Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Dny otevřených ateliérů o tomto víkendu
08.06.2023

zpět


Dny otevřených ateliérů o tomto víkendu Centrum uměleckých aktivit letos pořádá už 11. ročník víkendového festivalu, na kterém se umělci z různých výtvarných disciplín setkávají s návštěvníky ve svých ateliérech, dílnách i zahradách. Dny otevřených ateliérů (DOA) se v sobotu a neděli 10. a 11. června otevřou na padesátce míst v celém Královéhradeckém i Pardubickém kraji. Vstup je během akce zdarma, a tak je DOA vítaným tipem na výlet – třeba i na kole.
 
„Jsme rádi, že DOA si našly tradiční místo v kulturním kalendáři kraje, a že se můžeme připojit k celé rodině podobných akcí v rámci celé ČR. O jejich úspěšnosti svědčí každoroční zvyšující se zájem nových umělců. Máme také radost, že si svůj otevřený ateliér výtvarníci sami propagují a sdílejí, připravují drobné pohoštění a propojují se s dalšími podobnými akcemi,“ konstatuje ředitelka Centra uměleckých aktivit Martina Erbsová.
 
V tomto roce se DOA účastní jak prověření umělci a řemeslníci, ale také nováčci: Ateliér Mozaiky v Hradci Králové, kulturní centrum SCHULE v Šedivinách v Orlických horách nebo Galerie výtvarného umění v Náchodě.
 
Výhodou akce je i rozprostření podél Labské stezky. Při dobrém počasí tak mohou návštěvníci nasbírat kilometry a na vybraných místech si užít ukázky tvorby umělců, ale i workshopy, během kterých si pod vedením výtvarníků a řemeslníků vytvoří vlastní dílka a vyzkouší nové zážitky.
 
Takovým příkladem jsou třeba josefovské Bastiony, kde je hned několik příležitostí k návštěvě i zapojení do rukodělných aktivit. Návštěvníci mohou vyzkoušet třeba práci kováře v Pevnostní kovárně, projet se na alternativních kolech z místní Divokolárny, ale také navštívit sochařský ateliér sochaře Petra Nováka, malířský ateliér nebo keramickou dílnu.
 
V keramickém ateliéru Ulita v Hořicích čeká zábavné tvoření s hlínou, výrobu ze skla si vyzkouší návštěvníci v Rudníku. Program připravuje Skleněný ateliér Evy Adler, která se věnuje tvorbě skleněné mozaiky a fusingu neboli tavenému sklu.
 
Ve Vrchlabí se mohou návštěvníci těšit třeba do Krakonošovy zahrádky, kde se představí díla z různorodých materiálů – z keramiky, drátu nebo betonu. Janské Lázně lákají do Výtvarné dílny a galerie Bosorka, kde se bude odehrávat množství dílen pro veřejnost – přidat se návštěvníci mohou k výrobě kaleidoskopů, lapačů snů i zápisníků nebo zrcadel z mozaiky.
 
V Rychnově nad Kněžnou otevře šperkařská dílna Sylvie Majerové, v Polomu u Potštejna se návštěvníci zabaví v Ateliéru SANDALWOOD, kde se chystá komentovaná prohlídka ateliéru, dílny pro veřejnost, ale otevřena tu bude také zahrada, kde mohou příchozí na chvíli načerpat energii.
 
 
 
V Bukvicích poblíž Jičína se otevře soukromá Galerie NA ŠPEJCHARU manželů Valterových, kteří tu vystavují díla Oldřicha Macka.
 
Hradec Králové nabídne mj. nahlédnutí do virtuální reality v herně HOLODECK, pro návštěvníky se otevřou také zbrusu nová Galerie Škroupovka nebo Ateliér Labyrint na Novém Hradci. Netradiční zastávkou může být např. Ateliér šperkařky Jitky Pfau v budově bývalého Sklářského ústavu.
 
Mimo soukromých dílen a malých galerií otevřou během DOA i zavedené instituce: Muzeum východních Čech zve na restaurátorskou dílnu, nejmladší návštěvníky zve Dětská galerie Lapidárium v Broumově, Městské muzeum ve Dvoře Králové se bude věnovat tradičním technikám tisku na textil, výrobu ozdob, nebo lubových krabiček chystá Sýpka Muzea Orlických hor v Rokytnici. V České Skalici se otevře Prostor pro současné umění Luxfer Open Space.
 
Kompletní přehled otevřených ateliérů, galerií, muzeí a dalších prostorů najdete na stránkách https://www.cuahk.cz/ateliery/

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist