je jich pět, jako je pět našich smyslů, a každý

z těch loupežníků dovede používat jen jeden jediný smysl ... Pohádku o třech mlsných prasátkách a o pěti loupežnících, která je určená dětem od tří let, přijede zahrát liberecké Divadlo ROLNIČKA.

4. února – sobota od 18:00 do 21:59 hodin, Bílá věž
NOČNÍ PROHLÍDKA NA BÍLÉ VĚŽI
Zpříjemněte si večer o první sobotě v měsíci pohledem na zimní město z dominanty Hradce Králové – renesanční Bílé věže. V tento den bude věž otevřena nepřetržitě

do 22:00 hodin. Poslední vstupy budou možné ve 21:00 hodin.

 

5. února - neděle od 10:00 hodin, Studio A - Adalbertinum

NEPOVEDENÁ STRAŠIDLA

Veselá pohádková inscenace o tom, jak jedna popletená víla proměnila neposedné princezny ve ztřeštěná strašidla „Tananbule“. Aby získaly svou dřívější podobu, musejí princezny své guvernantce slíbit, že již nikdy nebudou brát lahvičky ani balíčky od „neznámé tetičky“. Poučení nejen pro princezny. Pro děti od čtyř let účinkuje domácí činoherní soubor Studio PH POHÁDKA.

 

 

5. února – neděle od 16:30 a od 19:00 hodin, Velký sál - Adalbertinum

ZAHÁJENÍ KURZŮ TANCE PRO MANŽELSKÉ PÁRY A TANEČNÍ DVOJICE

V kultivovaném prostředí klasicistní budovy Adalbertina a pod vedením tanečních mistrů Jiřího Šulce a Patrika Drbohlava zahájíme jarní taneční kurzy, určené začátečníkům i pokročilým tanečníkům.

 

11. února - sobota od 10:00 hodin, Studio A - Adalbertinum

O BUDULÍNKOVI

Pohádkový příběh o neposluchovi Budulínkovi, kterého ukradne liška a odnese ho do lesa. Naštěstí má Budulínek laskavou babičku a chytrého dědečka, kteří to jen tak nenechají.

V loutkové pohádce pro děti od tří let účinkuje Loutkové divadlo KOZLÍČEK.

 

                                                                       

13. února – pondělí od 18:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum

MARTIN LOEW: MAROKO

Dobrodružný příběh cesty do země obepínající bájné pohoří Atlas. Úžasné fotografie a poutavé vyprávění: Lidé a města arabského západu, divoké hory, nedozírná Sahara. Pohádkově pestrý

kaleidoskop obrázků z ulic, trhů, vesniček a hor, pouští i palmových oáz. Více

na www.promitani.cz.

 

16. února – čtvrtek od 19:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum

RADŮZA

Její umělecká dráha připomíná některé "pohádkové" životopisy. Na ulici ji v roce 1993 objevila Zuzana Navarová a již tři dny na to zpívala ve svatyni českých zpěváků, v pražské Lucerně. O pár týdnů později zde pak triumfovala jako "předskokanka" slavné americké písničkářky Susanne Vega, o šest let později měla stejnou čest při koncertě Mikea Oldfielda. Od té doby vydala řadu velmi úspěšných sólových alb, získala několik zlatých Andělů a bodovala také v anketě Zlatý slavík. Tentokrát nám představí se svou kapelou průřez dosavadní tvorbou. Zazní nejen písně z posledního alba Nebe je odemčené (březen 2022), ale i písničky z prvních desek. Radůza se zvládne doprovodit na několik hudebních nástrojů, její zpěv hřmí, ale i jemně vypráví dojemné příběhy.

 

18. února - sobota od 9:00 do 14:00 hodin, učebna – Adalbertinum

SPOLEK LIDOVÉ TVORBY

DRÁTOVÁNÍ  - Pomůcky: drát, kleště ohýbací a štípací, hrnečky. Lektorka: Eva Kněžourová.

PALIČKOVÁNÍ -  Pomůcky:  herdule, paličky, špendlíky, nůžky, papír, háčkovací příze. Lektorka: Marie Jiroutová. Více informací o kurzu na tel.: 604 994 913.

 

18. února - sobota od 10:00 hodin, Studio A - Adalbertinum

O PRINCEZNĚ MLSALCE

Hlavní postavou této pohádkové činoherně loutkové komedie je princezna, která tak dlouho mlsala, až z toho onemocněla. Mezitím v obyčejné chalupě spokojeně žije pohledný a pracovitý mládenec. To vše z povzdálí sleduje vodník … a pak se to všechno zašmodrchá. A jak se to zase rozmotá? To už se nechte překvapit. Děti od tří let zaujme a dospělé pobaví Divadýlko z pytlíčku Praha.

 

 

19. února – neděle od 10:00 do 16:00 hodin, Šrámkův statek Piletice

MASOPUST NA STATKU

  • „Masopust, masopust, kobližky a masa kus“ – masopustní hodokvas, staročeská zabijačka, prodej zabijačkových a jiných dobrot, ochutnávky Božích milostí
  • „Masopust, masopust, do kola mě holka pusť“ -  obchůzka maškar statkem a všeliké masopustní taškaření, dá-li hospodář k tomu svolení
  • „Masopust držíme, nic se nevadíme …“ – zvyky a tradice našich předků, Pohádky na slámě, tvoření lidové pro potěr i dospělé, řemeslný jarmark.

Více o programu na www.sramkuvstatek.cz.

 

23. února – čtvrtek od 19:00 hodin, Velký sál - Adalbertinum

LUKÁŠ PAVLÁSEK "KDO NEPLÁČE, NENÍ ČECH" 

One man show s podtitulem Češi, alkohol a Rock and roll je klasickou standup comedy, jen komik a mikrofon. Dozvíte se, který národ je nejlepší na světě, kde začíná zóna debilů, proč pití prospívá naší civilizaci, co pít když chcete, aby se vám narodil Václav Klaus, povíme si jak strávit pořádnou dovolenou, kterou nám pokazí dámská jízda, sestavíme si nekompromisní punkovou kapelu, rozebereme si některé lidové písně a nakonec si všichni společně zazpíváme o tom, co nám leze na nervy, protože správnej Čech není nikdy spokojenej.....

 

25. února – sobota od 9:00 do 22:00 hodin, Velký sál - Adalbertinum

Festival CYKLOCESTOVÁNÍ

Tradiční specializovaná přehlídka cestopisných besed a promítání o cyklocestování a cykloturistice. Tato nevšední akce je určena nejen pro všechny cyklocestovatele, kteří vyrážejí

na své cesty po světě s kolem, ale i pro všechny příznivce nenáročné cykloturistiky, cestování a pohybu v přírodě vůbec. Těšit se můžeme na plno dobrodružství, sportovní výkony a plno krásných záběrů. Samozřejmostí je fajn nálada.

 

25. února - sobota od 10:00 hodin, Studio A - Adalbertinum

ZE ŽIVOTA BROUČKŮ

Poetická loutková pohádka v půvabných kulisách je volně zpracovaná podle předlohy Jana Karafiáta. Pro vnímavé, již čtyřleté děti a pro jejich pohádkomilné rodiče účinkuje Hradecké Amatérské Divadlo loutek.

 

26. února - neděle od 10:00 hodin, Studio A - Adalbertinum

PRINCEZNA NA HRÁŠKU

Dramatizace pohádky H. Ch. Andersena o zkoušce, zda je princezna pravá či falešná, je rozšířena o rodinné téma: Maminka (stará královna) nechce ještě svého synka (prince) oženit a tak ji přijde vhod, že se mu nedaří přivézt ze světa tu „pravou – opravdovou princeznu.“ Problém nastává, když jednoho deštivého večera na hradní bránu zabouchá „pravá princezna…“ V loutkové pohádce pro děti od tří let účinkuje Jan Hrubec (Dřevěné divadlo).

 

27. února – pondělí od 18:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum

MARTIN LOEW: ALJAŠKA - DIVOČINA ZLATÉHO SEVERU
Cestovatelská diashow: Po stopách zlatokopů k Yukonu na legendární Klondike. Vlakem, lodí,

na kajaku i letadlem k Denali, nejvyšší hoře Severní Ameriky. Lesy, hory a ledovce. Medvědi, sobi, vlci, komáři. Více na www.promitani.cz.

 

 

Připravujeme:

 

8. března - středa od 19:00 hodin, Velký sál - Adalbertinum

LENKA FILIPOVÁ

Lenka Filipová je na české kulturní scéně značkou hudební kvality, úspěchu, ale i neobyčejné lidské skromnosti. Je jedinou českou interpretkou, která spojuje klasickou kytaru se zpěvem.

Na koncertě uslyšíte největší hity, šansony, keltské písně a další v pestrém koncertním programu.

 

 

13. března – pondělí od 18:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum

MARTIN LOEW: ISLAND

PREMIÉRA nové diashow!

„Horká země s ledovou tváří“ – Přes pustá lávová pole, sopky a krátery k barevným termálním pramenům, duhovým horám a mocným ledovcům. Strašidelné gejzíry, tajemné jeskyně, hřmící vodopády i roztomilí papuchalci.

 

20. března – pondělí od 19:00 hodin, Velký sál -  Adalbertinum

LORDI

Divadelní představení-autor OSCAR WILDE

Tři rozpustilí lordi hrají mezi sebou hru, ve které si rozdělují dámy. Za sexuální úspěchy či neúspěchy s nimi si nadělují červené a černé body. Až jednoho dne  jeden z lordů poruší pravidla hry. Hrají: Martin Hofmann, Filip Rajmont, Peter Serge Butko.

 

26. března – neděle od 15:00 hodin, Jiráskovy sady

VYNÁŠENÍ SMRTHOLKY Z KRÁLOVÝHO HRADCE

"Jaro nám nastává, slunce jasně svítí, stromy se nám zelenají, ptáčkové zpívají, rozvíjej se kvítí." Smrtná neděle a vítání jara se všemi místními zvyky a obyčeji. Za zvuku lidových písní a říkadel "Smrtholku" nastrojí, vynesou a do vody na soutoku Labe s Orlicí vhodí hradecké folklorní soubory ČERVÁNEK a  DUPÁK.

 

 

 

 

 

Změna programu vyhrazena

 

Zdroj: HKVS

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist