Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Filharmonie Hradec Králové hrála pro rockové fanoušky i pro Hradečáky
16.06.2023

zpět


Filharmonie Hradec Králové hrála pro rockové fanoušky i pro Hradečáky Filharmonie Hradec Králové si postupně získala renomé orchestru, který se ve vodách populární hudby pohybuje stejně obratně, jako v klasické hudbě. V minulých dnech se o tom posluchači mohli přesvědčit hned dvakrát.
V neděli 11. června v pravé poledne zahrál orchestr královéhradecké Filharmonie na evropském festivalu Rock for People. Již dříve zde Filharmonie vystupovala se svými crossoverovými projekty, tentokrát však poprvé s programem zahrnujícím pouze symfonická díla, konkrétně skladatelů Aarona Coplanda, Antonína Dvořáka a Leonarda Bernsteina. Taktovky se ujal dirigent Stanislav Vavřínek, který s královéhradeckými filharmoniky často spolupracuje. Přestože byly vybrány skladby s výraznější rytmickou složkou, nebylo přece jen úplně jisté, s jakým přijetím se takto samostatně uvedený žánr klasické hudby v rámci rockového festivalu setká. Návštěvníci ve stanu Evropa2 Stage však pojali vystoupení symfonického tělesa naprosto ve festivalovém duchu a vytvořili úžasnou atmosféru, kdy nechybělo spontánní vytvoření „kotle“ pod pódiem a na konec došlo i na vytleskávání. Ukázalo se, že hudba je univerzálním jazykem a že klasická díla v sobě mají energii, která dokáže velmi dobře rezonovat i mimo stěny koncertního sálu.
Dalším počinem byl hned dva dny na to, v úterý 13. června, Open Air koncert pro Hradec, který Filharmonie Hradec Králové již potřetí v řadě uspořádala na Malém náměstí. Se symfoniky tentokrát vystoupila zpěvačka Dasha a to v koncertním programu s titulem Dasha Symphony aneb Pop Meets Classic. Orchestr Filharmonie Hradec Králové se rozrostl o členy kapely Pajky Pajk Quintet. Její kapelník a autor aranží pro celé těleso Martin Kumžák byl i dirigentem večera. S podporou takto velkého ansámblu zazpívala Dasha světové hity jako například Man in the Mirror (Michael Jackson), Empire State of Mind (Alicia Keys), Fields of Gold (Sting) a řadu dalších. Vstupné na koncert bylo zdarma a pro tu pravou pohodu a potěšení všech smyslů byly připraveny stánky s občerstvením. Počasí koncertu i přes odpolední přeháňky nakonec přálo, a tak bylo v době produkce Malé náměstí téměř zaplněné. Dasha se kromě zpěvu velice sympaticky zhostila také průvodního slova, koncert plynul v příjemném tempu a někteří návštěvníci využili také prostor pod pódiem k tanci.
Další koncert pod širým nebem a také příležitost k setkání na prahu nové sezóny chystá Filharmonie Hradec Králové na 23. srpna, a to na náplavce Eliščina nábřeží u Tyršova mostu. Exotický název koncertu El Fuego Latino napovídá, že orchestr přeladí na latinskoamerické rytmy, a kromě hudebního zážitku také nabídne opět také příležitost k setkání s přáteli třeba u sklenky vína pod Hradeckými dominantami.

 
Další koncertní program Filharmonie Hradec Králové v červnu a červenci 2023:
 
pátek 23/6 20:00 hod., Litomyšl, Zimní stadion
John Williams & Sinfonia Fišeriana II.
vystoupení FHK na festivalu Smetanova Litomyšl
 
 
středa 28/6, 20:00 hod., Kutná Hora, chrám sv. Barbory
Messa da Requiem
vystoupení FHK na Mezinárodním hudebním festivalu Kutná Hora
 
 
čtvrtek 29/6, 19:00 hod., sál Filharmonie Hradec Králové
Slavnostní koncert ke státním svátkům
Petr Eben: Missa cum populo
Antonín Dvořák: Te Deum
a další skladby…
Koncert je součástí projektu
Filharmonie Hradec Králové podporuje sborové umění
 
 
pátek 14/7, 19.30 hod., sál Filharmonie Hradec Králové
Závěrečný koncert dirigentských kurzů
orchestr FHK na závěrečném koncertu mezinárodních dirigentských kurzů
 
 
sobota 15/7, 19.30 hod., Třeboň, nádvoří Městského úřadu
Pocta Emě Destinnové
vystoupení FHK na festivalu Třeboňská nocturna

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist