Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Divadlo Drak uvede Twainova Huckleberry Finna
17.02.2023

zpět


Divadlo Drak uvede Twainova Huckleberry Finna První premiérou roku 2023 je autorská inscenace Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka Huckleberry Finn. Repertoárová novinka je určena divákům od 9 let a volně navazuje na inscenace Bílý tesák a Cesta od téhož inscenačního týmu. Tvoří s nimi ucelenou trilogii dobrodružných příběhů o svobodě čerpající inspiraci v klasických dílech americké literatury. Slavnostní premiéra inscenace proběhne ve Studiu Divadla Drak v sobotu 25. 2. 2023 ve dvou časech, od 17.00 a 19.30 hodin.

Inscenace vychází ze slavného románu amerického spisovatele Marka Twaina Dobrodružství Huckleberryho Finna, považovanéhoza jeden ze zakladatelských titulů tradice velkých amerických románů. Vypráví příběh chlapce, který je při své dobrodružné cestě za svobodou nucen utkat se nejen se společenskými předsudky, ale i s vlastním sebepoznáním
a sebepřijetím.
Tvůrci nové inscenace, dramaturg Tomáš Jarkovský spolu s režisérem Jakubem Vašíčkem, ve své interpretaci naplno využívají satirickou a vypravěčskou sílu Twainovy literární předlohy, kterou na jeviště převádějí jako příběh svéhlavého hrdiny s osobitým přístupem
k životu, kterého okolnosti donutí vydat se na dobrodružnou cestu.
 
„O inscenování Huckleberryho Finna jsme s Jakubem uvažovali už dlouho. Kdysi jsme společně dělali takovou punkovou inscenaci podle Dobrodružství Toma Sawyera a už tehdy jsme si říkali, že bychom se chtěli nějak divadelně vypořádat i s jeho románovým pokračováním, které je stejně humorné, ale v lecčem přitom o dost syrovější a temnější. No a když jsme pak v Draku připravovali Bílého tesáka, hodně jsme o Twainovi mluvili, protože byl Londonovi dost důležitou inspirací. A okolo motivu poutnictví a života někde na okraji hlavních proudů se zase točí naše Cesta. Ostatně jedna z hlavních postav Cesty se k poctě Twainovi, který příběhy velkých tuláků do americké literatury v jistém smyslu přinesl, jmenuje Huck. Tak jsme se rozhodli uzavřít celou trilogii a konečně se k Twainovu románu vrátit,“přibližuje souvislosti vzniku inscenace dramaturg a spoluautor inscenace Tomáš Jarkovský.
 
Inscenace se odehrává na skládce odpadků, která je pro některé postavy inscenace domovem a pro jiné možná jen nechtěným útočištěm či úkrytem. Divákovi jsou postupně odhalovány jednotlivé střípky z Huckova života a také důvody, které ho nakonec vedou k útěku jak od svého věčně opilého otce, tak od vdovy Douglasové, která se ho snaží ve jménu jeho dobra převychovat. Tak se pomalu začíná odvíjet dobrodružný příběh Hucka
a uprchlého otroka Jima. Ti se nakonec za zvuků všudypřítomného blues vydávají na monstrózním voru sestaveném z věcí nalezených na skládce na pomalou a houpavou plavbu po mohutné a nevyzpytatelné Mississippi. Ona plavba je přitom pro oba hlavní hrdiny nejen vysněnou cestou ke svobodě, ale pro Hucka i k vnitřní integritě, kdy na základě daných okolností a svých zkušeností reviduje své osobní postoje včetně předsudků, kterých si do té doby možná ani nebyl vědom.
 
„Pro Twainův román je mimo jiné charakteristický zjevný požitek z vyprávění. Jako by sám akt vyprávění bylo stejně důležitý jako to, o čem se vypráví. To jsme rozhodně chtěli přenést na jeviště, a proto jsme je zaplnili lidmi, kteří toho fyzicky mnoho nemají (nebo spíš skoro nic), ale zato jim nechybí čas. Čas vyprávět a vyprávět si. Společně si pak vyprávějí příběh, který se možná stal nebo možná nestal, možná někomu z nich nebo možná někomu jinému, možná nikomu nebo možná všem. Na ničem z toho přitom nijak zvlášť nezáleží. Záleží jen na schopnosti vyprávět a otevřít stavidla fabulace. To je koneckonců další z mnoha podob svobody, která je tématem, k němuž se neustále vrací jak Twain ve svých románech, tak my v našich inscenacích,“ říká režisér inscenace Jakub Vašíček.
 
Celkovou atmosféru amerického jihu podtrhuje bluesová hudba Daniela Čámského spolu s kostýmy a akční scénografií Kamila Bělohlávka. Ten v souběhu s tím, jak se v inscenaci na sebe vrství a skládají jednotlivé dílky příběhu, vrství a skládá přímo před divákem jednotlivé zdánlivě nahodilé rekvizity a objekty, až se počáteční chaos skládky promění v divadelní obraz a výtvarné gesto.
Jako obyvatelé skládky se divákům představí Dominik Linka (Huckleberry Finn), Milan Hajn (Tom Sawyer), Milan Žďárský (otec), Petr Seiner (Joe Harper) a Jan Čipčala (Jim). Jedinou ženou na scéně je Barbara Jarkovská Humel v roli pracovnice Armády spásy.
 
Nová inscenace Draku Huckleberry Finn je vhodná jak pro školní kolektivy, tak pro veřejnost a divadlo k ní nabízí metodické listy i lektorský program.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist