Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

Představujeme program 29. ročníku festivalu Jazz Goes to Town
12.07.2023

zpět


Představujeme program 29. ročníku festivalu Jazz Goes to Town

Do Hradce Králové opět zavítají prvotřídní čeští i světoví improvizátoři. Program 29. ročníku festivalu Jazz Goes to Town / Jazz jde městem slibuje široké spektrum současného jazzového žánru. Všechny letošní zahraniční kapely se představí v české premiéře, vrcholem festivalu pak bude koncert jedinečného Trondheim Jazz Orchestra. Letošní ročník Jazz Goes to Town / Jazz jde městem proběhne 10.–14. 10. 2023 na sedmi různých místech v Hradci Králové. Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji na portále GoOut: https://goout.net/cs/jazz-goes-to-town-2023/szlnyxv/.


Vlny Radosti


Letošní heslo festivalu, Vlny Radosti, spojuje dva významy. Prvním z nich je hudba jako pohyb, druhý poté označuje pozitivní emoce, které v nás vyvolává. Hudba vzniká prostřednictvím pohybu a neustále se proměňuje, stejně tak se vyvíjí i žánry, konvence a vnímání hudby samotné. “Chceme pro vás vytvořit mimořádné hudební prostředí, díky kterému budete z koncertů odcházet proměněni. Věříme, že pokud dáte našemu letošnímu výběru možnost, zasáhne vás, provede vás různými zvukovými krajinami a vrátí vás zpět s novým poznáním,” přibližuje téma dramaturg Michal Wróblewski. K tomuto uměleckému cíli směřuje program napěchovaný originálními projekty napříč spektrem improvizované hudby.


Hlavním lákadlem bude koncert norského tělesa Trondheim Jazz Orchestra, jednoho z nejvýznamnějších a nejkreativnějších jazzových souborů v Evropě. Od svého založení v roce 2000 má orchestr za sebou velké množství projektů s norskými i mezinárodními jazzovými osobnostmi, jako jsou Chick Corea, Pat Metheny, Joshua Redman, Marius Neset a mnoha dalšími. V rámci tohoto početného tělesa přijede do Hradce naprostá špička skandinávského jazzu. Výkvět této scény jsme v takovém množství a kontextu v Česku ještě neměli možnost slyšet, můžeme očekávat skutečně výjimečný hudební zážitek.


Poprvé do Česka zavítá také švýcarská zpěvačka Lucia Cadotsch, se svým kritiky uznávaným projektem Speak Low. Prostřednictvím vzácné ukázky hudební telepatie nám trio Speak Low ukazuje unikátní způsob přetváření populárních písní a skladeb. Dotýkají se repertoáru od tak odlišných osobností, jako jsou Brian Eno, Rickie Lee Jones, Luciano Berio nebo Tony Williams, a díky jejich zvukově nezaměnitelnému triu jsou tyto originály živé pro novou generaci posluchačů stejně tak, jako pro znalce a milovníky této hudby.


V Hradci se představí také trio improvizátorů z USA pod vedením polymatického basisty Luka Stewarta, který je již téměř po dvě desetiletí tvůrčím katalyzátorem na hudební scéně ve Washingtonu D.C. a je časopisem Downbeat nazýván „jedním z 25 nejvlivnějších jazzových umělců své generace“. 


Skladby 12 velkých polských klasických autorů 20. století přednese saxofonista, skladatel a producent Marek Pospieszalski se svým oktetem, aby poukázal na jejich vliv na současnou hudební realitu této země, ať už je to jazz (sám je jedním z polských špičkových hráčů tohoto žánru), kolektivní improvizace, klubová hudba, noise nebo sound art. 


Párem zahraničních rezidentů letošního festivalu bude slovinská pianistka Kaja Draksler a polský bubeník Szymon Gąsiorek. Společně zahrají v duu Czajka & Puchacz, které propojuje okamžitou tvorbu písní s estetikou evropské školy volné improvizace a idiomu musique concréte. Kaja Draksler ve světové premiéře odehraje varhanní recitál v prostoru Sboru kněze Ambrože, Szymon Gąsiorek se v závěrečném festivalovém večeru přidá k již tradičnímu projektu Shape of Jazz to Come, ve kterém se pětice mladých hudebníků setká v Hradci Králové na začátku festivalu, aby spolu nazkoušeli autorský repertoár, který bude poté proveden ve světové premiéře. 


Zajímavým propojením českých a zahraničních hudebníků bude také nový projekt andělem oceněného souboru Concept Art Orchestra s norským skladatelem Helge Sundem, se kterým členové orchestru vytvořili více než hodinovou souhru živé hudby, obrazu a světel. Sunde, známý také jako trombonista, lídr progresivního Ensemblu Denada a vyhledávaný pedagog, celému tvůrčímu procesu přihlížel osobně i na dálku, udával jeho hlavní směr a kolektiv českých autorů rovněž doplňuje jako osmý člen.  


Mezi další umělce, kteří v říjnu letošního roku zavítají do Hradce Králové, patří francouzský kvintet Hirsute, který přináší zářivou, divokou a osobní hudbu plnou překvapení, českému publiku již dobře známé duo Emil Viklický & Pavel Hrubý, tentokrát v neobvyklém prostoru klavírní galerie PETROF, unikátní vokálně-kontrabasový projekt HLASkontraBAS Oktet v rozšířené sestavě, kvartet 2in2out přinese melodický moderní jazz a Osian Roberts a jeho The Bopportunists naopak jazzovou tradici 40. let.


Součástí festivalu bude také prezentace varhan značky Hammond ve foyer Hradeckého kina Bio Central.


jgtt.cz

facebook.com/JazzGoesToTown

instagram.com/jazzgoestotown

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist